I DVOSTRUKO VIŠE

Roditelji u šoku, cijene udžbenika nikad nisu bile veće: Evo koliko koštaju kompleti knjiga

Umjesto 2161 kune, komplet knjiga za 3. razred gimnazije košta 4531,91 kunu!
 Emica Elveđi/Cropix

“Šokirana sam, kao i brojni roditelji s kojima razgovaram posljednjih dana. Cijene udžbenika nikada nisu bile više. Ne govorim to napamet jer već imam dijete u srednjoj školi koje će ove godine biti maturant.

Drugo dijete kreće ove godine u prvi razred gimnazije i ovih sam dana putem internetske trgovine e-Kupi naručila udžbenike u skladu s odabirom škole koju će pohađati - više od 3300 kuna samo za komplet za prvi razred! Rabljene udžbenike nisam mogla naći, moram kupiti sve novo. S dva srednjoškolca taj će trošak biti veći od pet tisuća kuna, a gdje su bilježnice, školski pribor, o ostalome da ne govorim?!

Kakva je to Škola za život, kakva demografska politika? Ne mogu ni zamisliti kako je roditeljima s više djece!”, ljuti se majka čija će djeca u novoj školskoj godini pohađati jednu dalmatinsku gimnaziju (podaci poznati redakciji op.a.), a koja nam se obratila šokirana “udžbeničkom politikom”, kako kaže, u godini kada je koronakriza već dovoljno opustošila kućne budžete.

Golem trošak

- Govorimo o online nastavi, korištenju tableta, računala, interaktivnim materijalima, a na ‘papirnate’ udžbenike trošim više nego ikad - kaže ta majka.

Ove školske godine mnoga će se kućanstva, osobito ona s djecom srednjoškolcima, naći u nezavidnoj poziciji, a ususret novoj školskoj godini i u ovo vrijeme, kada nakon godišnjih odmora roditelji najčešće nabavljaju školske knjige, mnogi su ostali posve zatečeni.

Podsjetimo, situacija je sljedeća: država je ove godine osigurala besplatne udžbenike samo za osnovce, dok u srednjim školama to nije slučaj, izuzev, primjerice, u Gradu Zagrebu, koji nabavlja besplatne knjige i za učenike srednjih škola te radne materijale za učenike osnovnih škola.

Nadalje, u srednjim školama ove će godine u optjecaju biti nekoliko “vrsta” udžbenika: potpuno “starih” za maturante, to jest udžbenika za četvrti razred srednjih škola još iz 2014./2015. školske godine, koji nakon ove generacije odlaze u povijest. Tu su potom “novi-stari” udžbenici za učenike prvih razreda, to jest udžbenici koji su kao novi lani uvedeni za prvu generaciju učenika srednjih škola, koja je frontalno krenula s kurikularnom reformom.

Ti udžbenici, objavljeni u katalogu koji je na snazi od prošle školske godine, jednako kao i stari udžbenici za maturante, mogu se ove godine nasljeđivati, to jest koristiti i rabljeni. Međutim, u Ministarstvu kažu nam da nemaju informacije koliko će takvih rabljenih udžbenika biti u uporabi niti gdje se mogu nabaviti. Roditelji, pak, tvrde da ih na tržištu gotovo i nema.

Novi kurikulum

U najnezavidnijoj su situaciji, pak, roditelji učenika 2. i 3. razreda srednjih škola jer si oni ne mogu pomoći nikakvim korištenim materijalima - to su dva razreda za koje su ove godine uvedeni potpuno novi udžbenici u skladu s novim kurikulumima. Svi učenici ovogodišnjih trećih razreda srednjih škola, bez obzira na to jesu li sudjelovali u eksperimentalnom ili “starom” programu, od ove školske godine kreću s nastavom prema novim kurikulumima i svi moraju kupiti nove udžbenike.

Zanimljivo je da je Ministarstvo početkom lipnja objavilo rezultate odabira udžbenika u školama te je tada izašlo s prosječnom cijenom udžbeničkog kompleta u srednjim školama od otprilike 1900 kuna. I u najnovijem odgovoru koji su nam dostavili navode iste iznose. Budući da se oni prilično razlikuju od onih koje bjelodano svaki građanin može provjeriti na stranici e-Kupi ako ukuca ime konkretne škole, pitali smo Ministarstvo zašto.

Ukratko, doznali smo da Ministarstvo u iznosima koje nam dostavlja ne uračunava druge obrazovne materijale, poput radnih bilježnica, geografskih atlasa, omota za udžbenike - sve ono što učenicima u pravilu također treba.

Bez radnih bilježnica

Kada se sve to uzme u obzir, a navodimo samo jedan primjer, ukupna cijena kompleta knjiga sa svim odabranim materijalima, primjerice u trećem razredu nekih gimnazija, može dosegnuti i vrtoglavih 4531,91 kunu!

Podsjetimo, prema Zakonu o udžbenicima u nastavi je obvezno samo korištenje udžbenika, dok je izbor drugih materijala - a pritom se misli na radne bilježnice, zbirke i atlase, a ne bilježnice, olovke i drugi pribor koji će roditelji dodatno morati kupiti - odnosno njihova ukupna cijena ograničena. Također, s obzirom na to da nastavnici i škole individualno izabiru koje će udžbenike i materijale koristiti u nastavi, ukupne cijene kompleta mogu varirati od škole do škole.

Ministarstvo na naše upite o ovoj temi obrazlaže da “Zakon o udžbenicima ne poznaje termin ‘komplet’, već samo udžbenik i drugi obrazovni materijali te da se cijene udžbenika (ne ‘kompleta’) iz kataloga odobrenih udžbenika koji je na snazi od 2019./2020. te onoga iz 2014./2015. nisu ove godine mijenjale, niti se u prodajnoj mreži smiju prodavati udžbenici po višim cijenama”.

- Što se tiče drugih obrazovnih materijala, temeljem članka 16. Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu, Agencija za odgoj i obrazovanje i Agencija za strukovno obrazovanje donose odluku o odobrenim drugim obrazovnim materijalima te vas molimo da se njima obratite s upitom vezanim uz cijene tih materijala.

Koga i što god pitali - roditelji većine srednjoškolaca na svojim računima moraju osigurati onu konačnu, ukupnu cijenu koju im “izbaci” računalo, a koja, kako vidimo, na koncu može dosegnuti i više od četiri tisuće kuna po učeniku!

Besplatne knjige za socijalno ugrožene

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja podsjećaju na to da i u srednjim školama postoje kategorije učenika kojima će država osigurati besplatne obvezne udžbenike. Prema odluci Vlade, to su prije svega djeca iz kućanstava koja su do 31. kolovoza 2020. godine utvrđena kao korisnici zajamčene minimalne naknade.

Također, pravo na besplatne udžbenike imat će i djeca smrtno stradalih pirotehničara te pirotehničara s invaliditetom od 100 posto oštećenja organizma, kao i učenici koji imaju pravo na besplatne udžbenike temeljem Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2022 22:58