PROSVJED U ZAGREBU

Roditelji uhićenih navijača okupili se ispred Ministarstva: ‘Vratite nam našu djecu!‘

Pred Ministarstvom se okupilo između 20 i 30 roditelja. Rekli su da ne žele davati izjave za medije
 Marko Todorov/CROPIX

Roditelji i članovi obitelji navijača nogometnog kluba Dinamo iz Zagreba koji se zbog potencijalne umješanosti u nerede koji su rezultirali ubojstvom 29-godišnjeg Grka Michalisa Katsourisa nalaze u pritvoru u Ateni organizirali su prosvjed ispred prostorija Ministarstva vanjskih i europskih poslova u Zagrebu na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 7-8, javlja N1 Televizija.

Pred Ministarstvom se okupilo između 20 i 30 roditelja. Rekli su da ne žele davati izjave za medije već da samo žele da se njihovoj djeci pravedno sudi te da se boje da bi uvjeti u grčkim zatvorima mogli biti loši.

U ministarstvo bi danas poslijepodne trebala doći grčka veleposlanica.

Jedan grčki portal je objavio podatke svih njih zajedno sa slikama osobnih iskaznica i adresama stanovanja.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter rekla je u ponedjeljak da je važno da svatko ima pravo na pravično suđenje te da će u skladu s tim MVEP-u i grčkim institucijama predložiti da ispitaju poštuju li se pritvorenim navijačima, hrvatskim državljanima, zajamčena prava.

"O konkretnim djelima koja se stavljaju na teret pritvorenima, motivima i primjeni propisa Republike Grčke, odluku će donijeti sud. Ovlast institucije pučke pravobraniteljice ne ostavlja puno prostora za djelovanje jer je riječ o postupanju grčkih vlasti", istaknula je Šimonović Einwalter.

image
Marko Todorov/CROPIX
image
Marko Todorov/CROPIX

Pojasnila je da, poštujući samostalnost i neovisnost grčkih sudova, postupanje institucije pučke pravobraniteljice ide u dva smjera - prema Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP), s pitanjima za dosadašnje i planirane aktivnosti za zaštitu prava i interesa ovih državljana Hrvatske te prema grčkom Ombudsmanu i Grčkoj komisiji za ljudska prava, s prijedlogom da ispitaju poštuju li se pritvorenim hrvatskim državljanima zajamčena prava - u odnosu na sudski postupak i na uvjete pritvora.

Do obitelji dolaze razne informacije o tretmanu pritvorenih

U svakom slučaju, istaknula je Šimonović Einwalter, važno je da svatko ima pravo na pravično suđenje - na odvjetnika po službenoj dužnosti ako ne može angažirati svojega, da je jasno upoznat s time što mu se stavlja na teret, na mogućnost da iznese svoju obranu na sudu, da odluka suda bude obrazložena, uključujući i o pritvoru, kao i na presumpciju nevinosti.

Istovremeno, svima u pritvoru trebaju biti osigurani humani uvjeti, liječnička pomoć i lijekovi onima kojima je to potrebno, te se mora voditi računa o njihovoj sigurnosti, posebno u kontekstu specifičnih okolnosti slučaja, ali i trenutnoj atmosferi u Grčkoj.

"Svako suđenje i ocjenjivanje postoji li nečija odgovornost za djelo koje mu se stavlja ne teret, mora se zadržati unutar sudnice, a ne na ulicama, na društvenim mrežama ili u medijskom prostoru", poručila je Šimonović Einwalter.

image
Marko Todorov/CROPIX
image
Marko Todorov/CROPIX

Pravobraniteljica je izrazila sućut obitelji ubijenog mladića, poručivši kako su njegova smrt i nasilje u suprotnosti su s onim što bi sport trebao predstavljati.

Govoreći o slučaju uhićenih Hrvata, navela je da je njezin Ured primio pisma obitelji, jedno od kojih je istovremeno upućeno i Vladi i predsjedniku Republike. Dodala je da te obitelji uistinu jesu u teškoj poziciji, posebno jer do njih dolaze razne informacije o tretmanu pritvorenih.

Obratili se i premijeru

Podsjetimo, roditelji pritvorenih navijača obratili su se u nedjelju predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću te od njega zatražili da iskoristi svoj politički utjecaj kako bi im osigurao sigurnost i pravično suđenje.

Skupinu od 98 hrvatskih državljana tereti se za 11 kaznenih i prekršajnih djela, a poseban naglasak je stavljen na istragu ubojstva 29-godišnjeg navijača AEK-a, za što su osumnjičeni Hrvat, Albanac i tri Grka. Za svih 105 osoba određen je istražni zatvor, javljaju grčki mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:01