DVOSTRUKA MJERILA

Roditelji vrtićaraca izvan sebe zbog apsurdnog pravila: ‘Umorni su i u strahu za svoj posao. A znate li što djeca govore...‘

Razboli li se dijete u razredu, učenici se testiraju i idu na nastavu ako su negativni. U vrtiću cijela grupa mora ostati kod kuće
 Saša Burić/CROPIX

Iako je prije mjesec dana u školama ukinuta mjera samoizolacije učenika s negativnim nalazom brzog testa, a prije desetak dana ukinute su i covid-potvrde za zaposlenike u svim javnim ustanovama, uključujući vrtiće i škole, za dječje vrtiće i dalje je na snazi staro pravilo odlaska u samoizolaciju. U slučaju jednog pozitivnog djeteta ili odgajatelja u skupini, sva djeca koja nisu preboljela covid moraju u sedmodnevnu karantenu.

Nelogična odluka

Roditelji su zbog takvih pravila izvan sebe - svako malo moraju otvarati bolovanje kako bi mogli biti kod kuće s evidentno zdravom djecom.

Osobito im nije jasno kakve to svrhe ima sada, kad je ukinuto takvo pravilo za škole: predškolac koji pohađa vrtić ostaje doma u izolaciji, a njegov godinu dana stariji brat školarac normalno ide na nastavu.

I ravnateljice dječjih vrtića smatraju da se radi o nelogičnoj odluci jer vrijede drukčija pravila za isti sustav odgoja i obrazovanja.

- Riječ je o povezanim sustavima odgoja i obrazovanja, zbog čega ne vidim logiku donošenja različitih pravila. Čini mi se da smo mi u vrtićima zaboravljeni u cijeloj priči, a pritom gotovo više i nemamo oboljele djece - kažu zagrebačke ravnateljice.

Prema službenim podacima, u Zagrebu je u petak registrirano svega 55 pozitivnih vrtićaraca od njih ukupno 31 tisuću, a u samoizolaciji je zbog njih 55 koji su se doista razboljeli čak 480 mališana!

Broj pozitivnih je 12 puta manji sada no 26. siječnja, kada je oboljele djece bilo 634, a u samoizolaciji bilo ih je gotovo 5500. Paralelno, broj covid-pozitivnih učenika u osnovnim i srednjim školama sada je 566.

Da je situacija s covidom znatno bolja, kao uostalom i u cijeloj populaciji, potvrđuju ravnateljice vrtića iz više gradova. Ipak, nemaju odgovor na pitanje zašto se mjera samoizolacije ne ukine.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs prije mjesec dana je izjavio kako će se odluka o vrtićima donijeti nakon što se vide efekti ukidanja samoizolacija u školama. Vesna Rusijan, ravnateljica Dječjeg vrtića Pazin, u kojemu je u prosjeku svaka vrtićka skupina bila dvaput u samoizolaciji, a od 570 upisane djece njih je oko 20 posto preboljelo covid, upozorava da su u najgoroj situaciji zaposleni roditelji.

- Roditelji uistinu jesu umorni, izbezumljeni i frustrirani svime ovime, ne znaju kako će sačuvati svoje poslove zbog silnih samoizolacija djece i otvaranja bolovanja. Bilo bi dobro da se svi skupa malo odmorimo od ovoga, jer sad nam već i vrtićka djeca govore - "samo da se razbolim pa da ne moram više u samoizolaciju" - kaže Rusijan.

Predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Iskra Vostrel Prpić ističe kako od nadležnih dulje vrijeme traže ujednačavanje mjera u odgojno-obrazovnom sustavu.

Veliko nezadovoljstvo

- U vrtićima je ukinuto testiranje zaposlenika kada i u školama, a samoizolacija je ostala. To znači da nema usklađenosti u čitavom odgojno-obrazovnom sustavu kojemu pripadaju i vrtići i škole. Jasno je da je među roditeljima veliko nezadovoljstvo jer ako imaju djecu i u vrtiću i u školi, podliježu različitim postupanjima i to je apsurd koji je teško shvatiti - kaže Vostrel Prpić koja smatra da je mjeru samoizolacija trebalo ukinuti istodobno u vrtićima i u školama.

"Pregovaramo s HZJZ-om da se ukine ova mjera"

Na upit radi li se što oko ukidanja samoizolacija u vrtićima, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja potvrđuju kako se o tome intenzivno razgovara.

- Od ukidanja samoizolacija za učenike intenzivno razgovaramo s predstavnicima HZJZ-a o mogućnosti i načinu ukidanja samoizolacija i za djecu u vrtićima. Nadamo se da bismo tijekom ovog tjedna mogli znati nešto konkretnije jer smo svjesni problema s kojim se suočavaju djelatnici vrtića, ali i roditelji zbog samoizolacija djece - kaže Božo Pavičin, glavni savjetnik ministra Radovana Fuchsa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:20