KAOS U ZAGREBU

Roditelji zbunjeni, a iz Skupštine im poručuju: Uplatnice koje ste podigli u vrtiću možete baciti u smeće

Zbog općeg kaosa koji je nastao zbog novih cijena vrtića danas je održana hitna sjednica Odbora za kontolu
 Tomislav Krišto / CROPIX

ZAGREB - Uplatnice koje su dobili u ponedjeljak, roditelji djece koja idu u gradske vrtiće slobodno mogu baciti u smeće - rekao je SDP-ov zastupnik u Skupštini, Tomislav Saucha, tijekom današnje hitne sjednice Odbora za kontrolu koja je sazvana zbog situacije oko dječjih vrtića .

Tako je prokomentirao zaključke Odbora u kojima stoji da su cijene vrtića jasno određene na sjednici Skupštine u travnju te da prema njima roditelji moraju ravnati svoje uplate ovisno o dobi djeteta. Dakle, 200 kuna za jaslice i 400 kuna za starije vrtićke grupe, a ne prema akontacijama koje su, kako kaže, protuzakonite. Na Odboru je naglašeno da su od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta još 12. srpnja zatražili inspekcijski nadzor nad radom Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, što još nije napravljeno.

Međusobne optužbe

U zaključku također stoji da nije riječ o sukobu Milana Bandića i SDP-a, nego Bandića i pravne države. Takva odluka nije se svidjela HDZ-ovoj zastupnici Margareti Mađarić koja se usprotivila i nije podigla ruku za donošenje odluke. Unatoč zaključcima, i dalje vlada kaos, što su priznali i sami zastupnici tijekom rasprave. Međusobne optužbe tko je kriv - Vlada koja nije prisilila Bandića da poštuje zakon ili SDP koji je u prosincu pristao na Bandićev model naplate - bile su važnije pitanje od ponude jasnih odgovora na pitanje 33 tisuće roditelja koji sa strepnjom čekaju jedinstven odgovor što da rade.

Djeca nisu kilovati struje

- Mi smo iscrpili sve pravne mogućnosti i donijeli odluku o cijenama koju je bahati pojedinac i moćnik odlučio ignorirati. Na taj se način smije u lice pravnoj državi. Nije ovo sukob na razini Bandić, SDP i Skupština, nego je riječ o bezakonju - ističe Saucha. HDZ-u, smatra Saucha, odgovara da u predizbornoj godini izgleda kako u Zagrebu vlada kaos, a sami pogoduju Bandiću.

HDZ-ove zastupnice Mađarić i Danira Bilić, pak, krivnju svaljuju na SDP i smatraju da tijekom osam mjeseci, koliko traje trakavica, kaos nisu riješili.

- Možete se sramiti jer je situacija ovakva zbog vas. Niste sposobni riješiti pitanje naplate dječjih vrtića, kako biste onda bili sposobni voditi grad. Svoj unutarstranački sukob pokušali ste prebaciti na ravnateljice vrtića i roditelje, a to je prava sramota - oštra je bila Mađarić te dodala da je riječ o sramotnoj politici SDP-a koju sad licemjerno pokušavaju podvaliti pod krivnju Vlade.

Danira Bilić, pak, proziva SDP jer se razbacuju riječima kao što je zakon, a sami ga nisu poštovali kad su ravnateljicama dječjih vrtića, čiji je poslodavac Grad Zagreb, savjetovali da ne prikupljaju dokumentaciju od roditelja.

Ipak su svi zastupnici, bez obzira na to kojoj stranci pripadaju, bili složni kad je riječ o akontacijama koje smatraju nezakonitima, a za djecu kažu da nisu kilovati struje ili kubici plina.

Stari model

- Nisu djeca plin ili struja pa će potrošiti tri banane više ili četiri krafne manje i na kraju dobiti obračun! Pitam vas je li ikad tko čuo za akontacije unatrag? - kaže Morana Paliković-Gruden (HNS).

Igor Rađenović (SDP) zaključio je da je stari model naplate više socijalni nego novi jer se plaća 200, odnosno 400 ili nula kuna, ovisno o statusu.

- Obitelj s dvoje obrazovanih mladih ljudi, koja mjesečno zaradi oko 15 tisuća kuna, godišnje kroz prirez i porez daje gradu oko 40 tisuća kuna. A što dobiju za to? Poskupljenje vrtića! - kaže Rađenović.

Prvo prihvatili Bandićevu odluku pa se predomislili

Plaćanje mjesta u dječjim vrtićima prema imovinskom cenzusu prihvatila je gradska Skupština tijekom izglasavanja proračuna za 2011. godinu u prosincu 2010. Tada je odlučeno da će se od 1. srpnja ove godine početi primjenjivati novi model naplate, prema kojem će se plaćati u rasponu od nula do dvije tisuće kuna. No, 20. travnja 2011. godine Skupština se predomislila te su na prijelog klubova zastupnika SDP-a, HSU-a i Nezavisne liste Tatjane Holjevac odlučili i izglasali da će se cijene vratiti na staro, odnosno 400 kuna za vrtić i 200 kuna za jaslice. ( I. K.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 03:25