GUVERNER HNB-A ROHATINSKI PORUČIO VLADI

Rohatinski: Laž je da smo u krizu ušli kasnije pa ćemo kasnije i izaći. Trebali smo zvati MMF

 Nikša Stipaničev/CROPIX

ŠIBENIK - Kaže se da smo u krizu kasnije ušli, pa je logično da kasnije i izađemo, ali nažalost ta popularna tvrdnja nije istina - rekao je guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski na tradicionalnoj međunarodnoj konferenciji Zagrebačke burze, koja se održava u Šibeniku, gdje je govorio je o stanju u gospodarstvu, te o Međunarodnom monetarnom fondu. Šef HNB-a ponovio je da kriza u Hrvatskoj nije uvjetovana svjetskom krizom.

- Naša je kriza prije svega uzrokovana urušavanjem cijelog modela gospodarskog rasta kojeg smo imali unatrag 10 godina, a koji je bio zasnovan na priljevu inozemne akumulacije - ocijenio je guverner. Nismo iskoristili priliku da se smanji inozemni dug u vremenima ekonomskog rasta, upozorava guverner, pa podsjeća da bi došlo do krize 'kad tad'.

Osvrćući se na prve poteze Vlade i Narodne banke, istaknuo je da u sadašnjoj poziciji misli da je trebalo zvati u pomoć Međunarodni monetarni fond.

- U jednom nam je trenutku prijetio moratorij na vanjske obveze, prije svega državne - kaže Rohatinski opisujući tijek krize u Hrvatskoj. Tada je HNB reagirao otpuštanjem jedne trećine raspoloživih deviznih sredstava, oko 5 milijardi kuna, jer je alternativa bio MMF. - Opet bih učinio isto, ali mislim da je to bila greška jer se nije postigao efekt - istaknuo je Rohatinski.

Naglasio je kako nismo iskoristili priliku da smanjimo inozemni dug u vremenima ekonomskog rasta pa podsjeća da bi došlo do krize 'kad tad'.

Prema procjenama guvernera ušli smo u fazu stagnacije. BDP će pasti oko 1,9 posto, zaposlenost oko 5 posto, masa plaće 6,1 posto, a investicija za 11 posto u odnosu na 2009.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 23:04