GUVERNER HNB-A O PRORAČUNU: PORUKA NOVOJ VLADI

Rohatinski: Šest mlrd. kuna nije dosta, treba rezati DEVET! Za loše stanje odgovorna je prošla vlast

 Boris Kovačev / CROPIX

ZAGREB - Guverner HNB-a Željko Rohatinski na konferenciji za novinare pozvao je novu vladu da smanji tekuće proračunske rashode u 2012. za 9 milijardi kuna.

U zgradi HNB-a održao je izlaganju u kojemu je nekoliko scenarija za Hrvatsku. Jedan bi značio da nova vlada krene u fiskalnu konsolidaciju prema ranije donesenom zakonu koji nalaže smanjenje troškova za 1 posto BDP-a godišnje. To bi podrazumijevalo smanjenje rashoda za približno 6 milijardi kuna što je puno više nego što se u javnosti spominjalo.

Rohatinski napominje da to nije dovoljno te je iznio podatke prema kojima bi javni dug nastavio rasti i povećao bi se sa 51 posto BDP-a s kraja 2011. na 59 posto u 2012. Godinu dana kasnije javni dug bi skočio na 75 posto, a tu bi se već približini grčkim brojkama, no na nešto nižim razinama.

Guverner HNB-a kaže da vlada mora slijediti poteze EU i provesti snažniju konsolidaciju koja traži smanjenje tekućih rashoda za spomenutih 9 milijardi kuna. Tek tada bi hrvatska Vlada poslala snažan signal tržištima da misli voditi odgovornu fiskalnu politiku.

- Ako dođemo u situaciju da biramo između dva zla, slabljenja kune ili ograničavanja domaće potražnje HNB bi i dalje branio tečaj bez obzira na cijenu koju za to treba platiti, istaknuo je Rohatinski.

Guverner Rohatinski za loše stanje te loše prognoze optužio je dosadašnju vlast koja od 2009. godine nije donijela nužne mjere u fiskalnoj politici.

Podsjetio je da eurozona ulazi u recesiju te da stvari ne stoje dobro niti za Hrvatsku. Rohatinski je rekao da očekuje tešku godinu, ali nije spominjao brojke.

- Ako se sad ne učini ništa stvari će biti još i gore. Ovako barem imamo šansu da počnemo mijenjati lošu praksu koja traje godinama - rekao je guverner te nastavio:

- Ako ne provedemo snažnu fiskalnu konsolidaciju čeka nas rušenje rejtinga, nemogućnost zaduživanja pod relativno povoljnim uvjetima, pad deviznih rezervi, deprecijacija kune i duga recesija, istaknuo je Rohatinski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 11:38