TREBA DJELOVATI ODMAH

Rohatinski: Vlada mora smanjiti dugove. Prijeti nam pad kreditnog rejtinga!

Ekonomski će iduća godina biti slična ovoj, ali je ključno pitanje stvaranje pretpostavki za budući razvoj
 Davor Pongračić/CROPIX

- Postoji niz upozorenja, i službenih i neslužbenih, da se može očekivati gubitak kreditnog rejtinga ako se situacija ubrzo ne promijeni, sa svim posljedicama koje iz toga proizlaze - upozorio je guverner HNB-a Željko Rohatinski na konferenciji Zagrebačke burze koja se održava u Rovinju.

On smatra kako vlada mora konsolidirati javne financije, smanjiti deficit i strukturu rashoda.

Rohatinski je upozorio kako će 2012. godina biti ekonomski slična tekućoj godini, ali to ne smatra najvažnijim čimbenikom.

- Btino je hoće li se konačno uspostaviti pretpostavke za budući rast i razvoj. Taj proces kasni, a daljnje kašnjenje može imati dalekosežne i dugoročne negativne posljedice - izjavio je guverner, koji je naglasio kako 'nova vlada treba djelovati odmah'.

Hrvatska narodna banka procjenjuje kako će naredne godine Hrvatska imati rast BDP-a od 0.5 posto, dok će se javni dug povećati sa 47 posto na 51 posto. Fiskalni deficit će se povećati sa 18 na 21 milijardu kuna, na 6.2 posto BDP-a.

Plasmani banaka će rasti oko 6 posto, a procjenjuje se kako će euro iznositi 7.5 kuna. Obveze proračuna za glavnice i kamate od 1.2 milijarde eura upola manje nego 2011. godine. Ipak, potrebe Hrvatske za inozemnim financiranjem i dalje su velike, iznose 17.2 milijarde eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 13:58