DRAMA MEĐU GENERALIMA

Rojs i Krešić se prvo posvađali zbog udbaša, a sad se pomirili pred kamerama: ‘Mi smo kumovi...‘

- Nismo se ni svadili, zaključili su i u znak pomirenja se rukovali pred RTL-ovim kamerama

Ljubo Ćesić Rojs i  Marinko Krešić

 Rtl/screenshot

Ljubo Ćesić Rojs, zamjenik predsjednika Hrvatskog generalskog zbora i Marinko Krešić, predsjednik tog istog zbora, dvije su zaraćene strane po pitanju pomilovanja Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Iako se danima prepiru oko toga tko je pokretač akcije, zajedno su se pojavili pred RTL-ovim kamerama, gdje su gostovali kod Andrije Jarka u RTL-u Danas.

Pismo nekoliko generala i odvjetnika Ante Nobila, koji od predsjednika Milanovića traže pomilovanje osuđenih šefova Udbe Perkovića i Mustača, bila je jedna od tema na sastanku Upravnog odbora Hrvatskog generalskog zbora.

Krešić je za RTL rekao kako je na sjednici, kao odgovorna osoba, dao mandat na raspolaganje te da sada čeka odluku.

- Ovo nije činio Hrvatski generalski zbor, nego pojedinac, rekao je Krešić.

Rojs je rekao kako je i on dao svoj mandat na raspolaganje te da, ako misle da imaju nešto što je naštetilo ugledu zbora, neka ga razriješe. - Mi smo kumovi, mene bi spasilo, povukao bih se u mirne vode, vodio računa o sebi, rekao je.

Objasnio je i redoslijed kojim je pismo potpisano, a sve se, govori, dogodilo u ponedjeljak 11. travnja, oko 10:30 sati. Na stol mu je, tvrdi, došao dokument koji su potpisali Čermak i Gotovina. On ga je pročitao i kad su oni potpisali "za mene je to bio zakon", tvrdi. "Zvao sam kuma, Marinka Krešića, i on je potpisao. Ovo što su priče, nije dobro da se pričaju", dodao je.

Krešić kaže da mu i danas nije jasno kako je problem nastao. Smatra kako je Rojs pogrešno razumio rečenicu jer je inicijativa došla iz Nobilova ureda i dvojice generala, ali među njima nije bio Rojs.

Rojs je pak upitan je li prešao granicu. - Ja sam takav, kaže Rojs i dodaje. - Ja sam rekao i neću reći da je netko drugi. Povrijedilo me da se navelo da sam ja organizator s Nobilom, ističe.

Zaključuje kako Hrvatski generalski zbor nije izgubio integritet. - Nastavit će s radom, radit će po statutu, on je jasan, on je ustav. Ja ne povlačim svoj potpis, da svi povuku, ja neću, tvrdi.

Povukao je pak sve što je rekao oko kuma. - Nismo se ni svadili, zaključili su i u znak pomirenja se rukovali pred RTL-ovim kamerama. Video možete pogledati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2023 21:06