OPET OPTUŽIO BUDAKA

Roksandić pisao dekanu Filozofskog: ‘Odlučno odbacujem optužbu studentice na navodni slučaj iz 2016.‘

‘Dvije stranice ispisa upita s portala „Studentsko pravo…“, ako se odnose na mene (?), isto su tako objede – laži i klevete‘
Dr. sc. Drago Roksandić
 Marko Todorov/cropix

Priopćenjem se ponovno oglasio profesor Drago Roksandić. Riječ je o profesoru kojega je više bivših anonimnih studentica optužilo za seksualno uznemiravanje, o čemu je prvi pisao portal telegram.

Ovaj put je profesor Roksandić poslao medijima očitovanje od 11. veljače poslano dekanu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Miljenku Šimpragi, glede optužbi o seksualnom uznemiravanju, koje sadržava i njegovu moju molbu da se na tom fakultetu pokrenu disciplinski/etički postupci protiv prof. dr. sc. Nevena Budaka, za kojeg professor emeritus Roksandić tvrdi da je "ključni akter hajke koja se vodi protiv njega".

Očitovanje prof. Roksandića ispod prenosimo u cijelosti. Njegov prvi dopis medijima možete pročitati OVDJE.

Poštovani profesore Šimpraga,

primio sam navedeni Vaš dopis, kopiju „Prijave za seksualno uznemiravanje“ (u tekstu ove prijave „fizičko uznemiravanje“), koja je na Fakultetu zaprimljena 25. siječnja t. g. kao i dvije stranice ispisa upita s portala „Studentsko pravo…“ te Vašu molbu da „u roku od 3 dana od primitka ovog poziva dostavi/m/ svoje pisano očitovanje o navodima u prijavi“.

Prije svega, osuđujem svako seksualno uznemiravanje i zalažem se za pravno procesuiranje u skladu s propisima, s punim uvažavanjem ljudskih i građanskih prava i zaštitom ljudskog dostojanstva svih involviranih.

Odlučno odbacujem optužbu studentice koja se referira na navodni slučaj iz 2016. godine kao lažnu i klevetničku. Budući da je reaktualizirana (?) sada – kada se protiv mene vodi medijski linč koji je bez presedana u povijesti Sveučilišta u Zagrebu – doživljavam je kao sastavni dio scenarija tog linča.

Dvije stranice ispisa upita s portala „Studentsko pravo…“, ako se odnose na mene (?), isto su tako objede – laži i klevete i ja ih u potpunosti najodlučnije odbacujem.

Skrećem Vam pozornost na „Priopćenje profesora emeritusa Drage Roksandića“, koje je jučer dostavljeno i objavljeno u medijima. Dostavljeno je i Vama osobno. U tom priopćenju apostrofiram navodno „deponiranu izjavu“ članice Odsjeka za povijest o čijem je postojanju Odsjek za povijest bio obaviješten 7. prosinca 2018. godine. Citiram:

„Objeda zbog spolnog uznemiravanja pojavila se prvi put u poluanonimiziranoj formi na sjednici Vijeća Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 7. prosinca 2018. godine, kada se raspravljalo o prijedlogu Katedre za povijest Srednje i Jugoistočne Europe da me se predloži za profesora emeritusa. (…) Prijedlog Katedre za izbor u status profesora emeritusa izazvao je bijes prof. dr. sc. Nevena Budaka i bio povod sigurno najsramnijoj sjednici Vijeća Odsjeka za povijest u njegovoj stogodišnjoj povijesti. Profesor Budak je izazvao i usmjeravao takvu lavinu laži, podvala i objeda da su samo rijetki, kao što je to ovih dana izjavio on sam, imali snage na toj sjednici da im se odupru i da svoj prijedlog proslijede Sveučilištu u Zagrebu.“

Citiram, dalje:

„Navodno 'deponirana izjava', koja uopće nije bila pročitana članovima Vijeća Odsjeka za povijest, poslužila je kao okidač u linču koji je započeo 7. prosinca 2018. godine. (…) Sve što sam imao reći Rektoru Borasu u vezi s navodno 'deponiranom izjavom' napisao sam odmah i u detaljima kada sam je konačno dobio na uvid te – anticipirajući logiku medijskog linča – minuciozno sam je raščlanio i argumentirano opovrgnuo u svome nedavnom dopisu Rektoru.“

Lijepo Vas molim, o. d. Dekana, profesore Šimpraga, da u skladu sa svojim ovlastima pokrenete postupak utvrđivanja autentičnosti i istinitosti iskaza u toj navodno 'deponiranoj izjavi' kao i pokretanja pitanja osobnih odgovornosti koje će proisteći iz spoznaja utvrđenih u tom postupku.

Tvrdim s punom osobnom odgovornošću i svim posljedicama koje iz toga mogu proisteći da je prof. dr. sc. Neven Budak ključni akter u svemu što se događa sa mnom u vezi od 7. prosinca 2018. do danas. Dokazi za to postoje. To su audio- i audiovizualni zapisi sjednica Vijeća Odsjeka za povijest od 7. prosinca 2018. godine do danas, zapisnici istih tih sjednica i Budakove javne izjave.

Kao što sam naveo u „Priopćenju professora emeritusa Drage Roksandića“, „(c)ijeli moj život posvećen je borbi protiv nasilja u bilo kakvu obliku, u ratu i miru. To nije javno nepoznato. Trudio sam se svojom nastavnom i javnom djelatnošću podržavati slobodoumne, kreativne i društveno odgovorne studentice i studente. Odiozno mi je i potpuno neprihvatljivo seksualno nasilje nad ženama i muškarcima bilo koje vrste, kao i nasilje prema djeci i starijim osobama.“

Dr. sc. Drago Roksandić, professor emeritus

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. studeni 2023 20:01