TIME TO SCREEN

Romana Jerković: ‘Nove preporuke za programe probira na rak Hrvatskoj donose 100 milijuna eura‘

Rak je, nakon kardiovaskularnih bolesti, drugi vodeći uzrok smrtnosti u EU

Romana Jerković

 EP

Dvadeset godina nakon što su uvedene prve preporuke za programe probira na rak, EU uvodi nove preporuke s ciljem uspješnije borbe protiv malignih oboljenja. Implementaciji tih preporuka bila je posvećena konferencija "Time to screen!" koju je jučer u Europskom parlamentu organizirala hrvatska europarlamentarka Romana Jerković.

- Radi se o preporukama koje EU vijeće daje državama članicama vezano za programe probira za rak. S obzirom na to da smo u posljednjih nekoliko godina došli do novih znanstvenih spoznaja kojima možemo znatno unaprijediti kvalitetu dijagnostičkih alata, bilo je vrijeme da se preporuke ažuriraju. Ovim preporukama želi se postići cilj iz Europskog plana za borbu protiv raka, a kojim se želi do 2025. godine pregledati 90 posto one populacije koja spada u rizične skupine - pojasnila je Romana Jerković, redovita profesorica na Medicinskom fakultetu u Rijeci.

- Ono što je najvažnije, preporuke donose nove medicinske smjernice za način izvođenja programa probira. Primjerice, za rak vrata maternice trebalo bi prijeći na testiranje na HPV, umjesto dosadašnjeg PAPA testa. Nadalje, kvantitativno imunokemijsko ispitivanje stolice (FIT) smatra se poželjnijim testom probira za upućivanje osoba na kolonoskopiju u dobi od 50 do 74 godine. Također, na mamografiju će se od sada pozivati i žene mlađe od 50 godina. Možda je najveća novina preporuka za rano otkrivanje karcinoma pluća pomoću ‘low dose CT‘, koji se u Hrvatskoj zahvaljujući akademiku Samaržiji provodi već dvije godine - dodala je Romana Jerković.

Rak je, nakon kardiovaskularnih bolesti, drugi vodeći uzrok smrtnosti u EU. Tako je u 2020. godini rak je dijagnosticiran kod 2,7 milijuna Europljana te je odnio 1,3 milijuna života. Nažalost, Hrvatska je na začelju EU po uspješnosti borbe protiv raka.

- Zahvaljujući Europskom registru nejednakosti sada imamo podatke od kojih ne možemo okrenuti glavu. Znamo koje zemlje dobro ili loše stoje po pitanju prevencije, ranog otkrivanja, liječenja i općenito tereta bolesti. Nažalost, ovaj registar pokazao je ono što smo već svi znali, a to je da postoji velika nejednakost između zemalja zapadne i istočne Europe. Nažalost, podaci ne idu u prilog Hrvatskoj koja je po stopi smrtnosti na visokom drugom mjestu, usprkos činjenici da na karcinom trošimo čak 11 posto više od prosjeka EU-a - rekla je Romana Jerković.

Navela je zemlje s uspješnim programima probira na rak.

- Danska se ističe sa svojim programom probira na rak debelog crijeva, Slovenija i Finska sa svojim programima probira na rak vrata maternice, Portugal s programom za rak dojke, ali i Hrvatska sa svojim programom za rak pluća. Na konferenciji sam imala priliku čuti porazni podatak u svezi karcinoma vrata maternice od kojeg u Rumunjskoj umire dnevno pet žena - ustvrdila je Romana Jerković.

Naša sugovornica pojasnila je što nove preporuke za programe probira na rak donose našoj zemlji.

- Hrvatskoj, kao i svim drugim zemljama članicama, donose know-how, ali i izdašna financijska sredstva - gotovo 100 milijuna eura. Ono na čemu se dodatno mora raditi je razmjena znanja i dobrih praksi. Upravo sam iz tog razloga organizirala konferenciju čiji je fokus implementacija. Učenjem iz tuđeg iskustva, uvidom u probleme s kojima su se oni susreli i na koji način su ih riješili, značajno povećavamo šanse za uspjeh u provođenju vlastitih programa. Bilo mi je izuzetno drago što je akademik Samaržija predstavio naš program za rak pluća. Zaista, Hrvatska je prva zemlja članica EU-a koja je započela s provođenjem nacionalnog programa probira koristeći metodu ‘low dose CT‘. No, što se tiče drugih programa, poput onoga za rak debelog crijeva bilježimo izuzetno lošu izlaznost koja ne doseže niti 15 posto. Bilo je interesantno čuti kako Slovenija, zemlja po koječemu nama slična, bilježi izlaznost veću od 70 posto na program probira za rak vrata maternice, dok je u Hrvatskoj isti taj program bio ukinut - naglasila je Romana Jerković.

Pandemija koronavirusa i rak

- Neke procjene sugeriraju da je broj neotkrivenih slučajeva raka u Europskoj uniji tijekom pandemije premašio i milijun. Zato sam u već nekoliko navrata upozoravala ministarstvo na dodatan priljev onkoloških pacijenata, koji će značajno opteretiti sustav zbog činjenice da kasnije otkrivena bolest znači lošiju prognozu i skuplju terapiju - istakla je Romana Jerković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:03