SRAMOTAN POTEZ

Romi ogorčeni: ‘Pogledajte gdje nas načelnica želi preseliti! Pa tamo nema ni dućana...‘

Romskoj obitelji su u mjestu prijetili da će zapaliti cijelo imanje zajedno s njima, a ponudili su im i novac da sami nađu drugu kuću

Obitelj Oršoš kraj kuće koju su kupili u Hlebinama i iz koje ih na sve načine pokušavaju otjerati

 Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Lokalne vlasti Hlebina ne odustaju od ideje da svoje nove sumještane, romsku obitelj Oršoš, isele iz svoje općine. Nakon što su im, kako im je prenijela načelnica Općine Božica Trnski, prijetili da će zapaliti cijelo imanje zajedno s njima, najavljivali prosvjed za petak od kojeg su odustali, ponudili su im novac da sami pronađu drugu kuću.

Tjedan dana nakon neuspjelih pokušaja, o čemu je prvi pisao Jutarnji, a onda i ostali nacionalni mediji, uslijedio je novi. Načelnica Općine Hlebine Božica Trnski, službeno od srijede na bolovanju, u četvrtak je u 21.30 sati pozvala Stjepana Oršoša na sastanak u zgradu Općine.

Histerija protiv obitelji

Stjepan je sjeo na bicikl i iz svoje se nove kuće odvezao na sastanak, gdje mu je u zamjenu za njegovu kuću ponuđena kuća u predgrađu Koprivnice.

- Ta je kuća 15 kilometara od grada, u blizini nema dućana, vjerujem ni škole ni vrtića. Mi nemamo auto da vozim djecu. Ovdje u selu sve je to na pješačkoj udaljenosti. Također, supruga mi je teško bolesna na bubrege i ja se na to ne mogu osloniti. Kad sam odbio, rekli su da će nastaviti s potragom u okolnim općinama. Ne znam zašto su tako uporni, ovdje živi 15-ak, ako ne i više romskih obitelji i samo mene kritiziraju. Diskriminiraju nas - kaže. Tijekom našeg razgovora u petak oko podneva u derutnu kuću zrelu za obnovu stigla je policija. Došli su na Stjepanov poziv zbog prijetnji da će "zapaliti kuću i njih", a koje mu je prenijela načelnica Trnski.

Ovakva histerija protiv jedne obitelji presedan je u Hrvatskoj. Iako, kaže nam Zoki Horvat, vijećnik iz redova nacionalnih manjina u Općinskom vijeću Hlebina, i u drugim se podravskim općinama pokušavaju riješiti Roma, ali na drugačije načine. Spominje susjedno naselje Drnje u kojemu su, a o čemu je pisao i Jutarnji, bageri srušili romsko naselje uz Dravu dok su se stanovnici zbog poplava bili sklonili u sportsku dvoranu osnovne škole. Policija istražuje tko je srušio kuće zajedno sa svim stvarima u njima i ljude ostavio bez ijedne vrijednosti ili uspomene.

‘Strah me‘

Hlebinjani su se pobunili protiv Oršoša jer, zbog problema sa zakonom dvojice njegovih sinova, vjeruju da će s njima doći i "veliki problemi". Činjenica je da u Hlebinama ima Roma u sukobu sa zakonom, ali ima i Hrvata s istim problemima. Kao i posvuda. Hlebine nemaju niti jedan kafić jer je vlasnica, rođenjem iz miješanog, hrvatsko-romskog braka, zatvorila zbog učestalih problema s mještaninom - Hrvatom.

Obitelj Oršoš, koja se nebrojeno puta u tjedan dana pitala zašto im uopće nisu dali šansu, noćima spava na smjene. Boje se da netko ne bi ostvario svoje prijetnje. Stjepan Oršoš je zbog svega ostao bez posla jer se ne usudi, kaže, odlaziti na posao i ostavljati ženu i djecu same kod kuće. Starija braća rade u Zagrebu i nisu u Hlebinama.

Oršoš nam govori da je supruga Ranka pitala načelnicu za upis najmlađe kćeri, koja ima šest godina, u predškolu, ali da joj je rečeno da nema mjesta. Sin koji treba krenuti u šesti razred želi u školu i ići će, ali ga je strah.

- Svi misle da smo kriminalci, tako tu pričaju o nama, malo me strah - kaže. Stjepan ponavlja rečenicu iz prošlog razgovora.

- Kamo sad uopće da idem? Ogromnu sramotu su nam nanijeli - kaže.

U slučaj su se uključili i uredi dječje i pučke pravobraniteljice.

Pravobraniteljica: ‘Zabranjena je diskriminacija djece‘

- Kako saznajemo iz medija, radi se o namjeri obitelji Oršoš da se iz mjesta Novigrad Podravski presele u mjesto Hlebine te napisima o tome da ih se u tome želi spriječiti. Ono što mogu načelno reći je da Konvencija o pravima djeteta obvezuje Hrvatsku da sva djeca jednako ostvaruju svoja prava te budu zaštićena od svakog oblika nasilja, a ujedno je zabranjena bilo kakva diskriminacija djece ili drugo kršenje njihovih prava.

Budući da u ovom trenutku ne raspolažemo podacima o konkretnoj obitelji i situaciji koju opisujete, svakako ćemo poduzeti radnje radi praćenja ostvarenja prava te djece sukladno Zakonu o pravobranitelju za djecu - rekla je za Jutarnji pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:47