PRONAŠLA UTOČIŠTE

ROMSKA DJEVOJČICA STIGLA U HRVATSKU Cijela država prošle se godine digla na noge zbog njene deportacije

 AFP

Mala Romkinja čija je deportacija izazvala val bijesa u Francuskoj, ali i šire, s novim papirima stigla je u Hrvatsku kod svog ujaka u Sisku, kazao je njen otac Resat Dibrani za AFP u petak navečer.

Leonarda Dibrani, njena majka Xhemila i troje braće zajedno su smješteni kod ujaka.

- Razgovarao sam s njima. Svi su dobro, ali se brinu za mene, kazao je i dodao kako je dio obitelji dobio potrebne dokumente od hrvatske ambasade u Prištini.

Slučaj Dibrani dospio je u francuske medije nakon što je 15-godišnja Leonarda privedena na školskom izletu. Ona i ostatak njene obitelji kasnije su deportirani na Kosovo. Nakon toga na tisuće francuskih studenata izašlo je na ulice i prosvjedovalo pa je naposljetku i sam predsjednik Francois Hollande bio prisiljen komentirati slučaj.

POBUNA U FRANCUSKOJ Učenici oko škola dižu barikade zbog Romkinje koju država želi deportirati

Pet članova obitelji Dibrani imalo je hrvatske putovnice, ali su istekle. Resat Dibrani ima samo kosovsku putovnicu pa je sa dvije kćeri ostao na Kosovu.

Kazao je kako će poduzeti sve da njegova obitelj opet bude zajedno.

- Imam nade i vjerujem kako je ovo za nas prava prilika da napustimo Kosovo, rekao je.

Podsjetimo, deportacija 15-godišnje Leonarde prošle godine izazvala je niz prosvjeda diljem Francuske. Ljudi su pozivali državu da njoj i njenoj obitelji omoguće povratak kako bi nastavila školovanje.

Sa pravne strane deportacija je bila legalna, ali mnoge je razljutio način na koji je provedena i trauma kroz koju je prošla nesretna djevojka.

U siječnju, francuski sud je odbio obitelji dozvoliti povratak i presudio da je izbacivanje čitave obitelji iz države bio ispravan čin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 17:50