BOJI SE OSVETE KLANA

Romski rat u Karlovcu: Mužu su mi pucali u srce, kćeri u glavu. Tko će me zaštititi?

Karlovac je u strahu od novog obračuna mnogobrojnih obitelji. Hudorovići i Velići u sukobu su deset godina. U tri obračuna dvoje je poginulo, petero ozlijeđeno, a petero iza rešetaka. Ima li kraja?
 Mario Pušić/CROPIX

KARLOVAC - Oni imaju ćaću, a ko će moje sinove sada braniti. Ja više nemam svoga čo’eka, a Milan zvani Pušo, iz suparničkog klana nam opet prijeti - tako je počela svoje svjedočanstvo Draga Jurković (43), žrtva krvne osvete obitelji Hudorović.

Ona je udovica Mate Velića koji je preminuo nakon pucnjave u tamiću u kojem se uz njih dvoje vozilo i njihove dvoje djece, sin Frane zvan Pera, kći Mateja i trogodišnji unučić.

Pogodiše mi Matu

Ispovjeda nam se prije nego će iskaz dati policijskim istražiteljima koji su razgovor s njom zakazali za sutra. Iz bolnice su je pustili na kućnu njegu sa slomljenom rukom od jednog metka i prostrijelnom ranom trbuha od drugog.

- Išli smo iz Luga prema Karlovcu. Moj Pera je vozio. Mimioišli smo se s Hudorovićima. Bili su u Audiju, Passatu i kamionu. Audi je krenuo za nama. Vozio je Nenad zvan Bubi, do njega je sjedio njegov brat Jura zvan Burge, a mali je sjedio otraga. Moj Pera ih je vidio i rekao: ‘Ćaća, idu za nama, pobit će nas!’ Tek što je to rekao, začuo se prvi pucanj. Promašili su. Pera je počeo krivudati po cesti jer su nas pokušali prestići. Opalilo je opet. Pogodiše mi Matu. Raniše ga. Mate malog gurne pod noge i kaže: ‘Pera, ja sam pogođen’. Pogodiše ga i drugi put. Ravno u srce. Onda mi dijete, Mateju moju ubiše u glavu. Samo 15 ima. Eno je u šok-sobi, s metkom u glavi, bez vida, oduzeta joj desna strana. Onda su mene, u ruku, pa u trbuh, već smo skoro došli do smetlišta. Pera je vozio pred tu trgovinu, među ljude. Da nas spasi. Rekla sam: ‘Pera, napravi nesreću, ubij nas ti, samo da im živi u ruke ne dođemo’ - rekla je Draga Jurković.

Ne nosimo pištolje

Tvrdi da je vidjela da su pucala sva trojica iz Audija. Svi oni su i pritvoreni zbog ubojstva, odnosno dvostrukog pokušaja ubojstva. - Da smo imali pištolje, i mi bi pucali, ali nismo ih imali. Moji sinovi ih ne nose. Zato se i bojim, jer ovi i dalje prijete. Pet sinova imam. Moj čo’ek doš’o iz robije, sedam dana bio doma, nije se ni isprič’o s djecom. A ovi nas ubiše. I još ću vam reć. Milicija kaže da su ovi pucali iz jednog pištolja. Nisu. Ja ću reć i sudu i miliciji. Pucali su iz tri - kroz plač kaže Draga.

Okružen s pet sinova

Hudorovići su, tvrdi ona, dva dana ranije u Ogulinu, kada je njezin šogor, Matin brat Frane, pucao u dvojicu Hudorovića, Zdravka i Zorana, htjeli zapravo ubiti njezina muža Matu.

- Hudorovići su htjeli ubiti moga Matu, ali nisu mogli do njega jer je bio okružen s petoricom sinova, pa se namjeriše na Franu. On je potega oružje jer nije drugačije mog’o. Ubili bi Boga u njemu - objasnila je Draga. U razgovor se uključila Ivanka Anić, supruga Frane Velića i majka Frane Velića mlađeg koji su u pritvoru zbog ogulinske pucnjave.

- Ma nije to moj Frane htio napravit, vjerujte meni. Iš’o je dolje gledat te konje, a javio se i rek’o da dolazi brzo. Trebali smo na krštenje, ja taman pošla na frizuru, kad mi javiše. Pozlilo mi od svega - rekla je Ivanka Anić.

- A što napraviše. Pa Mate je pošteno odleža to što je ovoga tukao. To mora stati, jer ako ubiješ čo’eka, ubio si sebe. Al’, eno, Pušo se s mojim sinovima sreo u CIOS-u u Zagrebu, a za pasom pištolj - zabrinuti su Velići.

Rat se nastavlja

I Velići su nam se, baš kao i Hudorovići prije nekoliko dana, kleli djecom da neće nastaviti rat. Oružja, kažu, nemaju da se obrane, a ni policija ih više ne čuva, nego ih samo obilaze njihove patrole. U tri krvava romska obračuna dvoje je mrtvo, pet ih je teško ozlijeđeno, a pet ih je trenutno u pritvoru. Ima li tome kraja?

Ivanka: Mrze nas jer smo bogati i imamo veliki BMW

- Ma to vam je sve ljubomora. Mene prozivaju ti Hudorovići da smo bogati jer vozimo veliki BMW. Sve što imamo, pošteno smo zaradili.

Mi smo se na vrijeme sa željeza prebacili na plastične boce. I zaradili smo na plastici i socijalnoj pomoći, a ne na kamatarenju, što kažu Hudorovići. I što sada. U svoju kuću ne mogu, jer nas je policija iselila ovdje dok se stvar ne smiri.

Nemam za kruh. Dal’ da jedem zidove svojih kuća i lim dva automobila. A Boga mi, ne isplati mi se ni taj BMW koji košta 10 tisuća eura dati nekome za dvije - objasnila je porijeklo njihovog bogatstva Ivanka Anić, ogorčena supruga pritvorenog Frane Velića.

Obračun kod Supernove u tri čina

1. Hudrovići su jurili za tamićem u Audiju. Pucali su u Matu i ubili ga, a Mateju staru 15 godina ranili u glavu. Sada je u komi.

2. Članovi klana Velić oplakivali su mrtvog Matu i na licu mjesta se zakleli da će ga osvetiti. -Ubit ćemo im djecu, govorili su

3. Policija je ubrzo uhvatila počinitelja-14-godišnjeg dječaka koji je pucao u Matu Velića. Nakon zadnjeg obračuna policija je čuvala obje obitelji, a sada opet prijeti eskalacija sukoba

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 01:43