EUROSKEPTIČNI HRVATI

Ronald Braus u Telegraphu: Glasat ću za EU, jer je bolje biti s Italijom i Njemačkom nego Bosnom i Srbijom

Zagreb, 140212.Trg bana Josipa Jelacica.Skup 'Za Hrvatsku - NE u EU', u organizaciji Vijeca za Hrvatsku - NE u EU, na kojem su govornici zahtijevali odgodu referenduma o pristupanju HR u EU i opcenito propagirali protiv ulaska HR u EU.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovacev / CROPIX / BORIS KOVACEV

ZAGREB - "Hrvatska pati od nervoze oko ulaska u EU" naslov je članka koji je objavljen na britanskom portalu Telegraph.

Novinar Telegrapha Colin Freeman stigao je u Hrvatsku ispitati odnos između podupiratelja i protivnika ulaska Hrvatske Europskoj uniji.

- Bruxelles više nije tako primamljiv kao što je nekad bio, konstatira Colin Freeman.

Freeman je diljem Hrvatske razgovarao s Hrvatima i prikupljao njihova mišljenja o EU.

Ronald Braus je primjerice potvrdio kako će glasati za ulazak u EU, jer će mu to olakšati putovanje i nastupanje u europskim zemljama.

- Glasat ću za ulazak jer Hrvatska ne ide nikamo, a i bolje je biti s Italijom i Njemačkom nego Bosnom i Srbijom, objasnio je Braus, dodavši kako se ne boji krize jer je Hrvatska ionako u krizi od njegova rođenja.

Ružu Tomašić opisuje kao usamljeni euroskeptički glas u Saboru. Tomašić mu je pojasnila kako se boji da će Hrvatska biti uvučena u krizi eurozone i morati pomagati zemljama od koje je sama siromašnija.

- Naše vođe žele ulazak jer žele biti dio tog velikog kluba koji će im dati puno sredstava. Trebali bismo barem odgoditi dok ne budemo znali hoće li se eurozona raspasti, rekla je.

Britanski novinar opisao je i susret s velikim portretom umirovljenog generala Ante Gotovine na kojeg je naišao u jednom kafiću na Korčuli. Ondje mu je turistički djelatnik Žarko Pecotić objasnio kako bi inače bio protiv pristupanja EU, ali, kako se bavi hotelijerstvom, očekuje korist od više stranih turista.

- Ne mogu si priuštiti da se bunim, rekao je Pecotić.

Pecotićevom izjavom Freeman zaključuje svoj tekst, u kojem primjećuje da mnogi Hrvati, uključujući i oni koji će glasati za pridruživanje EU, imaju problema. Neke, primjećuje Freeman, muči europska kriza koja bi lako mogla usisati Hrvatsku. Drugi, pak, strahuju od gubitka nacionalnog identiteta, a Uniji najviše zamjeraju izručenje Ante Gotovine Haškom sudu, što je bio jedan od uvjeta ulazak u "elitni" europski klub.

Prema Freemanovom istraživanju oko 60 posto Hrvata bi trebalo glasati za ulazak u EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:46