NEPOZNATO PISMO

Rončević: Poštovani predsjedniče uspješno sam kupio kamione...

U pismu koje je u siječnju 2005. bivši ministar obrane Berislav Rončević uputio kao odgovor na Mesićev zahtjev da mu se objasni proces nabave nebojnih motornih vozila za vojsku, ministar tvrdi da je sve učinjeno po zakonu
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - U pismu koje je u siječnju 2005. bivši ministar obrane Berislav Rončević uputio kao odgovor na Mesićev zahtjev da mu se objasni proces nabave nebojnih motornih vozila za vojsku, ministar tvrdi da je sve učinjeno po zakonu. Dokument je posebno zanimljiv zbog načina na koji Rončević brani postupak nabave vozila koji je, pet godina poslije, prerastao u jednu od većih korupcijskih afera u državi.

Bivši ministar Rončević piše predsjedniku da je zaključio kako je “ukupno sagledavajući, ovaj postupak nabave proveden uspješno”. Dodaje i da je “u svemu u skladu sa zakonom, da je polučio dobre rezultate te će proizvesti dodatne pozitivne efekte jer će stavljanjem u funkciju novih kamiona u Oružanim snagama RH biti smanjeni troškovi održavanja”. Pet godina poslije Rončević i Bačić moraju zakonitost ovoga posla dokazati pred sudom.

Vlastiti dojam

Suđenje Rončeviću i njegovu pomoćniku Ivi Bačiću prošlog petka obilježilo je svjedočenje Damira Udovičića, bivšeg direktora prodaje MAN-a, i snimka njegova iskaza u USKOK-a . Obje stvari, iskaz i snimka, tvrdi obrana Rončevića i Bačića, potvrđuje da nije bilo kaznenog djela. Činjenično, svjedočenje i snimka Udovičića ne mijenjaju ništa bitno u poziciji Rončevića i Bačića, objašnjavaju izvori u pravosuđu. Prvo, Udovičić nije imao nikavih primjedbi na to kako je tužiteljstvo prezentiralo iskaz. Drugo, snimka, koju je obrana pokazala na sudu, tek je manji dio razgovora s istražiteljima. Uglavnom, Udovičić općenito govori o vlastitom dojmu i kontekstu sporne nabave kamiona za MORH pa, primjerice, tvrdi da je na cesti vidio kupljenje IVECO kamione i tvrdi da nisu ravni onome što je nudio njegov MAN. Dodao je da mu se činilo kako je cijeli natječaj čudno postavljen, kako su tražene tehničke specifikacije općenite te da mu je sve to bilo, u najmanju ruku, čudno.

Pomiješao eure i kune

U jednom trenutku, kada je govorio o cijenama dodatne opreme, pomiješao je eure i kune. Uostalom, on je pozvan da svjedoči samo o okolnostima sastavljanja ponude. Udovičić, diplomirani ekonomist, nije stručni svjedok za tumačenje usporednih tehničkih karakteristika MAN-ovih i IVECO-ovih kamiona. To je već objasnilo nekoliko svjedoka, pa i oni iz MORH-a te sudski vještak iz Splita.





Što se dogodilo sa 14 milijuna kuna?

U potrazi za novcem koji je MORH uplatio tvrtki Eurokamioni Porezna je uprava sastavila 2500 stranica spisa. Pregledani su svi računi koji su mogli biti u vezi s naplatom i nisu pronađene nepravilnosti. Primjerice, prodavač IVECO vozila, nakon što je primio avansnu uplatu od MORH-a, prebacio je 27 milijuna kuna na račun u RBA. Banka je taj novac transferirala u svoj cash found te su za tri dana, uz obrtanje tih sredstava, zaradili više od 400.000 kuna. Nije, dakle, utvrđeno što se dogodilo s viškom od 14 milijuna kuna.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 17:55