NAKON IZBORA

Rošada u Saboru: Tko se vraća u saborske klupe, a tko odlazi zbog nespojivosti funkcija

Mandatno-imunitetnom povjerenstvu dosad su stigla dva zahtjeva za odmrzavanjem i zamrzavanjem saborskih mandata
Rada Borić
 Damjan Tadic/CROPIX

Nakon lokalnih izbora mijenja se zastupnička postava u Saboru: neki zastupnici koji su izgubili izbore vraćaju se u saborske klupe, neki odlaze zbog nespojivosti funkcija, neki novi dolaze, a SDP gubi jednog zastupnika - saborski će mandat najvjerojatnije aktivirati nezavisni Damir Bajs, kojeg je HDZ-ov Marko Marušić istisnuo iz ureda bjelovarsko-bilogorskog župana. Bajs, kojeg je u Saboru mijenjala SDP-ova Martina Grman Kizivat, nije se javljao na novinarske pozive, ali neslužbeno doznajemo da je Bajsov plan vratiti se u Sabor.

Mandatno-imunitetnom povjerenstvu dosad su stigla dva zahtjeva za odmrzavanjem i zamrzavanjem saborskih mandata, potvrdio nam je predsjednik MIP-a Robert Jankovics i otkrio da se radi o Tomislavu Tomaševiću, na čije mjesto dolazi Urša Raukar.

Još je jedno mjesto Kluba Možemo! na vrtuljku; Rada Borić odlazi iz Sabora, a na njezinu mjestu sjedit će Ivana Kekin, potvrdili su iz stranke. Borić je u izbornoj noći najavila svoj odlazak, jer u Zagrebu ima puno posla i "važnije je pokazati kako se upravlja gradom, a u Klubu imamo odlične ljude i oni će raditi posao oporbe".

Ta je izjava, kao i vijest da će je u saborskim klupama zamijeniti Ivana Kekin koja postaje i zastupnica i vijećnica Skupštine grada Zagreba, izazvala nagađanja da će Borić preuzeti mjesto predsjednice ili potpredsjednice Skupštine, ali je ona to isključila.

Kekin je sa suprugom Milom bila na listi u sedmoj izbornoj jedinici, osvojila je 1009 glasova, a Mile Kekin je kao zadnji na listi dobio 3990 i umalo nadjačao Borić (4203) kao nositeljicu liste.

Drugi zahtjev MIP-u, kaže Jankovics, stigao je od Fokusova Darija Zurovca, koji je Sabor napustio početkom prosinca da bi na njegovo mjesto uskočio Davor Nađi, predsjednik Fokusa.

Prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, oni koji postanu župani ili zamjenici župana na nespojivim su dužnostima i ne mogu istodobno sjediti u Saboru. To se odnosi i na Grad Zagreb, koji ima status županije. U HDZ-u još nisu odlučili tko će zamijeniti Ivana Celjaka, novog sisačko-moslavačkog župana i Anđelka Strička, koji je "oteo" mandat varaždinskog župana Radimira Čačića.

HDZ-ov Branko Bačić kaže da ta odluka tek predstoji na sastanku Predsjedništva i Nacionalnog vijeća i da će se voditi poštovanjem teritorijalne određenosti osvojenih mandata. To ne bi smio biti problem jer još ima kandidata s lista i u trećoj i u šestoj izbornoj jedinici iz kojih su Celjak i Stričak došli u Sabor. Na jesen se vraća i HDZ-ov Andro Krstulović Opara, koji se nije kandidirao za još jedan mandat splitskog gradonačelnika.

Radimir Čačić, Reformisti, nema namjeru vratiti se, na njegovu mjestu i dalje ostaje Natalija Martinčević.

Još se ne zna hoće li trebati zamjena IDS-ovu Tuliju Demetlici koji je izabran za zamjenika istarskog župana, ali čeka ishod prebrojavanja glasova u Istarskoj županiji koje je tražio SDP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 03:34