POGREŠNO SHVAĆENI

Rovinj ipak neće braniti skupljanje plastičnih boca

 Vlado Kos / CROPIX

Grad Rovinj ipak neće zabraniti sakupljanje boca iz kanti za smeće, objasnili su nam u toj istarskoj jedinici lokalne samouprave nakon što je vijest o novoj odluci o komunalnom redu, kojom se od 1. siječnja 2017. godine izvan zakona stavlja svako neovlašteno prikupljanje otpada, podigla buru u domaćim medijima.

Kako su nam objasnili u Gradu, u odluci o komunalnom redu, usvojenoj na posljednjoj sjednici Gradskoga vijeća, nigdje ne stoji odredba o zabrani sakupljanja plastičnih boca. Naime, ističu u Gradu, ta odluka sadrži samo jednu opću odredbu o zabrani neovlaštenog sakupljanja otpada, što je usmjereno protiv organiziranih sakupljača raznog otpada, uglavnom metala i željeza, po raznim gradskim naseljima, na koje su dobili brojne pritužbe građana.

Neće kažnjavati

“Potrebiti građani, kojima je sakupljanje povratne ambalaže izvor prihoda, ne smatraju se neovlaštenim sakupljačima te isti neće biti kažnjeni od komunalnih redara. Ponavljamo, odredba je usmjerena na organizirano prikupljanje, sortiranje i razvrstavanje otpada, a ne na pojedince koji prikupe poneku odbačenu plastičnu bocu”, navodi se u komentaru Grada Rovinja na ovaj slučaj.

Marija Črnac Rocco, pročelnica Ureda Grada Rovinja, rekla nam je kako Rovinj ima vrlo razgranat i sveobuhvatan socijalni program, da su socijalno vrlo osjetljivi i najveći dio proračuna ide upravo na društvene djelatnosti, stoga ih jako žaloste ovakve priče. Novi paket mjera vezanih uz održavanje komunalnog reda jednoglasno je usvojen na Gradskom vijeću te daje puno veće ovlasti komunalnim redarima koji će sada moći sami vršiti očevide i naplaćivati kazne za prekršaje, primjerice za neovlašteno odlaganje otpada. To se odnosi na takozvane šporkulje, mjesta na kojima ljudi samoinicijativno ostavljaju otpad, a kada komunalni redari otkriju počinitelje, uz naplatu kazne naplatit će im i odvoz tog istog smeća. Odluka o komunalnom redu uvodi niz pravila kojima se, primjerice, u staroj gradskoj jezgri izričito zabranjuje izlaganje robe izvan poslovnih prostora, odnosno trgovina, čime se nastoji stati na kraj uličnim prodavačima suvenira i odjeće koji ljeti okupiraju Rovinj i blokiraju pješački promet.

Uvođenje reda

Kazne u iznosu od čak deset tisuća kuna predviđene su za one koji oštećuju ili uništavaju vanjske dijelove zgrada šaranjem, bušenjem i slično, za one koji ne postavljaju dvojezične ploče, za one koji samovoljno mijenjaju ili oštećuju natpise ulica, trgova i kućnih brojeva, za one koji bez dozvola organiziraju vatromet ili glazbena događanja ili vrše prodaju na javnim prostorima... Također će se sankcionirati i neodržavanje stabala ili ukrasnog bilja ako to ugrožava promet u gradu, neovlašteno izvođenje radova na zelenim javnim površinama, vješanje odjeće na poslovnim prostorima, neovlašteno postavljanje reklama, kao i negašenje motora vozila prilikom ukrcaja ili iskrcaja u gradskoj jezgri. Sakupljači boca, koji spadaju u socijalno ugrožene kategorije, mogu biti na miru jer ne ulaze u kategoriju prekršitelja komunalnog reda, što, pak, nije slučaj sa sakupljačima starog željeza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 23:49