POBOLJŠANJE USLUGA

Rovinjska bolnica primila donaciju od 50 kreveta: ‘Značajno će unaprijediti komfor i sigurnost‘

Radi se o novoj pošiljci, četiri puna kamiona kreveta, austrijskih partnera AUVA vrijednosti 95 tisuća eura
Bolnički kreveti
 Rovinjska bolnica

Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju ‘Martin Horvat’ dobila je još jednu izuzetno vrijednu donaciju 50 suvremenih bolničkih kreveta. Radi se o novoj pošiljci, četiri puna kamiona kreveta, austrijskih partnera AUVA vrijednosti 95 tisuća eura!

S prethodnom donacijom, koja je Bolnicu 'Martin Horvat' stigla u ožujku, istovjetne vrijednosti i količine, dugogodišnji partner Austrijski državni osiguravajući zavod za ozljede na radu (AUVA - Allgemeine Unfallversicherungsanstalt) donirao je u 2021.godini za poboljšanje usluga naših pacijenata oko stotinu medicinskih kreveta ukupne vrijednosti 190.000 eura.

Vrijednost ove prijateljske donacije dugogodišnjeg partnera Specijalne ortopedske bolnice u Rovinju, s kojim nas veže pola stoljeća suradnje i zajedništva, zapravo je mnogo veća, napominje docent dr. sc. Marinko Rade te pojašnjava kako se radi o iznimnom činu AUVA-e iz više razloga.

- AUVA je austrijsko državno zdravstveno osiguranje kao što je HZZO u Republici Hrvatskoj, te je vrlo pohvalno da državna ustanova koja direktno odgovara Ministarstvu zdravstva i Vladi Republike Austrije šalje namjensku pomoć za podizanje zdravstvenog standarda prijateljskoj državi.

Kako bi nas poduprli u namjeri da obnovimo Specijalnu bolnicu Rovinj, Austrijsko državno osiguranje donira nam još jedan set 50 bolničkih kreveta u vrijednosti 95 tisuća eura, iskazujući nam time da podupiru naše projekte usmjerene u razvoj bolnice.

- Kreveti su namijenjeni za odjele na kojima se liječe naši osiguranici HZZO-a te će značajno unaprijediti komfor i sigurnost boravka naših pacijenata kroz zaštitu od pada na odjelu - kaže ravnatelj, doc. dr. sc. Marinko Rade.

Unatoč i dalje izraženom utjecaju pandemije Covid-19, poslovanje bolnice je stabilno. Nizom novih projekata i aktivnosti te revitalizacijom svih programa i pogona, nastojalo se proširiti paletu stručnih djelatnosti i što djelotvornije upravljati projektima.

- Zanimljivo je da su sve ambulante u specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti ukupno obavile čak veći broj pregleda u 2021.godini nego u 2019.godini, te neusporedivo veći broj pregleda u odnosu na 2020. godinu, što je zapravo presedan, ističe docent dr. sc. Rade.

image
Bolnički kreveti
Rovinjska bolnica

Tako su i prihodi od medicinskih usluga koje pokriva Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u porastu iz godine u godinu, što ukazuje na bolje pokrivanje potreba stanovništva od strane Specijalne bolnice Rovinj.

- Otvorili smo nove ambulante za koje je postojao veliki interes, osnovali smo i Tim za ranu intervenciju kod djece s neurorizikom te smo se tako dobro organizirali da smo uspjeli tijekom Covida odraditi veći broj pregleda u Poliklinici u odnosu na čak pred-Covid, 2019 godinu – ukratko navodi ravnatelj.

U Specijalnoj bolnici Rovinj u rujnu 2020. počeo je s radom Tim za ranu intervenciju.

image
Bolnički kreveti
Rovinjska bolnica

- U samo prvih 7 mjeseci 2021.godine Tim za ranu intervenciju registrirao je 481 postupaka, uz nagli trend rasta već od svog osnutka. Broj postupaka lani je iznosio 220, a projekcije ukazuju na činjenicu da bi u 2021. godini mogli doseći 700 postupaka. Isto tako, specijalističko konzilijarna ambulanta pedijatrijske neurologije koju smo uveli s Dječjom bolnicom Srebrnjak je registrirala 591 pregleda. Po realizaciji, premašujemo sva očekivanja. Napominjem da je ova usluga službeno uvedena po prvi put u punom sastavu tima u sklopu usluga Specijalne bolnice Rovinj, a mali pacijenti dolaze iz cijele Istarske, a ponekad i susjedne Primorsko – goranske županije, kaže ravnatelj.

Projekt Tima za ranu intervenciju prepoznat je kao projekt od nacionalne važnosti od strane Zaklade RTL pomaže djeci, koja je u suradnji s tvrtkom Star Import donirala 100 000 kn za nabavu ultrazvučne sonde za pregled građe i otkrivanje eventualnih poremećaja u anatomskoj strukturi mozga te setove za probir i dijagnostiku poremećaja iz spektra autizma u djece dobi do 7 godina.

Također, dobili smo i značajnu donaciju od tvrtke InfoBip u vrijednosti od 38.485 kuna za nabavu bifazičnog defibrilatora s EKG monitorom.

image
Rovinjska bolnica

Uz podršku brojnih građana, djelatnika bolnice te trgovačkih društava Grada Rovinja i okolice, Istarske županije kao osnivača bolnice, te Grada Rovinja u potpunosti je opremljen kabinet za ranu intervenciju. Uz stručni rad s djecom, na veliku radost malih pacijenata u terapiji pomaže i rehabilitacijski pas Sun.

Zahvaljujući projektu za rano otkrivanje neurorizika kod djece u Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ u Rovinju roditelji s djecom više ne moraju putovati na terapije u druge gradove izvan Istre, već ju mogu dobiti u svojoj lokalnoj zajednici.

- S Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje ugovoreno je 12 novih postelja rezerviranih za neurološku rehabilitaciju i 8 postelja rezerviranih za dječju rehabilitaciju. U tom kontekstu, Specijalna bolnica Rovinj dobila je pozitivno mišljenje Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, a na temelju pozitivnog mišljenja Povjerenstva Hrvatskog društva za dječju neurologiju. Želja nam je profilirati se u smjeru dječje rehabilitacije, jer su realne potrebe na terenu ogromne. Moramo pomoći mladim obiteljima te ovoj najranjivijoj skupini pacijenata - zaključuje ravnatelj docent dr. sc. Marinko Rade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:27