STIŽE OBILNA KIŠA

RTL-ov meteorolog očekuje slabije nevrijeme od onog koje je potopilo Njemačku, oglasili se i vatrogasci

Taj veliki kišonosni sustav, ustvari je jedna neobična visinska ciklona, objašnjava meteorolog
Pljusak u Zagrebu, ilustracija
 Damjan Tadic/Cropix

Ciklona koja je uništila dio Europe zahvaća i Hrvatsku. Alarm od opasnog vremena je na snazi cijeli vikend.

Meteorolog Dorian Ribarić u RTL-u Danas rekao je da se nada da u Hrvatskoj neće biti baš tako.

"Očekujemo nešto slabije nevrijeme, ali i dalje je to prilično ozbiljna situacija, posebice zbog puno kiše. Taj veliki kišonosni sustav, ustvari je jedna neobična visinska ciklona, prije svega jer je već početkom tjedna skoro stigla u naše krajeve, vratila se na sjever i večeras se konačno premješta prema Balkanu. Taj će nestabilan zrak onda nastaviti kružiti iznad nas sve do utorka", kazao je Ribarić.

"U Njemačkoj je u gotovo cijelom zapadnom dijelu zemlje palo stotinjak litara kiše po četvornome metru u 24 sata, često i u svega nekoliko sati. Kod nas će biti usporedivih količina u unutrašnjosti, ali raspoređenih na 3 dana. Najviše se oborina očekuje u Gorskom kotaru, Lici, ali i Baniji, Kordunu te dobrom dijelu Slavonije i Posavine. Količina će to biti uglavnom između 30 i 60 litara po m2, ali lokalno će to zasigurno biti i više od 100 mm, što je više nego prosječno u cijelome srpnju. Nadajmo se što lokalnije. S druge strane, u Dalmaciji će sušu jedva ublažiti, a ponegdje na otocima i krajnjem jugu bi čak mogli ostati kratkih rukava", dodaje RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić.

Hoće li biti kao u Njemačkoj? Ciklona koja je izazvala poplave u Europi stiže i u Hrvatsku, no RTL-ov meteorolog kaže: 'Moguće su poplave, ali...'

"Najgori dio pogoršanja je čini se upravo pred nama, u noći i u prvome dijelu subote. Glavnina kiše će biti u obliku pljuskova praćenih nevremenom pa može pasti sve u kratkom vremenu. Mogući porasti manjih vodotoka i bujične, ali i urbane poplave u gradovima. Nadajmo se samo da su kanali koji su i ovako opterećeni u ovakvim situacijama, dobro očišćeni. Sve će to još začiniti i jaka bura te tramontana na moru uz ograničenja u prometu, prije svega pomorskom", zaključuje Dorian Ribarić.

Vatrogasci objavili upozorenje: 'Može vas srušiti bujica od 15 centimetara'

Javna vatrogasna postrojba Zagreb objavila je danas upozorenje građanima uslijed očekivanih teških vremenskih prilika. Ističu kako je važno paziti na vlastitu sigurnost u uvjetima bujičnih poplava.

- Može vas srušiti vodena bujica visine 15 centimetara. Jake kiše donose opasnost od poplave. Vodena bujica od 60 centimetara može nositi auto. Ne vozite kroz vodu koja je dublja od 25 centimetara - stoji u savjetima koje su objavili zagrebački vatrogasci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:03