Kazalište Ulysses

RUČAK SA STALJINOM NA BRIJUNIMA 'Shakespeare u Kremlju' Ive Štivičića - 'komad velike svjetske literature'

Drama demistificira međusobnu ovisnost moći i podložnosti u interijeru jednoga od najkontroverznijih političkih toponima novije hrvatske povijesti
 Goran Šebelić / Cropix

BRIJUNI - Svečana premijera predstave 'Shakespeare u Kremlju' prema tekstu Ive Štivičića, u režiji Lenke Udovički i izvedbi Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Kazališta Ulysses održat će se 3. kolovoza u tvrđavi Minor na Malom Brijunu, u sklopu 13. sezone osebujnih kazališnih događanja na otoku gdje su politički moćnici provodili svoja ljetovanja.

Pretpremijera održava se u petak 2. kolovoza dok će predstava biti u redovitom programu od 4. do 11.kolovoza, najavljeno je to na današnjoj konferenciji za novinare u Prosperovu vrtu na Velikom Brijunu, koja je održana pod geslom 'Ručak sa Staljinom'.

Kreativni i produkcijski tim ove predstave predvođen glumcima iz Hrvatske i Srpskog narodnog pozorišta na čelu s autorom Ivom Štivičićem te redateljicom Lenkom Udovički složili su se s činjenicom kako je u pitanju, kako su rekli "komad velike svjetske literature" te kako je u konačnici ostvaren jedan "božanstveni komad".

"Radi se o posebnom, vrlo složenom i zahtjevnom tekstu o ljudskom društvu, umjetnosti, državi i sistemu te o svijetu u kojem danas živimo", istaknula je redateljica Lenka Udovički dodavši kako ova drama, kako je rekla "istražuje i demistificira mehanizme vladanja i međusobnu ovisnost moći i podložnosti, uvijek aktualnu i nikad do kraja istraženu tamu ljudske prirode".

Naime, u djelu 'Shakespeare u Kremlju' kako se danas čulo, uvijek aktualna "šekspirijanska dramaturgija moći i vladavine odnosno intrige i izdaje seli se u interijere jednoga od najkontroverznijih političkih toponima novije povijesti".

Inače, naslovne uloge u ovoj predstavi tumače Boris Isaković i Ozren Grabarić, dramaturgiju potpisuje Tena Štivičić, scenografiju i kostimografiju Bjanka Adžić Ursulov, a koreografiju Staša Zurovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:44