PREMIJER PLENKOVIĆ

‘Rudolfu Perešinu dugujemo vječnu zahvalnost i poštovanje‘

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima Ljerku Perešin, suprugu poginulog legendarnog hrvatskog pilota.
Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic primio je Ljerku Perešin, suprugu poginulog legendarnog hrvatskog pilota, stožernog brigadira Rudolfa Peresina u povodu 30. obljetnice njegovog preleta borbenim avionom MIG21 iz JNA u Austriju
 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima Ljerku Perešin, suprugu poginulog legendarnog hrvatskog pilota, stožernog brigadira Rudolfa Perešina, u povodu 30. obljetnice njegovog preleta borbenim avionom MiG-21 iz JNA u Austriju.

Perešin je bio prvi Hrvat koji je avionom, MiG-21, 25. listopada 1991. prebjegao iz tadašnje JNA iz Bihaća u Klagenfurt i prešao na stranu Hrvatske vojske. Njegov avion vraćen je iz Austrije u Hrvatsku 2019., na čemu je predano radila hrvatska Vlada, tadašnji ministar obrane Damir Krstičević i hrvatska diplomacija.

Posebno će ostati upamćene Perešinove riječi: "Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!", koje su pokazale jedinstvo i snagu hrvatskog naroda u namjeri ostvarivanja sna o slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj.

Premijer Plenković zahvalio je obitelji Perešin na hrabrosti, snazi i domoljublju, kao i žrtvi pokojnog Rudolfa, koji je dao svoj život za Hrvatsku i pružio velik doprinos oslobađanju hrvatskog teritorija u vojno-oslobodilačkoj akciji Bljesak.

image
Damjan Tadic/Cropix

Poručio je kako je na svima nama da njegujemo trajno sjećanje na heroje Domovinskog rata te osiguramo dostojanstvo hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima. Posebno je važno i da mlade generaciju njeguju sjećanje prema istinskim herojima Domovinskog rata kao što je to bio Rudolf Perešin.

- Rudolfu Perešinu, koji je pokazao odvažnost, ljubav i vjernost prema domovini te podnio najveću žrtvu za njezinu slobodu, dugujemo vječnu zahvalnost i poštovanje' - rekao je premijer.

Ljerka Perešin zahvalila je na organizaciji prijema u Vladi u povodu 30. obljetnice preleta Rudolfa Perešina borbenim avionom MiG-21 iz JNA u Austriju. Istaknula je kako njihova obitelj cijeni sve što hrvatska država čini kako bi se očuvalo sjećanje na pokojnog Perešina, koji je dao život za svoju Hrvatsku.

Na sastanku je bilo riječi i organizaciji 25. Susreta za Rudija u rujnu sljedeće godine u Gornjoj Stubici, tradicionalnoj manifestaciji koja se održava u spomen na Rudolfa Perešina i uključuje aeromiting te kulturno – zabavni program, a događaj financijski podržava Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Uz predsjednika Vlade, bio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i posebni savjetnik predsjednika Vlade za obranu Damir Krstičević, priopćeno je u ponedjeljak iz Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2023 02:52