PUNO NEPOZNANICA

Rupe koje su se pojavile nakon potresa i dalje se šire: ‘Ovo nismo očekivali...‘

Potres je potaknuo pokretanje rasjednih krila zbog čega se vapnenac razmiče i pretvara u krš. To rezultira urušavanjem zemlje
 Darko Tomas/Cropix

Kao da potres jačine 6,2 po Richteru koji je pogodio Banovinu nije bio dovoljan šok sam po sebi kao posljedicu je na pojedinim mjestima ostavio neobične rupe u tlu. Trenutno ih je oko 30-ak, a neke od njih još se uvijek šire. U njima je voda mutna pa se ne zna koliko su duboke, a dok se sa sigurnošću ne sazna kad će širenje stati opasno im se približavati i zbog toga ih nije moguće izmjeriti. Geolozi koji istražuju područje kažu da više ne bi trebale ići previše u širinu, ali dok se temeljito ne istraže ostaju misteriozne, rečeno je u Dnevniku Nove Tv.

Iz fotografija jedne od rupa snimljenih u razmaku od samo nekoliko dana, naočigled je jasno da se rupa značajno povećala. Na lokaciji geolozi, među kojima i Tvrtko Korbar iz Geološkog instituta, istražuju što uzrokuje povećavanje i zašto su rupe nastale.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/cropix

- Budući da su to duboki hrustalni rasjedi, vjerojatno se radi o dotoku fluida bogatih raznim korozivnim plinovima iz dubine, što pospješuje koroziju vapnenca, rekao je Korbar za Novu TV.

Lokacija na kojoj su rupe nastale leži na vapnenačkoj stijeni. Potres je potaknuo pokretanje rasjednih krila zbog čega se vapnenac razmiče uslijed topljenja i pretvara u krš. To rezultira urušavanjem zemlje.

- To je jedna vrlo specifična pojava o kojoj smo malo znali. Čitali smo o tome u znanstvenoj i stručnoj literaturi, ali sama pojava u Mečenčanima, meni je to područje jako dobro poznato još iz ratnih vremena, geološki je neočekivana. Nitko ne može znati što ima ispod pet-šest metara zemlje, dodao je Korbar.

Nakon jednog jakog potresa, seizmolozi objašnjavaju, normalno je da područje zadesi i niz manjih. U Banovini ih je od najjačeg pogodilo još tisuću manjih od kojih se neki osjete, a neki su tako slabi da ih ljudi ni ne primjećuju. Ipak, svi oni utječu na daljnje širenje rupa.

image
Darko Tomas/cropix

Geolozi su već počeli sa svojim istraživanjima i za sada su iz mjerenja utvrdili da se čitavo područje doslovce razmaknulo: jedan dio prema zapadu, a drugi prema istoku.

- Horizontalni pomaci na površini bili su amplitude oko sedamdeset centimetara, trideset u jednu, četrdeset u drugu stranu ta dva krila koja su se razmicala, a vertikalni su nešto manji, nekoliko centimetara. Svaki potres dodatno još možda koji centimetar. Zastrašujuće je, ali to je prirodna pojava. Potresi su prirodna pojava i jednostavno se tome treba prilagoditi, objasnio je Korbar za Novu Tv.

image
Darko Tomas/cropix
image
Darko Tomas/cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:03