BESPRAVNA GRADNJA

RUŠI SE ILEGALNI DIO KULE ĆIPIKO IZ 16. STOLJEĆA Na mjestu zaštićenog kulturnog dobra gradio se hotel

Građevinska inspekcija započinje danas rušenje nezakonitog dijela rekonstrukcije kule Ćipiko, izgrađene na lokaciji Obala kralja Tomislava bb, Kaštel Novi.

- Sljedećih 7 do 12 dana trajat će pripreme za izvršenje inspekcijskog rješenja, odnosno procjena stvarnog stanja, postavljanje zaštitne ograde, skele, dizalice, a tek potom će se pristupiti samom uklanjanju nezakonitog dijela - tvrde u Ministarstvu graditeljstva.

Građevinska inspekcija donijela je 17. prosinca 2012. godine rješenje kojim se naređuje investitoru „Cipicco“ d.o.o. da ukloni dijelove građevine koji su izvedeni nezakonitom rekonstrukcijom kule Ćipiko, sagrađene u 16. stoljeću, bez potvrđenog glavnog projekta. Budući da investitor nije postupio po rješenju, uklanjanje će provesti ugovorna tvrtka Ministarstva, a o trošku investitora.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo je u rujnu optužnicu protiv direktora tvrtke "Cippico" Antuna Samardžića (1955.) koji je na kuli Ćipiko u Kaštel Novome bez potvrde glavnog projekta i odobrenja mjerodavnoga tijela - Ministarstva kulture izvodio građevinske radove i rekonstrukciju znajući da je riječ o zaštićenom kulturnom dobru.

Samardžića se kazneno tereti za protupravnu gradnju te za skidanje i povredu službenog pečata i znaka.

Kulu Ćipiko izgradio je 1512. godine trogirski plemić Antun Pavao Ćipiko. Riječ je o zaštićenom spomeniku kulture u kojem je Samardžić namjeravao napraviti hotel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:03