NOVO LICE ZG OBILAZNICE

Ruši se kultni motel, tvrtke se pomamile za najmom atraktivne lokacije, cifre su vrtoglave

HAC će za 263 milijuna kn od Bregane do Lipovca urediti čak 33 lokacije koje će dobiti niz sadržaja

Motel Plitvice na zagrebačkoj obilaznici, arhivska fotografija

 Josip Bistrovic/Cropix

Hrvatske autoceste planiraju veliku rekonstrukciju omiljenog odmorišta za vozače i turiste na kojem se nalazi poznati Motel Plitvice. Odmorište Plitvice na zagrebačkoj je obilaznici, između autocesta Zagreb - Macelj i autoceste A1.

Trgovački je sud prošle godine otvorio predstečaj Motela Plitvice, zasebnog trgovačkog društva u vlasništvu Nacionalnog parka Plitvička jezera, zbog nagomilanog duga od 39,6 milijuna kuna, od čega na HAC otpada 33,4 milijuna kuna.

Budući da HAC upravlja zagrebačkom obilaznicom, u njegovoj je nadležnosti i ovo odmorište, koje po svojem formatu i sadržajima više nije adekvatno za korisnike.

Dvije faze

U HAC-u naglašavaju da je u tijeku izrada projektne dokumentacije za gradnju novog priključka s obilaznice na odmorište kojim će se omogućiti pristup južnom platou odmorišta iz oba smjera te uređenje dijela platoa odmorišta za potrebe gradnje suvremene benzinske crpke. Danas su na tom odmorištu benzinske crpke s obje strane odmorišta, a prema novom planu, benzinska bi crpka bila smještena samo na južnoj strani obilaznice, na kojoj je danas motel.

Crpka koja se danas nalazi na sjevernoj strani odmorišta bit će srušena, a u budućnosti će se na tom prostoru sagraditi čuvano parkiralište za teretna vozila. U HAC-u planiraju prvu fazu ovog projekta, koja uključuje gradnju novog priključka te uređenje dijela platoa odmorišta za gradnju nove crpke, realizirati tijekom 2023. i 2024. godine, a investicija se procjenjuje na 21 milijun kuna.

U drugoj fazi obnove ovog odmorišta planira se rušenje postojećeg Motela Plitvice te na tom prostoru gradnja restorana, ugostiteljskog objekta prilagođenog potrebama teretnih vozila, elektropunionice za osobna i teretna vozila te autokampa. U HAC-u ističu da realizacija te faze modernizacije odmorišta ovisi o sudskom postupku o utvrđivanju stečaja nad tvrtkom koja upravlja Motelom Plitvice.

Nakon što se riješi taj dio, HAC će moći ući u posjed tog prostora i realizirati svoje planove. Riječ je o iznimno atraktivnoj lokaciji, o čemu najbolje govori rezultat natječaja za pravo korištenja buduće nove benzinske postaje s trgovinom i caffe barom na ovom odmorištu. Na natječaj su se javile sve velike naftne kompanije koje distribuiraju gorivo u Hrvatskoj, a pobijedila je Ina, koja je ponudila mjesečnu naknadu od 530.280,65 kuna bez PDV-a za korištenje te lokacije. Prema sadašnjem ugovoru, koji će važiti do otvaranja nove crpke, a potpisan je 2002. godine, Ina mjesečno plaća 22.841,65 kuna bez PDV-a za korištenje ove lokacije.

Čak 33 lokacije

Osim odmorišta Plitvice, HAC je pokrenuo i veliki projekt uređenja čak 33 lokacije odmorišta i pratećih uslužnih objekata na autocesti A3 Bregana - Zagreb - Lipovac. Riječ je o lokacijama koje nisu uređivane desetljećima te velik dio njih ima zastarjele sadržaje i neadekvatne infrastrukturne priključke.

Projektom je predviđena gradnja novih i uređenje platoa postojećih odmorišta, od kojih će se pojedina ukinuti. Osim benzinskih crpki i ugostiteljskih sadržaja, na odmorištima se planira uvesti čuvana parkirališta za teretna vozila, uslužne objekte za vozače tih vozila, elektropunionice, autokampove, lance brze prehrane, smještajne kapacitete itd.

Projekt se namjerava završiti do 2026. godine, a HAC će u njega uložiti 263 milijuna kuna. U HAC-u naglašavaju da se povrat investicije očekuje kroz prihod od naknade za korištenje cestovnog zemljišta i obavljanja pratećih djelatnosti. Prema procjenama, HAC će mjesečno uprihoditi oko 3,3 milijuna kuna, odnosno oko 40 milijuna kuna godišnje.

Godinu dana samo za pripremu papira

Na autocesti Zagreb - Lipovac dosad su uređena odmorišta Križ - sjever i Križ - jug te Popovača, Gračenica - sjever, a u tijeku je izgradnja odmorišta Črnec i uređenje odmorišta Ježevo - jug i Nova Gradiška, Dragalić - sjever. Tijekom ove godine planira se uklanjanje priključka za odmorište Ježevo - sjever.

Do kraja godine na ovoj autocesti trebalo bi biti potpuno modernizirano pet odmorišta s benzinskim crpkama i ugostiteljskim objektima. Da bi uopće mogao započeti posao uređenja odmorišta, HAC je morao riješiti imovinskopravne odnose.

U nekim slučajevima zakupci godinama nisu plaćali korištenje zemljišta. Stoga je pravnoj službi trebalo više od godinu dana da riješi svu dokumentaciju te su sad sve lokacije pravno čiste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 00:55