‘FAKE NEWS‘

Rusi tvrde da su u Ukrajini ubili 74 Hrvata; Vojni analitičar: ‘Ovo je udarac ispod pojasa, čak i u ratu‘

Vojno-sigurnosni analitičar Ivica Mandić objasnio je što bi mogli biti u pozadini ove ruske objave

Ukrajinski vojnici, Ilustracija

 Anatolii Stepanov/Afp

Rusko ministarstvo obrane objavilo je u petak da su na ukrajinskoj strani poginula 74 hrvatska "plaćenika", a ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske (MVEP) poručilo je da nije upoznato s tim informacijama te je pozvalo na suzdržavanje od širenja neprovjerenih informacija.

Vojno-sigurnosni analitičar Ivica Mandić u Dnevniku Nove TV komentirao je navode ruskog Ministarstva obrane.

"Ovo je namjerno plasiran fake news. Koji su razlozi za tu namjeru? U zadnja dva-tri dana su četiri velika državnika posjetila Kijev, prije toga je održana konferencija gdje je pedeset država ponovno odlučilo i financira ratne napore Ukrajine", kazao je Mandić.

"Mi imamo izravna iskustva, nažalost, da je u pitanju zarobljavanje hrvatskih državljana. Državno vodstvo gotovo trenutačno je s tim bilo upoznato od ukrajinske strane", dodao je i istaknuo kako ovo nije ništa novo kada govorimo o ruskoj strani.

"Ovaj fake news služi da se pokvari odnos između Hrvatske, odnosno ostalih zemalja koje su navedene, i Ukrajine, da Ukrajinu smatramo nevjerodostojnom za saveznika, prijatelja i partnera", objasnio je Mandić.

"Ja bih mogao zamisliti da je bilo četvero ili petero ljudi, nekakva pogibija, pa da ne znamo. Ali da mi u Hrvatskoj, s četiri milijuna, ne znamo za 74 osobe, to je naprosto velika brojka", kazao je.

"Ne odviše mudar fake news, ali je izazvao reakciju u zemljama", rekao je.

'Udarac ispod pojasa'

"U ratu prvo strada istina, ali ova igra s mrtvim ljudima, u smislu zemalja iz kojih oni dolaze, je nešto što je, čak i u ratnim vremenima, udarac ispod pojasa", naveo je Mandić.

Postavlja se pitanje, ako hrvatsko Veleposlanstvo u Ukrajini od početka invazije nije izdalo nijednu sprovodnicu, a Rusi tvrde da ima mrtvih, gdje im završavaju tijela.

"Čak i da su na čudan način ta tijela, bez znanja hrvatskih vlasti, došla u Hrvatsku ili da je informacija došla iz ukrajinskih snaga, obitelji koje žive ovdje, prijatelji i rodbina bi znali i takve stvari bi se vrlo brzo registrirale", rekao je Mandić.

"Odnos ukrajinskih snaga prema nama, u smislu obavješćivanja o takvim informacijama, je više nego korektan i prijateljski", rekao je i podsjetio da je Hrvatska u pješačkom naoružanju opskrbila oružane snage Ukrajine za četiri pješačke brigade.

"To se Hrvatskoj ne oprašta iz Moskve, ali to je naš stav, stav naše države i politike. Uradili smo tako i mi smo meta takvih hibridnih operacija, odnosno operacija utjecaja u ovom slučaju", zaključio je Mandić.

Na pitanje tko treba pratiti i znati za migracije hrvatskih boraca u Ukrajini; SOA, MUP, MVEP, i je li to uopće moguće - odgovara kako moramo biti svjesni da smo članica NATO-a.

"Razmjena obavještajnih informacija između agencija u članicama NATO-a je svakodnevni posao. Nije moguće doći u situaciju da su 74 čovjeka poginula i da to nitko od zemalja članica ne zna. Ovo je udar na unutarnje jedinstvo", kazao je Mandić.

"Takve informacije koje su važne - upoznaje se s njima predsjednik Vlade i Predsjednik RH i oni sigurno barataju takvim stvarima, i ja sam siguran da znaju tko se od hrvatskih državljana nalazi u Ukrajini i u kojem svojstvu", rekao je za Dnevnik Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 12:01