PREMIJER PLENKOVIĆ

‘Rusija je započela ničim izazvanu agresiju! Na Hrvatskoj je da bude na pravoj strani‘

Izrazio je spremnost da Hrvatska u ovoj izvanrednoj situaciji humanitarno i tehnički pomogne Ukrajini te da je spremna prihvatiti i moguće ukrajinske izbjeglice

Premijer Andrej Plenković

 Damjan Tadic/Cropix

Rusija je ničim izazvanom vojnom agresijom grubo pogazila suverenitet Ukrajine i međunarodno pravo, rekao je u četvrtak premijer Plenković i pozvao Moskvu da odmah prestane sa svojom agresijom i povuče svoje snage iz Ukrajine.

"Rusija je jutros počela ničim izazvanu vojnu agresiju i invaziju Ukrajine raketiranjem brojnih ciljeva na čitavom ukrajinskom teritoriju čime je grubo pogazila suverenitet Ukrajine i međunarodno pravo", rekao je Plenković u obraćanju na početku sjednice Vlade.

Riječ je, kako je istaknuo, o najvećem vojnom pohodu na tlu Europe od Drugog svjetskog rata i najozbiljnijem udaru na sigurnost cijele Europe, čime je "brutalnim i masovnim napadom Rusija je pogazila i povelju UN-a i europsku sigurnosnu povelju na kojima poziva Organizacija za Europsku sigurnost i suradnju".

"Rusija je udarila na same temelje svjetskog poretka koji se zasniva na miru, stabilnosti i poštovanju suvereniteta i neovisnosti nacija. Cijela situacija je isključiva odgovornost Rusije koju pozivamo da odmah prestane sa svojom agresijom i povuče svoje snage iz Ukrajine", rekao je premijer u obraćanju.

Otvorena agresija protiv Ukrajine i najveća vojna operacija na našem kontinentu posljednjih tri četvrt stoljeća, ocijenio je šef vlade, "dramatično je promijenila međunarodne odnose i sliku svijeta kakvog smo do sada poznavali".

Podsjetio je da Hrvatska, koja je i sama prije 30 je bila žrtva brutalne vojne agresije Miloševićevog režima, najbolje zna što to znači i razumije Ukrajinu kojoj hrvatska vlada još jednom izražava svoju punu solidarnost.

"Ukrajina je u prosincu 1991. bila prva članica UN-a koja je priznala neovisnosti Hrvatske i svi dobro znamo koliko nam je to tada značilo. Sada kada je Ukrajina žrtva agresije, na Hrvatskoj je da bude na pravoj strani, na strani mira, slobode, demokracije solidarnosti i međunarodnog prava", rekao je Plenković.

Po njegovim riječima, Hrvatska bi pogazila sva svoja načela kada danas ne bi stala uz bok ukrajinskom narodu koji se pokazao kao veliki prijatelj hrvatskom narodu.

Izrazio je spremnost da Hrvatska u ovoj izvanrednoj situaciji humanitarno i tehnički pomogne Ukrajini te da je spremna prihvatiti i moguće ukrajinske izbjeglice ako za to bude potrebe.

"U tome Hrvatska ima nažalost velikoga iskustva iz Domovinskog rata i rata u BiH", podsjetio je premijer.

Najavio je da će večeras sudjelovati na izvanrednom zasjedanju Europskoga vijeća na kojem se očekuje se usvajanje snažnog paketa sankcija Europske unije protiv Rusije zbog ove agresije.

Istodobno, rekao je Plenković, "stalo nam je do očuvanja prijateljstva s ruskim narodom" te je izrazio nadu da ovakav brutalan napad ne podržavaju i mnogi u Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 18:21