NARUŠENI ODNOSI

RUSKA AMBASADA O MOGUĆEM POSJETU VLADIMIRA PUTINA HRVATSKOJ 'S obzirom na neprijateljski korak, vjerojatno će biti određenih korektiva'

 REUTERS

Nakon što je premijer Andrej Plenković objavio je u ponedjeljak da će Hrvatska zbog slučaja trovanja dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripalja iz Hrvatske protjerati jednog diplomata, nametnulo se pitanje je li tako doveden u pitanje najavljeni posjet Vladimira Putina Hrvatskoj na poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Iz Ureda predsjednice su u ponedjeljak poručili da unatoč uskraćivanju gostoprimstva jednom akreditiranom diplomatu njezin poziv ruskom predsjedniku ostaje otvoren.

U utorak je o toj temi stigla reakcija ruske ambasade u Zagrebu.

- S obzirom na neprijateljski korak koji je Hrvatska poduzela u odnosu na Rusiju, vjerojatno će biti određenih korektiva po pitanju dolaska predsjednika Vladimira Putina u Hrvatsku, odgovorilo je veleposlanstvo Ruske Federacije u Zagrebu na upit novinara HRT-a hoće li ruski predsjednik prihvatiti poziv Grabar-Kitarović.

Odlukom hrvatske Vlade o proglašavanju jednog ruskog diplomata 'personom non grata' razočaranje je iskazao ambasador Anvar Azimov, rečeno je ranije Jutarnjem iz izvora bliskog ambasadi. Ruski izvori tvrde da se ovom odlukom ”uništavaju napori Rusije za poboljšanje hrvatsko-ruskih odnosa i to oko nečega gdje ne postoje dokazi”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:52