REAKCIJA MINISTARSTVA

‘Ruska prosvjedna nota apsolutno je neprihvatljiva, u Ukrajini je samo nekoliko hrvatskih dobrovoljaca‘

Hrvatski vojni ataše u Rusiji brigadir Željko Akrap odbio je u četvrtak primiti rusku prosvjednu notu

Hrvatski vojni ataše Željko Akrap

 Screenshot Youtube

Ruska nota upućena hrvatskom vojnom atašeu Rusiji zbog navodnih 200 hrvatskih plaćenika koji ratuju u Ukrajini "apsolutno je neprihvatljiva" i ondje je samo nekoliko hrvatskih dobrovoljaca, kazao je državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Frano Matošić.

"Naravno da naš vojni ataše nije prihvatio notu", kazao je novinarima Matošić nakon radnog ručka premijera Andreja Plenkovića s veleposlanicima država EU-a u zagrebačkom Westinu.

"Apsolutno neprihvatljiva nota", dodao je.

Hrvatski vojni ataše u Rusiji brigadir Željko Akrap odbio je u četvrtak primiti rusku prosvjednu notu zbog, kako tvrdi Moskva, prisustva većeg broja hrvatskih "plaćenika" u Ukrajini.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov kazao je za TASS da se oko 200 plaćenika iz Hrvatske bori na ukrajinskoj strani.

Matošić je kazao i da je broj hrvatskih podataka netočan te da je u Ukrajini samo "nekoliko pojedinaca".

MORH je jučer priopćio da je nota odbijena jer nijedna hrvatska institucija nema ništa s odlascima Hrvata u borbu u Ukrajinu.

Na pitanje novinara je li zabrinut što prosvjedne note nisu upućene drugim zemljama zbog dobrovoljaca, Matošić je kazao da nije.

"Mi smo na tragu svih odluka Europske unije i NATO-a", istaknuo je.

Plenković je na sastanku informirao veleposlanike o hrvatskoj osudi ruske agresije na Ukrajinu, o situaciji u Bosni i Hercegovini, odnosno o potrebi izmjene izbornog zakona kako bi se zaustavilo preglasavanje Hrvata, kazao je državni tajnik.

Napomenuo je kako je Hrvatska spremna na prihvat ukrajinskih izbjeglica te da je premijer "zaželio dobrodošlicu svima koji žele ostati i koji vide Hrvatsku kao zemlju u kojoj će se nastaniti i uživati zaštitu".

Matošić je kazao i da će svim Rusima pod sankcijama Europske unije biti zamrznuta imovina imaju li je u Hrvatskoj, odnosno neće je moći prodati. "Sva tijela državne uprave su upućena i moraju odraditi posao kako je određeno uredbom Europske unije", kazao je.

Domaćin radnog ručka bio je francuski veleposlanik Gaël François Veyssiere čija zemlja u ovom polugodištu predsjeda Europskom unijom.

On je novinarima kazao kako je važno da Europska unija "nastavi pokazivati jedinstvo u sankcioniranju Rusije i podržavanju Ukrajine".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2022 16:13