ANVAR AZIMOV OTKRIO

RUSKI AMBASADOR U RH 'Na otvaranje nove zgrade veleposlanstva u Zagreb dolazi naš šef diplomacije Lavrov, nadam se da će dogovoriti i Putinov posjet'

Anvar Azimov
 Bruno Konjević / CROPIX

Na skoro otvaranje (datum još nije preciziran) nove zgrade ruskog veleposlanstva u Zagrebu trebao bi doći ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. To je na predavanju u Diplomatskom klubu na zagrebačkom Gornjem gradu najavio veleposlanik Ruske Federacije Anvar Azimov.

- Nadam se da će gospodin Lavrov u Zagrebu s hrvatskim dužnosnicima dogovoriti i mogući konačni dolazak ruskog predsjednika Vladimira Putina u uzvratni posjet Hrvatskoj - rekao je veleposlanik Azimov.

U svom predavanju ruski je veleposlanik istaknuo već poznate ruske stavove o tome da Rusija nikoga ne ugrožava i da nikome nije prijetnja, premda posljednjih godina Zapad sve čini da Rusiju izolira.

- Rusija će uvijek voditi neovisnu politiku i nikada neće pristati na liderstvo samo jedne zemlje, kako sada to želi SAD. Mi smo za višepolarni svijet - rekao je Azimov. On je napomenuo da se zbog takvog stava Rusija i kažnjava te da ona neće pristati na širenje NATO-a, pogotovo na ruske granice. Rekao je da je raspad SSSR-a bila velika tragedija koje je i dovela do ovakve pozicije u kojoj SAD želi dominirati.

Dodao je da Rusija ne pristaje na politike koje su dovele do stranih intervencija i bombardiranja Srbije 1999. godine, usporedivši Krim i Kosovo. Ambasador Azimov je rekao da se Krim "vratio u okrilje Rusije" iskazanom voljom stanovnika na referendumu, a da na Kosovu nije bilo nikakvog referenduma i da Zapad kada je riječ o ta dva slučaja koristi "različite aršine". Spomenuo je i gradnju LNG terminala na Krku, rekavši da Rusija nema ništa protiv, ali da misli da je to neracionalan potez.

Zanimljivo je bilo pitanje predstavnika ambasade BiH u Hrvatskoj. On je naveo da Hrvatska na granici s BiH namjerava graditi nuklearku te je pitao jesu li tim povodom vođeni razgovori s Rusijom. Anvar Azimov zanijekao je kontakte na tu temu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:14