NARUČENO PREMLAĆIVANJE

RUSKI MAFIJAŠ UHIĆEN PO NALOGU INTERPOLA U Remetincu čeka izručenje

U travnju 2010. premlaćen je Maksim Krasnov, Kalinov partner na robnim terminalima

Državljanin Ruske Federacije Viktor Kalin, kojega u njegovoj domovini traže zbog naručivanja ubojstva suparnika Maksima Krasnova, uhićen je ovih dana na Macelju pri ulasku u Hrvatsku na temelju Interpolove tjeralice Ruske Federacije.

Četvorica napadača

Kalin je u ekstradicijskom pritvoru u Remetincu i čeka izručenje. Kako zasad stvari stoje, ruske vlasti sumnjiče ga da je naručio napad na bivšeg poslovnog partnera Maksima Krasnova. Brutalno premlaćivanje šipkama dogodilo se 23. travnja 2010. godine u milijunskom gradu Ekaterinburgu. Počinitelji su izvjesni S. V. Korjakov i A. V. Bondar, te dvojica zasad nepoznatih muškaraca. Krasnov je preživio napad.

Teški obračuni

Na portalu Kriminalna Rusija (Prestupnaja Rosija) od 18. listopada 2011. godine objavljen je tekst pod naslovom “Dogradonačelnik Ekaterinburga Viktor Kontejev rješavao se svih koji su smetali njegovim napoleonovskim planovima”.

Kontejeva se sumnjiči za sudjelovanje u dva ubojstva vezana uz kontrolu tržnica u Ekaterinburgu. Riječ je o borbi kriminalnih klanova za kontrolu zelene tržnice u Eketerinburgu, a dogradonačelnik je uz pomoć mjesne policije počeo izguravati “zelene mafijaše” iz biznisa. Naime, Kontejev je pao u ruke policiji nakon što je Maksim Krasnov, njegov bivši kompanjon i poznati kriminalac, u zatvoru odlučio progovoriti te je cinkao Kontejeva.

Priznanje u policiji

Na osnovi Krasnovljeva priznanja kriminalistička policija je uhitila Kontejeva, koji se već dulje vrijeme nalazio pod istragom, ali ga i zbog jakih veza u policiji nisu mogli osumnjičiti. Krasnovljevo priznanje je, međutim,uvelike pomoglo.

Radi se o sljedećem: Krasnov i Kontejev su bili suvlasnici Skladišta za povrće broj 4, s kojeg se opskrbljivali mjesne tržnice. No, tranzitni punkt (nešto kao carinska karantena), odakle je povrće stizalo u njihovo skladište, kontrolirao je mjesni mafijaš Valerij Hudjakov sa svojim kompanjonima Viktorom Kalinom i nekim po nadimku Suhač. Tamo su se naime falsificirale uvozne deklaracije i drugi potrebni papiri i oni su odlučivali u koje će od skladišta (zelenih veletrgovina) roba ići. Uglavnom je išla u Skladište broj 4.

Kalin i Suhač bili su zaduženi za onemogućavanje konkurencije. Kako su to radili može se samo nagađati. No očito je nešto puklo u vezi s Hudjakovom i on je netragom nestao. Krasnov će poslije u svom priznanju tvrditi da je Hudjakov ubijen.

Razlog sukoba: Pad utjecaja na veletržnici

Prema svemu sudeći, do sukob je do usijanja dovela činjanica da je Viktor Kalin izgubio utjecaj nad unosnim poslovima u tranzitnom skladištu u gradu Ekatarinburgu.

Kada su se Maksim Krasnov i Viktor Kontejev riješili ucjenjivača, Krasnov je preuzeo kontrolu nad tranzitnim skladištem, ali ubrzo dolazi u otvoreni sukob s Kontejevom. Tada dogradonačelnik šalje prijeteće emisare Maksimu Krasnovu, oni mu prijete smrću (prema službenoj policijskoj prijavi, dva pokušaja ubojstva Krasnova), prijete njegovoj obitelji, a Kontejev, ne budi lijen, poziva u pomoć i oca svog zeta (kćerina muža), generala policije u Ekaterinburgu Vladimira Filipova. On je, pak, na usluzi rođaku, te naređuje svojim podređenima Pavlovu i Korjakinu da bez obzira na sredstva isfabriciraju optužnicu protiv Krasnova. Oni dobro odrađuju posao te Krasnov, otprije poznat policiji, na osnovi optužnice za razbojstvo, biva uhićen i osuđen na zatvor. No, kako smo rekli, Krasnov je u zatvoru odlučio propjevati i umočiti Kontejeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 21:27