SLUČAJ INA - MOL: NOVO SVJEDOČENJE IZ BUDIMPEŠTE

Ruski oligarh Gucerijev: 5 milijuna eura dao sam Ježiću, a ne Sanaderu. To je bilo za Družbu Adriju...

Mihail Safarbegovič Gucerijev, vlasnik Russnefta i 31. najbogatiji Rus, u Budimpeštu je doletio privatnim Boeingom 737 i nakon iskaza se vratio u Moskvu

ZAGREB - Kotači privatnog Boeinga 737 ruskog milijardera Mihaila Safarbegoviča Gucerijeva nakon ugodnog leta iz Moskve dotaknuli su pistu budimpeštanskog aerodroma Ferihegy u srijedu, 7. prosinca, ujutro.

Taj oligarh blizak Vladimiru Putinu vlasnik je Russnefta jedne od najvećih ruskih naftnih tvrtki i suvlasnik tvrtke Ruski ugljen. Njegovo se bogatstvo procjenjuje na oko tri milijarde dolara pa ga je američki Forbes uvrstio na 31. mjesto među najbogatijim Rusima. Okružen suradnicima žurnim je korakom stigao do crne limuzine koja ga je ispred aerodromske zgrade čekala s upaljenim motorima.

Samo 45 minuta kasnije Gucerijev je sjedio pred mađarskim istražiteljima te diktirao izjavu koja će sasvim sigurno izazvati pravu senzaciju kako u Budimpešti tako još i više u Zagrebu. Gucerijev je, kako su Jutarnjem prenijeli mađarski izvori bliski istrazi, doletio u Budimpeštu kako bi istražnim organima ispričao svoju verziju priče o optužnici koju je protiv Zsolta Hernadija, predsjednika uprave mađarskog MoL-a, i bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, podiglo Državno odvjetništvo u Zagrebu.

Dramatičan utjecaj

DORH sumnjiči Hernadija da je preko dvije MOL-ove off shore kompanije s Cipra uplatio na račun hrvatskog biznismena Roberta Ježića 10 milijuna eura mita za Sanadera. No, iskaz koji je Gucerijev dao u Budimpešti mogao bi dramatično utjecati na rasplet procesa u Zagrebu.

Mihail Gucerijev je, tvrde informatori Jutarnjeg lista, kategorički ustvrdio da je on, a ne MOL, vlasnik off shore kompanija Ceroma Holding Ltd te Hangarn Oil Products Ltd registriranih na Cipru.

Također je izjavio da je upravo on preko tih kompanija uplatio pet milijuna eura provizije na račun Ježićeve švicarske tvrtke Xenoplast & Shipping AG.

Neformalni dio

Tih pet milijuna eura, objasnio je Gucerijev, uplaćeno je kao predujam za obećano lobiranje za realizaciju projekta Družba Adria. Ježić mu je, svjedočio je Gucerijev, obećao da će preko svojih veza u Sanaderovoj Vlad srediti da se projekt Družbe Adria, koji je imao puno protivnika u Hrvatskoj, ipak realizira.

Kako to obećanje Ježić nije izvršio jer Družba Adria nikad nije dobila zeleno svjetlo hrvatske Vlade, Gucerijev je nakon nekog vremena, kako tvrdi, zatražio od Ježića da mu vrati novac. Ježić se, navodno, oglušio, pa je Gucerijev obavijestio Mađare kako je protiv njega podnio tužbu u Švicarskoj te zatražio povrat novca.

(...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:56