VIKTOR VEKSELBERG

RUSKI TAJKUN BIJESAN, NAPUŠTA JUG DALMACIJE 'Izigrali ste me, ne dam 150 mil. eura za Belvedere'

Moćni oligarh i prijatelj Vladimira Putina zbog pravnog se spora povlači iz unosnog projekta
 Cropix

Viktor Vekselberg, najmoćniji ruski oligarh i suradnik Vladimira Putina, povući će se iz projekta “Belvedere”, nakon što je njegova tvrtka “Vila Larus” uplatila 12 milijuna eura, najavila ulaganje od 150 milijuna eura, te angažirala projektni ured za izradu projekta obnove u ratu porušenog dubrovačkog prvokategornika, piše Slobodna Dalmacija .

Trgovački sud Split, ispostava Dubrovnik, zakazao je, naime, Skupštinu vjerovnika za 8. travnja 2015. na kojoj se daje suglasnost stečajnom upravitelju da utvrdi okolnosti pod kojima je izvršena predaja nekretnine hotela “Belvedere” od strane stečajnog dužnika u posjed “Vili Larus” d.o.o. Ako predaja u posjed nije izvršena u skladu sa zakonom, nalaže da se poduzmu radnje za žurno vraćanje nekretnina stečajnog dužnika u posjed stečajnog dužnika.

Davor Štern, Vekselbergov hrvatski konzultant, ogorčen je ovakvim raspletom: - To je već prešlo svaku mjeru. Kompanija “Larus” je prije skoro godinu dana kupila nekretninu u dobroj vjeri i u stečaju, i to u drugom stečajnom postupku koji je proveden.

Investitor je isplatio novac prema svim propozicijama, novac stoji na računu suda, ali on se ne misli miješati u odnose prodavatelja i bivšeg vjerovnika. Ako se tu brzo ne razjasne stvari, on će obustaviti investiciju i tražiti povrat novca s kamatama, a u međuvremenu je zaustavio sve aktivnosti na izboru projektanata, na određivanju proizvoda, izboru operatera i sve ono što čini dio investicije - kazao nam je Štern.

Postupak inicira Zvonko Stojević, čija je tvrtka “Cleostone” iz Paname u kuponskoj privatizaciji 2001. postala većinskim vlasnikom, ali je “Belvedere” završio u stečaju. Stojević nizom tužbi pokušava onemogućiti završetak stečajnog postupka. Radnici hotela, koji su zbog neisplate plaća i pokrenuli stečajni postupak, tvrde da Stojević na taj način pokušava povratiti svoje vlasništvo. Dok je “Belvedere” blokiran sudskim postupcima, nitko se od brojnih vjerovnika, među kojima su i radnici, ne može naplatiti.

U dubrovačkim okvirima ta je investicija ključna. Gradonačelnik Andro Vlahušić cijeli slučaj prepoznaje kao tjeranje moćnog investitora, piše Slobodna Dalmacija .

- Grad Dubrovnik je jednako zainteresiran da se projekt “Belvedere” nastavi s poznatim vlasnikom koji je izrazio želju investirati 150 milijuna eura. To bi trebao biti jedan od najboljih hotela na Mediteranu. Grad ne može ulaziti niti sugerirati sudske odluke. Međutim, to bi bila golema šteta za Dubrovnik i Hrvatsku te cijeli hrvatski turizam i buduću investicijsku klimu ako bi se išlo s negativnim rješenjem jer investitor je već uložio 12 milijuna eura. Traži se da se investicija zaustavi, umjesto da učinimo sve da teče sukladno zakonskim propisima.

Ugrožen je razvitak dubrovačkog turizma, a i šalje se negativna poruka investitorima u situaciji kad nam veliki investitori trebaju - komentirao je dubrovački gradonačelnik Vlahušić.

Jugomornarica ga uništila topovima

U Domovinskom je ratu elitni prvokategornik hotel “Belvedere” bio prva crta istočne obrane grada Dubrovnika: zapaljen je topništvom takozvane jugomornarice, nakon čega su njegov 21 luksuzni apartman, svih 200 soba i prateći hotelski sadržaji ostali svjedočanstvo ratnog bezumlja. Na ekskluzivnoj lokaciji Sv. Jakova to je jedini još neobnovljeni hotel i za mnoge prst u oko turističkog Dubrovnika. Ruski oligarh Viktor Vekselberg u “Belvedere” je namjeravao uložiti ukupno 150 milijuna eura kojim bi sadašnja ruševina postala prvi hrvatski hotel sa 7 zvjezdica u sklopu kojeg bi bila i prestižna koncertna dvorana.

Tango i Lozica

Ruski oligarh dobar dio godine provodi u Dubrovniku u svojoj vili u Lozici, koja je svojedobno pripadala slavnom dirigentu Lovri pl. Matačiću. Iako živi povučeno, Dubrovčani su ga upoznali kad je u gradu 2007. organizirao izložbu slavnih Fabergeovih jaja, od kojih dio i posjeduje. Vekselberg je korisnik koncesije nad klubom 365 i vlasnik jahte “Tango”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 04:21