BILATERALNI ODNOSI

RUSKI VELEPOSLANIK 'Nadam se da će se Kolinda i Putin susresti tijekom SP-a u Rusiji. Šanse vaše reprezentacije? Igrat ćete u polufinalu!'

 
 Ronald Gorsic / CROPIX

Ruski veleposlanik Anvar Azimov u utorak je u Zagrebu izrazio apsolutno uvjerenje da napetosti između Zapada i Rusije zbog Sirije ne bi trebali utjecati na bilateralnu suradnju Rusije i Hrvatske te otkrio da razmišlja o organizaciji sastanka predsjednika dviju zemalja tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva.

U neformalnom druženju na Cvjetnom trgu u Zagrebu u povodu skorašnjeg nastupa hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, Azimov je komentirao napad triju zapadnih zemalja na Siriju zbog korištenja kemijskog oružja, a što i sirijska vlada i njezina saveznica Rusiju niječu.

"To čak i nije bio napad, to je bila agresija na suverenu zemlju", rekao je Azimov o operaciji koju su izvele Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska, a što su podržale i Hrvatska i Europska unija.

"Apsolutno sam siguran bez obzira što se dogodilo u našim odnosima sa SAD-om i Europskom unijom to ne bi trebalo utjecati na bilateralnu suradnje Rusije i vaše zemlje", rekao je Azimov.

Bombardiranje sirijskih postrojenja za vikend nije bio prvi napad na suverenu zemlju bez mandata UN-a, podsjetio je.

"Imamo toliko mnogo primjera u kojima neka zemlja bez mandata UN-a, bez mandata Vijeća sigurnosti krši međunarodno pravo", rekao je.

Azimov je izrazio nadu da će razum prevladati i da će se u konačnici Rusija i SAD zajednički boriti protiv stvarnih izazova rata, međunarodnog terorizma, ilegalne migracije".

Azimov se nada da će predsjednica Republike posjetiti Rusiju u vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva te predviđa da će hrvatska nogometna reprezentacija stići barem do polufinala na Mundijalu.

Zagreb, 170418.
Trg Petra Preradovica 5.
Konferencija za medije Davora Sukera, Anvara Azimova i Milana Bandica povodom skorasnjeg nastupa Hrvatske nogometne reprezentacije na Svijetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji.
Na fotografiji: Anvar Azimov.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Zagreb, 170418.
Trg Petra Preradovica 5.
Konferencija za medije Davora Sukera, Anvara Azimova i Milana Bandica povodom skorasnjeg nastupa Hrvatske nogometne reprezentacije na Svijetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji.
Na fotografiji: Davor Suker, Anvar Azimov, Milan Bandic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

"Rusija je spremna za SP i pozivam sve navijače da posjete našu zemlju, da se upoznaju s njezinom bogatom kulturom i dožive našu gostoljubivost. Mislim da će Hrvatska stići barem do polufinala jer ima jaku reprezentaciju. Zahvaljujem se hrvatskoj javnost i narodu na potpori Svjetskom prvenstvu i neka dugo živi hrvatsko-rusko prijateljstvo", kazao je.

"Razmišljam o organizaciji sastanka mog predsjednika i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, možda u nekom od gradova gdje će hrvatska reprezentacija igrati", rekao je.

Na temu krize koncerna Agrokora čiji su veliki vjerovnici ruske banke Sberbank i VTB banka, Azimov je rekao da je "Rusija pouzdan prijatelj" Hrvatskoj.

Na upit novinara što ruske banke planiraju učiniti u Agrokoru, Azimov je izjavio da su Sberbank i VTB došli u Hrvatsku pomoći stabilizirati situaciju u Agrokoru.

"Ni zbog kojeg drugog razloga. Mi ćemo samo promicati stabilnost Agrokora da riješimo problem. Za nas je stabilnost Agrokora krajnje važna, jer također utječe na stabilnost vaše zemlje, stabilnost vaše Vlade", kazao je ruski veleposlanik u Zagrebu.

"Pitam se zašto vam vaši zapadni prijatelji i strateški partneri nisu došli pomoći s Agrokorom. Rusija je pouzdan prijatelj i Rusija je još jednom dokazala da je pouzdan prijatelj Hrvatske", istaknuo je Azimov.

Na druženju u organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza, ruskog veleposlanstva i Grada Zagreba Azimov je odgovarao na pitanje što hrvatski navijači mogu očekivati u Rusiji.

"Ruski narod voli hrvatski narod. Mi imamo mnogo toga zajedničkog", rekao je.

"Moskva je jedinstveno gostoljubiva i zato sam uvjeren da će se hrvatski igrači ondje osjećati kao kod kuće", smatra Azimov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2023 22:50