ANVAR AZIMOV

RUSKI VELEPOSLANIK U HRVATSKOJ 'Nikada se nisam susreo s Ivicom Todorićem, ne poznajem ga. Milanović? Putin mu je uputio toplu čestitiku...'

 
Anvar Azimov, Zoran Milanović i Vladimir Putin
 Bruno Konjević / Goran Mehkek / Hanza Media / Profimedia, Tass

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov gostovao je na RTL televiziji gdje je pojasnio trenutnu situaciju u Rusiji, odnos Rusije prema situaciji u Siriji i mogućnosti da predsjednik Putin posjeti Hrvatsku.

Na pitanje o optužbi Ivice Todorića da Veleposlanstvo Ruske Federacije i sam Azimov kovaju zavjeru protiv Agrokora, Azimov je kazao da ni on ni Veleposlanstvo Rusije nemaju ništa ni s Todorićem, ni s njegovom tvrtkom Agrokor.

'Mi nikad nismo bili umiješani, nikad se nisam sreo s Todorićem, nikad se nisam sreo s njegovim suradnicima. Mi se radije ne miješamo u poslovna pitanja između Agrokora i struktura naše Središnje državne banke', kazao je.

O ostavci ruske Vlade kazao je: 'To je uobičajena stvar, ne bih oko toga dramatizirao. Obično se događaju promjene nakon što se predsjednik obrati Državnom saboru. Budući da je moj predsjednik predložio niz prijedloga za promjene Ustava Ruske Federacije, koje su prije svega usmjerene na daljnje osnaživanje uloge predsjednika države, ali istodobno daje veće ovlasti Parlamentu i Vladi, mi smatramo da su takve promjene normalne. Novi premijer je već potvrđen i danas će predstaviti svoj kabinet.

Sve ove promjene i inovacije nemaju nikakve veze s onim što će se dogoditi s mojim predsjednikom nakon 2024. Preostale su mu još četiri godine, imamo uspješnog predsjednika, koji razmišlja isključivo o načelu ravnoteže i o davanju većih ovlasti Parlamentu i Vladi. Imat ćemo vrlo sposobnog premijera, nadam se da će on i njegov tim uspjeti Rusiju učiniti sve jačom i jačom. Rusija nije samo jedna od najjačih vojnih sila na svijetu, već i neprestano unapređuje svoje gospodarske izvedbe', kazao je Azimov.

Što se upravo završenih izbora u Hrvatskoj tiče, kazao je kako se Rusija nije miješala u stav hrvatskih birača. 'Moj je predsjednik čestitao Milanoviću. Nadamo se da će novi predsjednik doći na paradu u Moskvu povodom proslave 75. godišnjice pobjede u Drugome svjetskom ratu. Bit ćemo sretni da dođe. Bilo bi dobro da porazgovara s našim predsjednikom Putinom o njegovom eventualnom dolasku u Hrvatsku.', kazao je.

'Siguran sam da će Putin doći u Hrvatsku. Ove godine vjerojatno ne', dodao je Azimov za RTL.

Hrvatskoj je Azimov zaželio uspjeh kod predsjedanja EU-om.

'EU je konstruktivan partner Rusiji, ali trebalo bi učiniti nešto da se poboljša odnose Rusije i EU. Mi smo prirodni saveznici i želimo obnoviti dijalog s EU. Ako to Hrvatska ne napravi, vjerujem da će Njemačka to napraviti kad bude predsjedala.'

Kazao je kako su odnosi Rusije i Hrvatske posljednjih godina odlični i da postoji izvrsna dinamika u bilateralnoj suradnji na različitim poljima. Spomenuo je rusku statistiku o trgovinskom prometu između Ruske Federacije i Hrvatske koji će ove godine premašiti milijardu i pol dolara: 'Ako uzmemo u obzir i ruske zalihe plina u Hrvatskoj, a to je više od dvije milijarde kubičnih metara vrijednih sedamsto milijuna dolara, to znači da naša trgovinska razmjena prelazi dvije milijarde dolara, što je odlično', rekao je Azimov za RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 08:48