RECIPROCITET

RUSKO DIPLOMATSKO PREDSTAVNIŠTVO SELI SE NA NOVU ADRESU Rusi će u Zagrebu plaćati najam kao i Hrvati u Moskvi

Stara i nova lokacija Veleposlanstvo Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj
 Srđan Vrančić / Cropix

Hrvatska i Ruska Federacija na korak su do sklapanja sporazuma o smještaju veleposlanstava u Zagrebu i Moskvi, s time da će nova lokacija ruskog veleposlanstva u Zagrebu uskoro biti u Bosanskoj 53. Gdje će biti novo Veleposlanstvo Hrvatske u Moskvi, još nije riješeno.

Prije nego što dođe do iseljenja iz sadašnjih zgrada, dvije države moraju do kraja usuglasiti i na kraju potpisati sporazum o uvjetima smještaja veleposlanstava, za koji je hrvatska strana na jučerašnjoj sjednici Vlade dala zeleno svjetlo.

Najam zgrade

To znači da se odustaje od starog bilateralnog sporazuma, potpisanog 1993. godine, prema kojem je vrijedio reciprocitet pa su Rusi snosili troškove za hrvatsko veleposlanstvo u Moskvi, a hrvatska strana, nakon godina nesporazuma po tom pitanju, troškove za najam zgrade za ruske diplomate u Zagrebu.

Kada sve bude potpisano, ruska strana plaćat će najam po komercijalnim cijenama, što očekuje i hrvatsku stranu u Moskvi. Izvori bliski ruskim diplomatima u Zagrebu rekli su nam da su preostali još neki tehnički detalji za uređenje nove zgrade kako bi bila pripravna za preseljenje njihove diplomatske misije koja je sada u Bosanskoj 44.

“S ruske strane u finalnoj je fazi i rad na sporazumu između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije o uvjetima smještaja veleposlanstava, a na dnevnom su redu neki detalji koje treba još riješiti kako bi se pristupilo potpisivanju”, rekli su nam u ruskom veleposlanstvu u Zagrebu. Konzulati u Zagrebu i Moskvi ostaju na starim adresama.

Sklonište

Time bi bio riješen dugogodišnji problem najma zgrada veleposlanstava, prije svega one za rusku diplomatsku misiju u Zagrebu. Rusi su sve vrijeme financirali troškove za hrvatsko veleposlanstvo u Moskvi, i to su kao reciprocitet tražili od Hrvatske, što je nedavno i riješeno. Veleposlanstvo na staroj adresi u Bosanskoj ima oko 1000 kvadrata, uz garažu i sklonište. U međuvremenu je zgrada denacionalizacijom vraćena starim vlasnicima, obitelji Neumann. Zgrada je u relativno lošem stanju pa su ruski diplomati tražili da se ulože sredstva za obnovu, a MVPEI mjesečno izdvaja 18.000 eura i PDV za najam.

Kako nikako nije realizirano da se za Ruse pronađe nova zgrada, a ruska je strana bila nezadovoljna uvjetima u Bosanskoj, bilateralni sporazum između dviju zemalja stalno je visio u zraku sve do sada kad je jasno da svatko, kada je riječ o najmu zgrada, ide svojim putem. S druge strane, hrvatsko veleposlanstvo u Moskvi smješteno je u reprezentativnoj zgradi koja ima 1500 kvadrata, a troškove je sve vrijeme snosila Rusija. Na posljednjem katu zgrade je rezidencija veleposlanika, a kako je kvadratura u Moskvi mnogo veća od one u Zagrebu, Hrvatska je Ruskoj Federaciji plaćala i najam zgrade za konzulat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:43