BUDUĆNOST EUROPE

Ruža Tomašić: ‘Bez reformi, neće nam pomoći ni EU fondovi ni financijski paketi pomoći‘

Zagreb je bio domaćin konferencije o budućnosti Europe u organizaciji kluba zastupnika Europskih konzervativaca i reformista u EP-u
Ruža Tomašić
 Tomislav Kristo/Cropix

Zagreb je u četvrtak bio domaćin međunarodne konferencije o budućnosti Europe u organizaciji kluba zastupnika Europskih konzervativaca i reformista u EP-u. U dva panela, raspravljalo se o institucionalnoj reformi EU-a i oporavku od covida. Uz domaće govornike, na konferenciji su sudjelovali i zastupnici Krasnodebski, Aguilar i Ruissen koji su iznijeli ECR-ovu programsku platformu za cijeli niz važnih europskih pitanja.

Članica ECR grupe i hrvatska zastupnica Ruža Tomašić istaknula je da EU okvir pruža Hrvatskoj priliku za brži oporavak i razvoj, ali da je na nama kako ćemo tu priliku iskoristiti.

- Bez reformi, neće nam pomoći ni EU fondovi ni financijski paketi pomoći. Hrvatska treba biti svjesna da će nam biti bolje samo ako sami posložimo stvari bolje nego dosad. Ovo je prilika za novi početak, zaključila je Tomašić.

Njezin nasljednik u EP-u Ladislav Ilčić obrazložio je za koje će se politike zalagati kao novi zastupnik od 1. srpnja ove godine.

- Vrijednosna pitanja iznimno su važna, EU mora biti otvorena životu i općeljudskim vrijednostima. U kontekstu COVID-a i sličnih epidemija u budućnosti, želim da EU manje širi paniku i štiti pravo na rad, rekao je Ilčić.

Ekonomski stručnjak Andrej Grubišić izrazio je skepsu prema lockdownu i mjerama koje su ograničile rad, naglasivši da je vidljivo kako je većina država, unatoč razlikama u mjerama, jednako prošla s pandemijom.

Jurica Jašinski iz Udruge OPG-a „Život“ istaknuo je važnost povećanja poljoprivrednih površina u funkciji proizvodnje hrane, dok je generalni direktor HUP-a Damir Zorić zaključio da od svakog hrvatskog premijera očekuje isto – da krene s reformama, s naglaskom na obrazovanje, zdravstvo i pravosuđe, te barem započne preustroj lokalne i regionalne samouprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2022 05:46