NIJE VIŠE ŠEFICA HSP AS

RUŽA TOMAŠIĆ OBJASNILA ZAŠTO JE DALA OSTAVKU 'Prestara sam da me se okolo voda kao malog majmuna'

Zagreb, 131213.Ured Ruze Tomasic, Petrinjska ulica.Zastupnica u Europskom parlamentu Ruza Tomasic odrzala je danas konferenciju za medije.Na konferenciji su uz Ruzu Tomasic govorili Mate Mijic, voditelj ureda i Tamara Kalistovic, voditeljida ureda u Bruxelesu.Na fotografiji: Ruza Tomasic.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

BRUXELLES - HSP AS trebala je biti stranka koja će na hrvatskoj političkoj sceni pokazati da se politika može voditi pošteno, a ne prema osobnim interesima, izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu zastupnica Europskog parlamenta Ruža Tomašić, pošto je dala ostavku na mjesto predsjednice i istupila iz stranke koju je osnovala.

"Ne želim ni u koga upirati prstom. Ja imam 56 godina i prestara sam da me se okolo voda kao malog majmuna i da budem nekakvo pokriće za razne igrokaze. HSP AS je trebala biti stranka koja će na hrvatskoj političkoj sceni pokazati da se politika može voditi pošteno, a ne prema osobnim interesima", rekla je Tomašić, zamoljena da komentira svoj potez.

VIDEO: RUŽA TOMAŠIĆ DALA OSTAVKU 'Morala sam otići. HSP AS ne štiti nacionalne interese'

Dodala je da će u Europskom parlamentu nastaviti raditi u zastupničkom klubu Europskih konzervativaca i reformista (ECR) i da će se tamo boriti za hrvatske interese.

Nije htjela imenovati nikoga kao krivca za stanje u svojoj dosadašnjoj stranci, ali je rekla da ne želi sudjelovati u podjeli plijena.

"Meni se iza leđa dogovaraju s nekim ljudima i s nekim strankama. Neki su ljudi čuli da će dobiti neka ministarska mjesta, dakle to je čista podjela plijena. Nekih pet, šest ministarskih fotelja već je podijeljeno u našoj stranci", ironično je dodala Tomašić.

"Stranka je trebala biti sredstvo da Hrvatskoj bude bolje, a ne cilj da nekima bude bolje. Nisu ih zanimali nacionalni interesi, nego osobni. Stranka za mene više ne postoji jer nije ono što sam mislila da treba biti i zašto bih bila negdje u što ne vjerujem", dodala je.

Svojoj bivšoj stranci je poručila da trebaju početi raditi i da su se pet godina krili iza njezina imena.

U ranije objavljenom priopćenju izrazila je nadu da će njezin odlazak brojnim čestitim domoljubima u redovima stranke ukazati na dubinu krize u HSP AS-u te da će se isti konačno uključiti u proces reformiranja stranke što ju je kao uvjereni demokrat uvijek zagovarala. Tomašić vjeruje i da će oni pravaši koji su je prozivali i smatrali kamenom spoticanja u procesu ujedinjenja pravaštva iskoristiti njezin odlazak te poduzeti odlučne korake u okrupnjavanju te političke opcije i njezinoj prilagodbi modernim vremenima.

Tomašić je u Bruxellesu komentirala i nedavnu odluku Vijeća EU-a da se obitelji bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića i njegovim suradnicima ukinu sankcije. "Mislim da su s tim poslali užasnu poruku da se kriminal isplati - sankcioniran si par godina i onda možeš sve zadržati. Također je poslana poruka Srbiji da će joj se gledati kroz prste u pristupnim pregovorima", rekla je.

Reiner: 'HDZ nastavlja suradnju s Ružom Tomašić'

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) dugo je i uspješno surađivala s Ružom Tomašić i nema razloga da se takva uspješna suradnja ne nastavi, izjavio je u ponedjeljak HDZ-ov potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner.

"HDZ je dugo i vrlo uspješno surađivao s Ružom Tomašić i ja sam uvjeren da će se takva uspješna suradnja nastaviti i dalje", kazao je Reiner u ime svoje stranke odgovarajući na pitanja novinara nakon što je Tomašić dala ostavku na mjesto predsjednice HSP-AS, s kojom je HDZ u koaliciji.

Reiner je napomenuo kako ne vidi razloga da HDZ, osim s Tomašić, ne nastavi suradnju i s njezinom sada već bivšom strankom.

Na novinarsko pitanje bi li prepreka daljnjoj suradnji mogla biti činjenica da je Tomašić iz stranke otišla zbog toga što HSP-AS ne podržava preferencijalno glasovanje, "a čemu nije sklon ni HDZ", Reiner je ustvrdio da je HDZ oduvijek bio za preferencijalno glasovanje "ali u kontekstu cjelovitih izmjena ustava i izbornog zakonodavstva".

"Moram po ne znam koji puta reći da je HDZ uvijek bio za preferencijalno glasovanje i da je potpuno netočna tvrdnja koja se stalno pokušava imputirati da je HDZ protiv preferencijalnog glasovanja", kazao je Reiner.

HDZ je bio prva stranka koja je preferencijalno glasovanje uvela u hrvatski politički život s izborima za Europski parlament, napomenuo je Reiner.

"HDZ je za preferencijalno glasovanje, naravno, u kontekstu cjelovitih izmjena ustava i izbornog zakonodavstva - ne kao izdvojena stvar, jer samim time se neće stvari riješiti - ali apsolutno 'da' kao dio izmjena ukupnog izbornog zakonodavstva, uključujući izmjenu Ustava", kaže reiner.

Na pitanje je li HDZ za legalizaciju ulja konoplje u medicinske svrhe, Reiner je istaknuo kako je pitanje medicinske uporabe kanabinoida pitanje struke. "O tome hoće li se to legalizirati ili ne odluku mora donijeti struka na temelju objektivnih znanstvenih nedvojbenih podataka", poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 01:37