POTVRDILA AUTENTIČNOST

RUŽA TOMAŠIĆ POTVRDILA AUTENTIČNOST SLIKA I DIO IZJAVA ZA NOVOSTI 'Rekla sam da je trebalo živjeti u tom vremenu pa onda donijeti sud'

 
 Darko Tomas / CROPIX

Ruža Tomašić, zastupnica u Europskom parlamentu, koja je na listi Hrvatskih suverenista u nedjelju osvojila 70 tisuća preferencijalnih glasova, još od sredine 1970-ih i preseljenja iz Hrvatske u Kanadu pa sve do sredine 1980-ih u ustaškoj je odori po hrvatskim zavičajnim domovima javno recitirala svoje i tuđe pjesme posvećene Anti Paveliću, ustašama i NDH.

Autorske pjesme, za koje sada tvrdi da ih je samo potpisivala, ali ne i pisala, u to vrijeme Ruža Budimir (u međuvremenu se udala i uzela muževo prezime Tomašić) je objavljivala u časopisu Nezavisna Država Hrvatska koji je vodio Srećko Pšeničnik, Pavelićev zet i prvi čovjek proustaške emigrantske organizacije Hrvatski oslobodilački pokret (HOP).

Fotografije Ruže Budimir kako recitira na pozornici odjevena u uniformu Ženske ustaške mladeži, kao i u najmanju ruku kontroverzne, ako ne i potpuno revizionističke recentne stavove eurozastupnice Tomašić o ustašama, Anti Paveliću i NDH objavio je u jučerašnjem broju tjednik Novosti.

Sporne strofe

Objavili su kako je 1985. potpisala pjesmu “Hrvatskoj” koja završava strofom:”Oj, hrvatska braćo, po cijelome svietu,/ostanimo vječno domovini vjerni/ako treba za nju i život položit/s Ustaškim poklikom: Vječno za Dom spremni!” U pjesmi nazvanoj “Poglavniku”, koja je također tiskana 1985. godine s njenim inicijalima, nalaze se stihovi: “Poglavniče! Plemeniti vođo,/Obećanje čvrsto ti dajemo,/Među nama svađe će prestati./Za slobodu složno umiremo. // Krenut ćemo složno tvojim putem./Do života tebi ostat vjerni,/A kad život budemo davali,/Zadnje riječi, bit će, ZA DOM SPREMNI!”

Pšeničnikovo glasilo je u izvještaju s proslave posvećene NDH koja se održala 1980. opisalo: “Pred početak programa stigla je i naša gđica Ruža Budimir u pravoj ustaškoj odori. Pozdravila se je sa počasnim gostima i sjela također za stol da bude i sama burno pozdravljena od prisutnih (…) Naglasak, izražaj, osjećaj, uzdrmao je dvoranu. Svi ne samo da osjećaju sa ratnicima iz 1941. nego svi su i budući ratnici za ponovnu uspostavu NDH”.

Uvjerenja

U jednom izvještaju lista NDH iz 1985. opisan je njezin nastup pred hrvatskom zajednicom u američkom gradu Clevelandu. “Gospođa Ruža Budimir krasnoslovila je pjesmu ‘Poglavniku’ od Vinka Nikolića. Ona je svojim nastupom na pozornici obučena u tipičnu odoru Hrvatske ženske Ustaške mladeži izazvala mnogu suzu u očima publike, podsjećajući ih na one slavne dane slobode i ljepote hrvatskog naroda”.

Ruža Tomašić za Novosti je potvrdila autentičnost fotografija, ali još važnije - kako se u međuvremenu nije odrekla svojih uvjerenja. Djelomično se ogradila od rasnih zakona u NDH, za koje smatra da nisu trebali biti prihvaćeni, dok je Pavelića opisala kao “narcisoidnog”. Potom je još jednom ponovila da se ne odriče ustaša “koji su branili svoj dom”, bez pojašnjenja što to znači. Baš kao što je negirala zločinački karakter Pavelićeve države tezom kako je ustaški pokret jedno, a NDH drugo, što je povijesno netočno.

U petak je u razgovoru za Jutarnji list rekla kako se ne slaže s ocjenama da su njezine izjave revizionističke.

Crno-bijelo

- NDH se može odvajati od ustaškog pokreta, nije to revizionizam. Kao što se odvaja NOB od zločina koji su počinjeni nakon rata. Ne možete jedne mjeriti jednim, a druge drugim metrom. Što, hoćete reći da su svi ustaše bili zločinci, a da su svi partizani bili antifašisti? Pogledajte koliko je Pavelić imao generala pravoslavaca i koliko je Židova imao... Nije sve crno-bijelo - poručila je Tomašić.

Potvrdila je autentičnost svojih izjava koje su prenijele Novosti - osim jedne. Rječ je o najspornijem citatu iz teksta, u kojemu puna razumijevanja za Antu Pavelića kaže: “Nije morao pristati na rasne zakone, ali dobro. Nije morao imati logore, ali valjda tada je bio rat. Trebalo je živjeti u tome vremenu”. Tvrdi da je krivo prenesena i da je za Novosti rekla: “Trebalo je živjeti u tom vremenu, pa onda donijeti sud. Jer povijest Drugog svjetskog rata nije crno-bijela”.

Autor teksta, novinar Novosti Hrvoje Šimičević, tvrdi da je njezina izjava vjerno prenesena i da je o Paveliću rekla točno to što je i objavljeno.

Također, Tomašić tvrdi da nakon što je 1981. postala policajka, više nikad nije obukla ustašku odoru i više nikad na okupljanjima HOP-a nije recitirala ustaške pjesme.

A kako onda objašnjavate tekst glasila NDH iz 1985. u kojemu navode da ste u Clevelandu, obučeni u ustašku odoru, izveli pjesmu “Poglavniku”?

- Ja nemam razloga što kriti, ali ne volim kad netko govori neistinu. Nisam bila tamo 1985., to je kriva godina - tvrdi Tomašić.

Kako prenosi tjednik Novosti: Stavovi zastupnice u Bruxellesu

O ustašama: “Ne odričem se ustaškog pokreta do 1941. i običnih ustaša koji nisu činili zločine”

O Paveliću: “Nije morao pristati na rasne zakone, ali dobro. Nije morao imati logore, ali valjda tada je bio rat. Trebalo je živjeti u tome vremenu”

O NDH: “Ustaški pokret je jedno, a NDH je drugo”

Politička orijentacija: HOP je bio ustaško krilo emigracije

HOP je bio ustaško krilo emigracije, za razliku od HSS-a s kojima su desetljećima bili u sukobu jer su haesesovci tvrdili da je Pavelić uništio Hrvatsku. HOP je naročito veliku pomoć dobivao od Ujedinjenih kanadskih Hrvata, čija je dužnosnica bila Ruža Tomašić, koji su osnivali brojne ogranke, a o političkoj orijentaciji svjedoče njihovi nazivi: “Dr. Mile Budak” u Sudburyu te “Dr. Ante Pavelić” u Torontu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:59