OKRUGLI STOL D

Ružica Vukovac: Zašto se nije pomoglo malim stočarima da dođu do zemlje i novca iz EU

Društvo agrarnih novinara Hrvatske "Kako vidimo hrvatsku poljoprivredu do 2030.".
Ružica Vukovac
 Damir Krajac/Cropix

Ružica Vukovac, donedavna članica Mosta, koja se odlučila za drugu političku opciju na ovim izborima i zastupa Domovinski pokret, jučer je bila zvijezda okruglog stola Društva agrarnih novinara Hrvatske pod nazivom Kako vidimo hrvatsku poljoprivredu do 2030.

Kako je to zamislio Martin Vuković, predsjednik DANH, u raspravi su sudjelovali predstavnici triju političkih stranaka ili koalicija koje, prema anketama, prelaze izborni prag na skorim parlamentarnim izborima.

U ime Restart koalicije govorio je Davor Vlaović, saborski zastupnik HSS-a, a uime HDZ-a Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i ravnatelj Savjetodavne službe.

Tušek i Vlaović međusobno su se optuživali što je tko učinio u svojem mandatu, a Ružica Vukovac, navodeći iskustva s obiteljske stočne farme u Velikoj Kopanici, u kojoj je bila i načelnica općine, argumentirano je kritizirala poteze resornog ministarstva koje "nije pomoglo malim stočarima u nadoknadi gubitaka zbog cijepljenja protiv kvrgave kože ili riješilo probleme sa zemljištem kako bi stočari bili konkurentni na natječajima za fondove EU i zaustavili iseljavanje iz Slavonije".

- Poljoprivreda treba imati strateško mjesto u svim našim planovima, treba povećati konkurentnost i planski raditi na samodostatnosti, udruživanju, okrupnjavanju i korištenju napuštenog zemljišta pa potom navodnjavanju. Bez toga ne možemo biti konkurentni, jer je koronakriza pokazala koliko je važno imati prehrambeni suverenitet - rekao je Davor Vlaović.

Tajnik Zdravko Tušek istaknuo je kako je pitanje poljoprivrednog zemljišta važno i ono se upravo regulira novim Zakonom. Na primjedbu Ružice Vukovac kako će i "u novom zakonu tvrtke koje su dobile najboljih 30 tisuća hektara zemljišta preko Agokora imati opet tu prednost na natječajima pred domaćim proizvođačima iako one zastupaju ruski kapital", Tušek je rekao da natječaji još nisu raspisani, kao ni uvjeti ili prioriteti, pa se o tome još ne može ništa prognozirati.

Dodao je kako je HDZ-u plan u strategiji razvoja povećati broj poljoprivrednih proizvođača koji mogu osigurati proizvodnju za domaće i inozemno tržište uz povezivanje svih koji su u lancu proizvodnje i prerađivačke industrije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:20