MILANOVIĆ U KNINU

‘S čime da usporedim premijera? On je hrvatski Milan Stojadinović. Plenkošenkova zasluga je nered!‘

‘Ova zemlja je funkcionirala prije Plenkovića, vojska je postojala... Prije njega je bilo sve i nakon njega će biti svašta‘
Zoran Milanović
 Vlado Kos/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je danas na svečanoj prisegi i dodjeli beretki pripadnicima 3. mehanizirane bojne "Pauci" Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske u Kninu. Nakon toga se obratio novinarima koji su ga pitali za susret s hrvatskim veleposlanikom u Srbiji Hidom Biščevićem.

- Doći će Biščević ovaj tjedan, ali o tome više neću govoriti, niti će on. Pozvao sam ga da neke stvari meni direktno kaže.

Osvrnuo se i na optužbe na račun veleposlanika od strane vojvođanskih Hrvata.

- Vidio sam to i razgovarao s tim ljudima, to me brine i želim konkretnije informacije. Zanima me istina. Neke činjenice treba utvrditi. Tu netko ne govori baš istinu. Detalji su vrlo bitni i stvar je osjetljiva. Radi se o susjednoj državi s kojom imamo delikatne odnose pa sam ga pozvao.

Milanović je komentirao i postupak imenovanja diplomata.

- Imate odluku i podzakonski akt kojim se detaljnije uređuje postupak imenovanja šefova diplomatskih predstavništva RH, a odluka je još iz 2012. Na nju se poziva i dan danas. Nemate nijednu odluku Plenkovićeve Vlade u imenovanju veleposlanika u kojoj se ne pozivaju i na tu odluku, a u njoj piše jasno da moraju prethoditi konzultacije s Uredom predsjednika. Na to se redovito poziva Plenkovićeva Vlada, a njihov šef to nije pročitao. Da je znao ranije, to bi vjerojatno promijenio, a sad ne može. Mi smo to donosili u dogovoru s predsjednikom. Ne ide preko koljena.

Može li se to usporediti sa slučajem Vrhovnog suda?

- To nije usporedivo jer kod suda imamo jednu situaciju svakih 4-5 godina, i tu počinje i završava, a diplomacija je pogon koji funkcionira stalno. Nije isto. Vrhovni sud je samo jedan događaj.

Novinari su Milanovića upitali da komentira premijerove izjave koji je rekao da neće biti isto kao u mandatima Mesića i Josipovića.

- Blokirat će službe, zapalit će Artemidin hram. Uspoređuje bivše predsjednike s Kissingerom. Valjda jer sam ja rekao da je on Hruščov. Plenkoviću, to nisu Kissingeri, to su hrvatski predsjednici. Glupa je to usporedba. Čime da ja onda usporedim Plenkovića? To je ruganje s ljudima koji su radili taj posao dok je Plenković bio običan mladi diplomat. A to što je on nametnuo nešto Kolindi Grabar Kitarović, to je njezin problem. A on je hrvatski Milan Stojadinović?, rekao je Milanović i sjetio se premijerove izjave o 'tvrdoj kohabitaciji'.

- On je najavio nered kad je rekao da će biti tvrda kohabitacija. Što mu je bilo? Pao mu šećer? Nered, to je Plenkošenkova zasluga. Postoji nered koji on izaziva cijelo vrijeme. Ova zemlja je funkcionirala prije Plenkovića, ova vojska je postojala... Prije njega je bilo sve i nakon njega će biti svašta, a i nakon mene. To je način na koji država funkcionira, kaže Milanović.

Rekao je i kako nije dobio popis kandidata za veleposlanike.

- To ne postoji. To je non paper, non existent. Nema popisa. Tko god ga je sastavljao i nekome nešto obećavao, manipulira. Nije istina da su meni poslali prijedlog. Vrlo dobro znaju da to ne smiju napraviti jer će uvaliti ljude u nevolju s kojima misle manipulirati.

Osvrnuo se i na nabavku zrakoplova.

- Čekamo. To morate pitati ministra. Tu ja njemu vjerujem. U povjerenstvu je bilo i nekoliko vojnika, prije svega načelnik Glavnog stožera od kojega ja imam sve informacije pa nema potrebe da ja sudjelujem u tome ili netko iz mog ureda. Sad kad se poplaćaju dugovi veledrogerijama koji su opet kozmički narasli, valjda će se naći i politički trenutak da se donese ta odluka a morat će ju donijeti premijer.

Novinare je zanimalo i što Milanović misli o kolapsu platforme CijepiSe te je li ministar Beroš postao teret.

- Ako je sustav plaćen, netko bi trebao odgovarati za to. Ne kažem da je ministar to osobno naručio. Trebao bi to platiti izvođač koji mora jamčiti da će posao funkcionirati. Mora biti neko jamstvo, zaključio je Milanović u Kninu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:28