PRAVILNIK

S FAKULTETA U ORDINACIJU Liječnici bez staža će raditi pod nadzorom, ali samo ako to žele

 Getty Images/iStockphoto

Još danas traje javna rasprava o Pravilniku o načinu povođenja rada pod nadzorom doktora medicine bez specijalizacije ili, jednostavnije rečeno, pokušaja da se liječnicima koji su studij medicine upisali nakon 1. srpnja 2013. omogući stjecanje praktičnog medicinskog znanja.

Naime, prva generacija tih studenata ovog će ljeta postati liječnici, ali bez prakse jer je ukinut tzv. staž, pa su sami već ranije zatražili da Ministarstvo riješi problem. U pravilniku koji je upravo u raspravi Ministarstvo predlaže da “rad pod nadzorom”, kao eufemizam stažu, bude fakultativan, odnosno tko hoće - može, tko neće - ne mora.

Problem mentora

Tim rješenjem nije zadovoljna Hrvatska liječnička komora, ali ni (uskoro) liječnici već traže da “rad pod nadzorom” bude obavezan. U jednoj od primjedbi na pravilnik kažu da “je to potrebno zbog sigurnosti mladih liječnika koji nakon završenog fakulteta nemaju stručnog znanja za rad u ordinacijama”. Studenti upozoravaju i da definicija iz pravilnika po kojoj rad pod nadzorom “u pravilu traje šest mjeseci” nije dobra jer to znači da bi to moglo trajati i kraće jer bi “mnogi mentori taj rok mogli skratiti kako bi se riješili nametnute obveze mentoriranja”.

Problem je u pravilniku i definicija koja određuje tko može biti mentor. Kažu studenti da bi im mentori trebali biti liječnici istih kvalifikacija kao što će ih i sami dobiti kad završe studij - liječnik bez specijalizacije. Na kraju “nadzora” mentor daje mišljenje, a ne ocjenu, što je, kažu stručnjaci, neprihvatljivo. Ocjenjivanje se mora raditi prema određenim kriterijima, a ne temeljem mišljenja.

Popis vještina

U e-savjetovanju kritizira se i dio pravilnika koji govori o mogućem prekidu rada pod nadzorom jer se u njemu spominje samo korištenje rodiljskog, roditeljskog i posvojiteljskog dopusta, odnosno u tim bi slučajevima liječnik to vrijeme morao nadoknaditi. No, što s onima koji prekinu rad uz nadzor zbog bolesti ili nekog drugog razloga?

Pravilnik navodi i popis vještina koje bi liječnik trebao steći tijekom rada pod nadzorom, ali nema metode ocjenjivanja. Primjerice, navode se 23 opće i 31 specifična vještina koje su zapravo prema europskim standardima “pobrkane”, odnosno dio specifičnih jednostavno je ubačen u opće. U pravilniku nije riješena ni plaća mladih liječnika.Odgovor na sve pristigle primjedbe u Ministarstvu zdravstva kažu da će objaviti do 10. lipnja. Teško je prognozirati hoće li išta od primjedbi i ući u završni tekst.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:17