BRIEFING: HRVOJE BUJAS

‘S Filipovićem i njemu sličnima dalje ne ide. Kao da tučeš glavom o zid. Zato ulazimo u politiku‘

‘Pokušali smo kao udruga civilnog sektora, ali smo vidjeli da se to na taj način ne može postići‘, kaže Bujas

Hrvoje Bujas

 Hm/

- S obzirom na situaciju da smo kao udruga Glas poduzetnika došli do nekog limita - i doista kao da tučemo glavom o zid i dalje ne ide, pogotovo ne s ovim ljudima, Filipovićem i ostalima – ozbiljno razmišljamo da uđemo u politiku i to na sljedećim parlamentarnim izborima - najavljuje u Briefingu predsjednik udruge Glas poduzetnika (UGP) Hrvoje Bujas. Dodaje da se politički ne namjerava angažirati kao UGP. UGP će, kaže, uvijek biti neovisna asocijacija poduzetnika, a ne politička opcija i neće imati svoje političko krilo.

- No, pojedinci iz UGP-a pa i ja na koncu konca razmišljamo o tome i odluku ćemo donijeti, vjerujem, u najviše sljedećih mjesec ili dva. Koji će model biti, vidjet ćemo. Hoće li to biti neovisna lista, široka koalicija ili od toga neće biti ništa. Izgleda da bez političkog angažmana, nažalost ne možete napraviti reformu koju zazivate. Pokušali smo kao udruga civilnog sektora, ali smo vidjeli da se to na taj način ne može postići - zaključuje Bujas.

Uvjeren je da će na temelju zahtjeva UGP-a Ustavni sud neustavnom proglasiti odredbu Zakona o trgovina kojom se trgovinama dopušta da rade samo 16 nedjelja u godini. Smatra da je riječ o očitoj diskriminaciji jer se jednima dopušta da rade, a drugima ne.

- U pekari nedjeljom ne možete kupiti kruh, a možete na benzinskoj postaji. Taj zakon je politički pamflet, model dodvoravanja određenim skupinama u društvu u predizbornoj godini. Iznenadila me izjava ustavnog suca Miroslava Šeparovića da će tražiti očitovanje Vlade. Iste Vlade koja je taj zakon napisala i poslala u Sabor. Donesite odluku što prije jer svakim danom imamo određene gubitke. Zadnji put se na odluku Ustavnog suda o sličnom zakonu čekalo godinu dana. Nadamo se da Ustavni sud neće postati dio političkih igara i kampanje i da će odluku donijeti najkasnije do kraja ove godine. Kristalno nam je jasno da će ovaj zakon na Ustavnom sudu pasti, ali pitanje je zašto će se čekati - ističe Bujas napominjući da će neradna nedjelja očito biti tema u kampanji uoči idućih parlamentarnih izbora oko koje će političari dijeliti ljude slično kao što čine na temi ustaša i partizana.

- Najviše štete trpe mali trgovci i obrtnici, na primjer suvenirnice, pekare i kvartovske male trgovine. S obzirom da je ovim zakonom blagdanima zabranjeno raditi, bit će suluda situacija da na blagdan Svih svetih građani na putu do groblja ni na groblju neće moći kupiti cvijeće. To je dan u godini kada cvjećari najviše zarade, a oni su mahom samozaposleni obrtnici i poduzetnici. No, mi poduzetnici se ne predajemo lako. Žilava smo sorta. Nisu nas uništila desetljeća socijalizma pa neće ni neki smiješan zakon koji će pasti na Ustavnom sudu. U suradnji s nekim gradovima i općinama smo inicirali proglašenje sajmenih dana. Mnogi su načelnici i gradonačelnici pomogli svojim poduzetnicima da za blagdan Velike gospe nešto zarade - govori Bujas koji predlaže da se 1. studenoga proglasi danom cvijeća kako bi svi cvjećari mogli raditi. UGP se, tvrdi on, ne zalaže da svi rade nedjeljom, nego da rade oni koji žele i da svoje zaposlenike adekvatno plate i s tako s njima podijele dio ostvarenog profita.

- Jasno je da se ovim zakonom HDZ dodvorava crkvi da bi vratio dio izgubljenog biračkog tijela - tvrdi Bujas dodajući da zakon podržavaju i određeni sindikati koji nisu za reforme poput Krešimira Severa. Država bi, smatra, trebala provjeravati plaćaju li poduzetnici 50 posto više zaposlenike za rad nedjeljom i kažnjavati one koji to ne rade.

- Hrvatska ima više od 1,1 milijun zaposlenih u privatnom sektoru i ako država želi zaštititi njihova prava, neka smanji porez na dohodak. Neka sudstvo napokon profunkcionira. U birokraciji radi 50 posto više ljudi nego što je potrebno. To su reforme o kojima pričamo. Kao i što tražimo da se dnevnica za rad nedjeljom poveća do sto posto kao u Danskoj - kaže Bujas pa komentira i argument zagovornika neradne nedjelje da tog dana trgovine ne rade ni u Njemačkoj i Austriji.

- U Njemačkoj je legalna prostitucija. Hoćemo li je legalizirati i u Hrvatskoj? Zanima me što bi crkva na to rekla. Ili da se kod nas uvede zakon o dobrovoljnom plaćanju crkvenog poraza kao u Njemačkoj gdje je to jedini prihod koji crkva dobiva od države, odnosno od građana na dobrovoljnoj bazi. Nitko ne spominje neke druge, nama konkurentne države na Mediteranu, kao što su Grčka, Španjolska ili Portugal gdje se radi nedjeljom. Bilo bi dobro da se s Njemačkom upoređujemo u pravosuđu, regulativama, efektivnosti rada. S time da i u Njemačkoj u turističkim zonama trgovine rade nedjeljom - ističe Bujas. Otkriva i da se ni u jednoj njegovoj tvrtki nikada nije radilo nedjeljom, a u Crnom jajetu niti subotom nego se radi osam sati dnevno od ponedjeljka do petka.

- Ministar gospodarstva Davor Filipović je jedna teška tema. Umjesto da primi UGP kao najjaču udrugu malih i srednjih poduzetnika i čuje koji nas problemi muče, on nas već godinu i nešto otkako je ministar ignorira. Više puta smo s njim tražili sastanak. Kod bivših ministara Marića, Horvata, Aladrovića i Ćorića smo nekoliko puta bili na sastancima na kojima su se iznjedrila neka rješenja. Sada je politika postavila zid, odlučila da s nama neće komunicirati. No, neće nas zaustaviti ni Filipović ni njemu slični - poručuje Bujas.

U nastavku možete pogledati emisiju Briefing u cijelosti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:26