FAKULTET

S HRVATSKIH STUDIJA PORUČUJU DA DIVJAK NE GOVORI ISTINU 'Zašto Ministarstvo znanosti i obrazovanja opstruira ovaj projekt od nacionalnoga značenja?'

Hrvatski studiji i Pavo Barišić
 Ronald Goršić / CROPIX

Nakon što je na jučerašnjoj konferenciji za novinare ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla da njezino ministarstvo nije dobilo odluku Senata Sveučilišta u Zagrebu da su Hrvatski studiji postali fakultet, o tome je stiglo i priopćenje Hrvatskih studija.

Iako je od Odluke Senata SuZG-a o osnivanju novog fakulteta prošlo mjesec dana, MZO o tome nije dobio nikakvu službenu obavijest, rekla je jučer Divjak.

- Akademski uzusi, ako ne već zakonska obaveza, nalagali bi Senatu sveučilišta i rektoru da tako važnu odluku pošalje i ministru. Moramo vidjeti sudsku praksu, što se zapravo dogodilo, meni je to isto nova stvar, da su upisani bez naše suglasnosti. Jesu li oni sad legalni ili nelegalni, to je sad sudsko pitanje - rekla je na brifingu za novinare ministrica znanosti Blaženka Divjak

S Hrvatskih studija poručuju da ta tvrdnja nije točna. Njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti.

'Ministrica Blaženka Divjak, na tiskovnoj konferenciji koja je održana u Ministarstvu znanosti i obrazovanja 13. siječnja 2020., izjavila je da Ministarstvo nije dobilo odluku Senata Sveučilišta u Zagrebu da su Hrvatski studiji postali fakultet. Ta tvrdnja nije točna.

Dana 19. prosinca 2019. Fakultet hrvatskih studija dostavio je elektroničkom poštom Ministarstvu znanosti i obrazovanja odluku Senata Sveučilišta u Zagrebu od 10. prosinca 2019. o osnivanju Fakulteta hrvatskih studija i odluku o imenovanju fakultetskih tijela. U popratnome dopisu stoji:

„U skladu sa zacrtanim reformskim ciljevima, radi rješavanja konačnoga pravnoga statusa Hrvatskih studija i funkcionalnoga i ustrojbenoga integriranja Hrvatskih studija u Sveučilište u Zagrebu u skladu sa znanstvenim, gospodarskim, populacijskim i kulturnim potrebama i odgovornošću akademske zajednice prema društvenoj zajednici u kojoj djeluje, a na temelju: Elaborata o provođenju statusne promjene sveučilišnoga odjela Hrvatskih studija kao podružnice Sveučilišta u Zagrebu u status ustanove u sastavu Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom Fakultet hrvatskih studija od 21. studenoga 2019., odlukâ Radne skupine za izradu Nacrta elaborata o provođenju statusne promjene od 21. studenoga 2019., Povjerenstva za reformu Hrvatskih studija od 25. studenoga 2019., privremenoga Znanstveno-nastavnoga vijeća Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu od 25. studenoga 2019., Rektorskoga kolegija od 26. studenoga 2019. i 9. prosinca 2019., Vijeća društveno-humanističkoga područja Sveučilišta u Zagrebu od 4. prosinca 2019. i Mišljenja Odbora za statutarna pitanja Sveučilišta u Zagrebu od 5. prosinca 2019., Senat Sveučilišta u Zagrebu 10. prosinca 2019. donio je Odluku o osnivanju ustanove Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija, a uz prethodno pribavljenu suglasnost Senata Sveučilišta u Zagrebu rektor Sveučilišta u Zagrebu donio je 10. prosinca 2019. Odluku o imenovanju dekana i članova Fakultetskoga vijeća Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta hrvatskih studija. Na sjednici Fakultetskoga vijeća održanoj 18. prosinca 2019. izabrani su prodekani.“

Ministarstvo znanosti i obrazovanja taj je dopis primilo i na njega odgovorilo 20. prosinca 2019. No, nije odgovorilo na pozitivnu Akreditacijsku preporuku Agencije za znanost i visoko obrazovanje koju već više od 20 mjeseci drži u ladici.

Povijesni put prema uspostavljanju Fakulteta hrvatskih studija počinje 16. studenoga 1992., kada Sveučilište u Zagrebu pokreće inovativni projekt pod nazivom Sveučilišni komparativni studij hrvatske filozofije i društva. Godine 1993. jednogodišnji komparativni studij prerasta u četverogodišnji redovni studij koji u sklopu Sveučilišta djeluje u statusu podružnice pod nazivom Sveučilišni centar – Hrvatski studiji. U postupku transformacije prema statusu ustanove s pravnom osobnošću centar je 2017. unaprijeđen u sveučilišni odjel sa zacrtanim ciljem pretvaranja u fakultet. Ministarstvo je višekratno davalo mišljenje o potrebi pretvaranja Hrvatskih studija u samostalnu pravnu osobu. Ministar znanosti Republike Hrvatske prof. dr. sc. Branko Jeren donio je 26. travnja 1995. Mišljenje kojim je podržao ustroj Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu kao pravne osobe. Isto mišljenje o potrebi samostalnoga pravnoga ustroja Hrvatskih studija izrazio je i ministar prof. dr. sc. Vedran Mornar u Pismu očekivanja iz 2014. Ministarstvo znanosti dio je izvršne vlasti i dužno je djelovati na crti kontinuiteta javnih politika u Republici Hrvatskoj.

Odluke i mišljenja o uspostavljanju Fakulteta hrvatskih studija donijela su mjerodavna sveučilišna, sudbena i upravna tijela, uključujući i nadležno Ministarstvo. Stoga se postavlja pitanje zašto aktualna postava na čelu Ministarstva znanosti i obrazovanja opstruira ovaj projekt od nacionalnoga značenja', stoji u priopćenju Hrvatskih studija, koje potpisuje dekan, prof. dr. sc. Pavo Barišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:38