EPIDEMIOLOG KOLARIĆ

‘S jedne strane priprema se Arena, a s druge strane stižu pozivi na Halloween party‘

‘Vjerujem da ćemo imati efikasno cjepivo, mjeseci su u pitanju‘, kaže Kolarić
Branko Kolarić
 Bruno Konjevic/Cropix

Epidemiolog Branko Kolarić je u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska rekao da ga zabrinjava punjenje bolnice i zdravstvenog sustava.

- Ljudski resursi su na izmaku, to je zabrinjavajuće, kaže Kolarić i dodaje da je nužno pridržavati se mjera.

- S jedne strane priprema se Arena, a s druge strane stižu neki pozivi na Halloween party, to me žalosti. Opet se planiraju neka okupljanja koja bi mogla dovesti do povećanja broja zaraženih. Izbjegavanje bliskih fizičkih kotakata smanjilo bi broj zaraza, moramo paziti na to, ističe epidemiolog.

Kolarić smatra da će cjepivo za borbu protiv koronavirusa doći brzo. Očekuje da ćemo do kraja ove godine imati jedno ili dva registrirana cjepiva, a cijepljenje bi moglo početi u ožujku ili travnju iduće godine.

- Vjerujem da ćemo imati efikasno cjepivo, mjeseci su u pitanju, pa ćemo imati oružje za borbu brotiv ovoga virusa, rekao je za HRT.

Na kraju se osvrnuo i na antigenske testove pojasnivši da i oni, kao i PCR testovi, pokazuju je li netko trenutno zaražen koronavirusom, za razliku od seroloških testova, koji pokazuju ima li netko antitijela, to jest, je li bio zaražen u prošlosti. Cijena takvih antigenskih testova, kaže Kolarić, iznosi od 180 do 350 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:33