IZBORI 2016.

S KIM ĆE NA IZBORE NAJPOŽELJNIJA UDAVAČA? SDP spreman HSS-u dati čak četiri mandata

Rejting nam je nizak i ne možemo samostalno na izbore jer ne bismo preskočili prag, tvrdi Beljak
 CROPIX/Ante Čizmić

“Pregovori su u tijeku, HSS je jednima zanimljiv zbog imena, drugima zbog ideja koje nudimo”, rekao nam je predsjednik Hrvatske seljačke stranke Krešo Beljak na pitanje s kim će koalirati na izvanrednim parlamentarnim izborima u rujnu. Je li točno da je spreman izvući HSS iz dugogodišnjeg političkog zagrljaja s HDZ-om i ući u predizbornu koaliciju s SDP-om, upitali smo ga. HSS će uskoro, tvrdi Beljak, jasno i glasno reći s kim će na izbore jer to smatra poštenim prema biračima.

SDP ili HDZ

“Najvjerojatnije već potkraj idućeg tjedna održat ćemo sjednicu Glavnog odbora HSS-a i njegova 134 člana donijet će odluku s kim ćemo na izbore”, odgovorio je Beljak. Nastup u predizbornoj koaliciji za HSS je, tvrdi, nužnost. “Za HSS su parlamentarni izbori došli prerano. Još se nismo uspjeli konsolidirati kako sam planirao. Rejtnig nam je nizak i ne možemo samostalno na izbore jer ne bismo preskočili prag.” Nije želio odgovoriti ni je li točno da osobno preferira koaliciju s SDP-om. “O tome će odlučiti Glavni odbor HSS-a, a moje je da tu odluku poštujem”, tvrdi.

Iz SDP-ovih krugova zasad tek neslužbeno doznajemo da HSS za napuštanje koalicije Hrvatska raste i prelazak u predizborni blok predvođen SDP-om, uz ostalo, traži četiri zajamčena zastupnička mjesta na koalicijskoj listi. Bilo bi to dvostruko više od onoga što je HSS dobio u studenome prošle godine kao član Domoljubne koalicije. Sam Beljak, međutim, zasad rezolutno odbija govoriti o broju mandata koje traži od SDP-a.

“Četiri mandata su razuman zahtjev HSS-a”, rekao nam je jedan od sugovornika iz vrha SDP-a. Drugi SDP-ovac iz reda saborskih zastupnika te stranke također podržava ambiciju SDP-a da pridobije HSS. “Proširenjem koalicije predvođene SDP-om na HSS postigla bi se mogućnost šireg okupljanja i prodor prema centru. A to, kako vidimo, pokušava i HDZ s Andrejem Plenkovićem”, tvrdi zastupnik SDP-a.

HNS traži osam

Koalicijski partneri SDP-a na lanjskim parlamentarnim izborima, HNS, HSU-Hrvatski laburisti, te regionalne autohtona HSS i Zagorska stranka, kao stvari stoje, tvorit će koaliciju i na predstojećim rujanskim izborima. Najveći SDP-ov partner, HNS, koji je prije 8 mjeseci na listi Hrvatska raste osvojio 9 mandata, od čega dva preferencijskim glasovima (Anka Mrak Taritaš u 2. i Matija Posavec u 3. izbornoj jedinici), kako neslužbeno doznajemo od SDP-a, ovaj put traži da mu se na zajedničkoj koalicijskoj listi zajamči 8 zastupničkih mjesta.

IDS pak ni na predstojećim izvanrednim izborima neće u predizbornu koaliciju s SDP-om.

Nekoliko je točaka na kojima u SDP-u planiraju temeljiti predizbornu kampanju, a to je bila i glavna tema jučerašnje sjednice Predsjedništva SDP-a. Strategiju još trebaju potvrditi članovi Glavnog odbora, koji će se vjerojatno sastati 9. srpnja, što će značiti i službeni početak kampanje. Prva SDP-ova poruka biračima je da Hrvatska treba stabilnost i sigurnost, a sve to je izgubljeno u osam mjeseci vladavine HDZ-a i Mosta.

Zbog toga će se birače za vrijeme kampanje podsjećati na rezultate Vlade Zorana Milanovića u posljednjoj godini mandata, kada su svi parametri pokazivali rast gospodarstva, proizvodnje i izvoza, kakav se nije dogodio od 2008. Nasuprot tome su mjere koje je donosila Vlada HDZ-Most, od rasprodaje tvrtki u državnom portfelju, pokušaja privatizacije zdravstva, ukidanja poticaja za zapošljavanje mladih i nezaposlenih do toga da Hrvatska više nije u stanju prodati svoje obveznice, što se nikada nije dogodilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:38