UPEČATLJIVE RAZLIKE

S KORONAVIRUSOM NOSILI SMO SE BOLJE NEGO OSTALE DRŽAVE EUROPE U 24 dana Švicarska je dosegla 4222 oboljela, Hrvatska ih je imala 110

U Hrvatskoj je prvi potvrđeni slučaj zaraze koronavirusom službeno objavljen 25. veljače i u sljedeća dva tjedna virus se širio jako sporo - sudeći barem prema službeno objavljenim slučajevima zaraze.
Ilustracija
 Damjan Tadic / CROPIX

U prvih petnaest dana broj novooboljelih u Hrvatskoj penjao se u prosjeku samo za jednog dnevno. Potom je taj blagi, linearni rast zamijenila puno strmija krivulja novooboljelih, no ni približno strma kao u susjednoj Sloveniji i Italiji ili, pak, Austriji i Švicarskoj.

Za usporedbu: iako su prvi službeno potvrđeni slučajevi zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, Austriji i Švicarskoj zabilježeni istog dana - 25. veljače, samo 24 dana kasnije situacija u te tri zemlje izgleda dramatično drugačije.

Dok je u Hrvatskoj broj zaraženih koronavirusom 19. ožujka iznosio 110, u Austriji i Švicarskoj - koje od nas imaju samo dva i pol puta više stanovnika - službene brojke iznosile su 2179 odnosno 4222 oboljelih. Iz službenih podataka vidljivo je kako se broj novooboljelih u Austriji i Švicarskoj počeo ubrzano povećavati samo nekoliko dana od pojave prvog slučaja koronavirusa u tim zemljama.

Ako se dosadašnji trend otkrivenih slučaja novooboljelih u tim zemljama, posebice Švicarskoj nastavi, na koncu bi broj zaraženih koronavirusom u toj bogatoj alpskoj zemlji mogao biti (puno) veći nego što je danas u Italiji - najvećem europskom žarištu virusa.

Iako je Italija i u apsolutnim brojkama i u broju zaraženih po glavi stanovnika i dalje na prvom mjestu, važno je primijetiti da je prvi slučaj zaraze koronavirusom u Italiji zabilježen deset dana prije nego u Hrvatskoj, Švicarskoj i Austriji - 15. veljače.

Iz službenih brojki zaraženih koronavirusom zanimljivo je vidjeti da je broj novooboljelih u Italiji počeo “divljati” tek nakon deset dana od prvog zabilježenog slučaja, te da je 9. ožujka (24 dana od prvog zaraženog) imala - u usporedbi sa Švicarskom - “samo” 9172 slučaja. Dakle, Italija je nakon 24 dana širenja koronavirusa imala tek dvostruko više oboljelih od Švicarske iako ima sedam puta više stanovnika!

Od šest analiziranih zemalja Hrvatska se u prvih 24 dana širenja zaraze koronavirusa bolje nosila od svih, osim Njemačke - koja je 9. ožujka (24 dana nakon prvog slučaja) imala deset puta veći broj oboljelih nego Hrvatska iako ima dvadeset puta više stanovnika.

Analizirajući apsolutne brojeve novooboljelih kao i brzinu širenja zaraze unutar zemlje, susjedna Slovenija pokazuje dosta zabrinjavajuću “formu”. Kako je u Sloveniji prvi slučaj zabilježen tek 5. ožujka ne možemo znati kako će brojke u susjednoj državi izgledati nakon 24 dana širenja virusa, ali prvo “prolazno” vrijeme nije dobro - već nakon petnaest dana u Sloveniji je bilo 319 zaraženih, što je čak 20 puta više nego u Hrvatskoj u istom periodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 16:28