NOVI GAZDA HR NOGOMETA

‘S Mamićem sam imao korektan odnos, navijao sam za Hajduk, a Maksimir treba srušiti‘

Marijan Kustić nestrpljivo čeka 29. srpnja. Tad će i službeno naslijediti Šukera na čelu HNS-a
Marijan Kustić
 Tonci Plazibat/CROPIX

Kad 29. srpnja zatvori biračke kutije na predsjedničkim izborima, izborna komisija Hrvatskog nogometnog saveza izdvojit će se iz dvorane kako bi udovoljila proceduri i prebrojila glasove premda objektivno istog trenutka može cmoknuti pobjednika i produžiti na druženje uz bogatu zakusku. Podatak da je Marijan Kustić novi šef HNS-a najlošije je čuvana tajna našeg javnog života posljednjih mjeseci. Ta je tajna provaljena prije nego što će Kustić iz rovinjskog “bubblea” reprezentacije izgurati Davora Šukera, kao jedini dužnosnik Saveza priključen nacionalnoj momčadi u hotelu i na putovanjima, te debelo prije utorka, 6. srpnja, kad je 46-godišnji Kustić u nogometnom sjedištu matične Ličko-senjske županije skinuo embargo s informacije.

Okupio je tad u Gospiću predstavnike sedamnaest županijskih nogometnih organizacija kako bi službeno objavio da uživa njihovu podršku u pohodu na predsjedničku fotelju. Dan poslije dogovorili smo razgovor za Nedjeljni Jutarnji, tako da sljedeće stupce možete shvatiti i kao predinauguracijski intervju Šukerova nasljednika. Kustić se taman spremao na turneju po dalmatinskim županijskim organizacijama kako bi finiširao posao i izbore osvojio jednoglasnom podrškom.

- Kako sam se odlučio kandidirati? Kad sam shvatio da Davor Šuker neće izići na izbore, u razgovorima s predstavnicima županijskih organizacija, uz podršku brojnih klubova, shvatio sam da me mnogi vide na čelu Saveza i da je kandidatura zapravo logičan nastavak moje nogometne priče. Prošao sam sve stepenice, od županijske organizacije do Izvršnog odbora HNS-a. Posljednjih sezona stekao sam puno iskustva na dužnostima direktora natjecanja i infrastrukture, a onda i kao izvršni direktor Saveza - objašnjava Kustić.

Podatak da je jedini kandidat na izborima u politici bi Kustiću predstavljao ozbiljan hendikep, bio bi to klizeći start ravno u koljena demokratskoj praksi i parlamentarnom raspoloženju, ali u nogometnoj organizaciji ovakav slučaj zapravo i nije rijetkost. Kustić je očito odradio odličnu kampanju na terenu i pod svoju zastavu svrstao dojučerašnje ljute protivnike. U petak je, za ilustraciju, na Poljudu simbolično u ruke Lukši Jakobušiću predao novi hibridni travnjak.

image
Marijan Kustić
Tonci Plazibat/CROPIX

- To je nastavak uspješne suradnje s Hajdukom koja traje već izvjesno vrijeme. U sljedećem koraku reprezentacija će na novom poljudskom terenu ugostiti Sloveniju, 7. rujna, u kvalifikacijskoj utakmici za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Nadam se pred otvorenim tribinama i vatrenom publikom, kao i u onoj povratničkoj utakmici na Poljud s Mađarskom. Inače, jako sam ponosan na odrađeni posao s hibridnim travnjacima na prvoligaškim stadionima. Hajduk je sedmi prvoligaški klub u vlasništvu terena kakav su prethodno već dobili Istra, Rijeka, Slaven Belupo, Osijek, Dinamo i bivši prvoligaš Inter Zaprešić. Privodimo kraju postavljanje hibridnih terena na stadionima Šibenika, Varaždina i Gorice, čime ćemo zaokružiti priču na stadionima 1. HNL. Tim potezom značajno smo popravili uvjete natjecanja, što za posljedicu ima podizanje kvalitete prvoligaškog nogometa - kaže Kustić.

Ostajemo ipak još malo kod Hajduka. U lipnju 2019. Kustić se po političko-nogometnom zadatku Andreja Plenkovića spustio do Poljuda vratiti matici “odmetnute krajeve”. Uskoro je reprezentacija osvanula u Splitu, odigrala službenu utakmicu pred rasprodanim Poljudom u spektakularnoj atmosferi i odnosi su počeli zatopljavati. Kustić nije najsretniji kad ga podsjećamo da je na tom zadatku diplomirao i stekao kredit za put prema predsjedničkoj dužnosti.

- Nije to bio samo moj plus. Svi skupa u Izvršnom odboru, kao i Hajdukovi predstavnici, učinili smo tad važan iskorak. Pokazali smo da nogometna organizacija želi biti jedinstvena, HNS je naš zajednički, dakle Savez svih regija, klubova i navijača. Ako nas sreća i epidemiološka situacija posluže, nastavit ćemo već u rujnu jačati to zajedništvo novim dolaskom reprezentacije na Poljud…

Dobro, shvaćam, ali ne možete pobjeći od činjenice da ste u vrhu HNS-a funkcionirali i napredovali kao istaknuti član Hrvatske demokratske zajednice?

- Svakako želim pojasniti tu situaciju jer vidim da se često barata pogrešnim podacima, miješaju se kruške i jabuke. Dakle, predsjednik Ličko-senjskog županijskog nogometnog saveza ja sam postao 2011. godine, a u politiku sam ušao tri godine poslije, “u sezoni 2013-14”. Znam da je politika mnogima poslužila kao odskočna daska prema nogometnim forumima, ali u mojem slučaju priča je bila obratna - iz nogometa sam krenuo prema politici. Rekoh već, nisam u toj karijeri preskakao stepenice, išao sam korak po korak. Zbog toga niti interpretacija da sam u predsjedničke izbore krenuo s političkim vjetrom u leđa nije točna. Premijer Plenković zaista jest veliki navijač reprezentacije i svih naših klubova, uživamo njegovu maksimalnu podršku, ali budite sigurni da se on ne miješa u procese unutar naše organizacije.

Želite reći da na mjesto predsjednika HNS-a dolazite kao stranački nezavisan i neopterećen čovjek?

- Potpuno i definitivno, sto posto posvećen nogometu. I to nije moja odluka od danas, nego od trenutka kad sam izabran na mjesto izvršnog direktora HNS-a (na dužnosti od travnja 2019. godine, op.n.). Tad sam stavio u mirovanje svoj zastupnički mandat u Hrvatskom saboru i odlučio da je moja budućnost vezana uz rad u nogometnoj organizaciji. Ima ovdje puno posla i trebat će mi pravi tim suradnika, uz mnogo energije, stručnosti, predanosti i zajedništva da ostvarimo ambicije koje nisu male - odgovara Kustić.

Prije nego što se dotaknemo Kustićevih budućih suradnika, pitamo Kustića o tužnoj demisiji Davora Šukera. Nakon devet godina predsjednikovanja on je tako impresionirao suradnike i nogometnu bazu da nije uspio isposlovati potpise podrške niti u Zagrebačkom nogometno savezu, niti na pričuvnom položaju u Osječko-baranjskoj županijskoj organizaciji.

- Od mene nećete čuti lošu riječ o Davoru Šukeru. Naš je odnos svih proteklih godina bio vrlo profesionalan, vrlo dobro smo surađivali na poslovima iz mojeg djelokruga. Šuker je vrlo korektno reagirao i kad sam ga obavijestio da se namjeravam kandidirati za predsjedničku dužnost, odmah mi je čestitao. Svojim angažmanom, posebno kad je riječ o jačanju međunarodne suradnje, Šuker je puno zadužio naš Savez i spremni smo ga podržavati i dalje u kandidaturi za mjesta u tijelima Fife ili Uefe - otkriva Kustić.

image
Marijan Kustić
Tonci Plazibat/CROPIX

Šukeru su kritičari predbacivali da je prebivalište preselio u Las Vegas, da je živio na visokoj nozi o trošku Saveza, peglao HNS-ove kartice i slično. Kakve financijske benefite donosi mjesto šefa HNS-a? O kakvoj plaći i kakvim troškovima reprezentacije tu govorimo?

- Što se toga tiče, idemo prvo odraditi primopredaju prema zakonu, a potom ćemo donijeti nove financijske projekcije. Kad su financije u pitanju, uvjeravam vas da neće biti nikakvih tajni u poslovanju HNS-a. Ne želim ništa prejudicirati, neću mahati ovim ili onim brojkama, ali sve po pitanju plaća i troškova mora biti transparentno.

Mediji su se posljednjih tjedana zabavljali popunjavanjem Kustićeva predsjedničkog kabineta. Neka su poznata lica, primjerice Tomo Svetina, već zauzela poznate kućice.

- Svetina će biti izvršni direktor HNS-a. Možete očekivati da će se još novih lica uključiti u rad Saveza, uz podršku Izvršnog odbora složit ćemo dobar i kvalitetan tim.

Stipe Pletikosa?

- Da, računam i na njega. Imamo kvalitetnih ljudi s dobrim idejama kojima treba otvoriti prostor za djelovanje, a Pletikosa je svakako jedan od njih.

Uspjesi nacionalne momčadi ostaju kao pozitivna Šukerova ostavština. Za njegova mandata “vatreni” niti jednom nisu promašili završnicu velikog natjecanja (dva Eura i dva SP-a). To je vlažni san svih nogometnih predsjednika “u regionu”, ujedno jamstvo financijskog blagostanja u Savezu.

- Svi naši planovi u budućnosti, a vezani su uz nastavak izgradnje infrastrukture, jačanje ženskog nogometa, futsala, “grassroots” projekata, presudno ovise o rezultatima reprezentacije, o njezinim plasmanima na velika natjecanja. Jedno propušteno Svjetsko prvenstvo značilo bi veliki financijski udarac poslovanju Saveza i zato će u prvoj godini mojeg mandata plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru biti apsolutni prioritet - kaže.

Kustić je cijeli lipanj proveo u balonu sa Zlatkom Dalićem, Lukom Modrićem i društvom. Nema rezervi niti ograda kad je u pitanju izbornikov status.

- Primarni cilj bio je prolazak skupine, a Dalić ga je ostvario tako da njegov status nema potrebe preispitivati. U osmini finala naša je reprezentacija odigrala ljepoticu turnira, onih 3-3 nakon 90 minuta uz malo više sreće, uz iskorištene šanse Kramarića ili Oršića, lako se moglo prevaliti na našu stranu. Tamo u Kopenhagenu još jednom smo se uvjerili u ono što otprije znamo, da je reprezentacija uz podršku navijača puno jača momčad. Sretan sam i što smo na turniru potvrdili predviđanja o dolasku novog vala igrača, u mladim reprezentativcima posjedujemo veliki potencijal.

Ante Rebić generacijski više nije dio priče o novom valu. Na pragu 28. godine on je zreo igrač koji i dalje boluje od dječjih bolesti? Zakuhao je skandal, ali nada se oprostu…

- HNS se već izjasnio o tom slučaju: sve je u rukama Zlatka Dalića, on je šef momčadi. Svak odlučuje sam za sebe, isto se odnosi i na reprezentativce. Moraju biti svjesni svojih postupaka i mogućih posljedica - navodi Kustić.

Na vlast dolazite aklamacijom zastupnika u HNS-ovoj skupštini, što znači da ne morate mahati predizbornim obećanjem o izgradnji novog stadiona. Ipak, dočekat će vas otvoreno pitanje: što i kada umjesto one nedovršene maksimirske simfonije?

- Ja od početka zagovaram tezu da nam reprezentacija treba igrati diljem Hrvatske, jer ona je naša zajednička vrijednost, a osim toga i igrači su sretniji kad igraju u svim dijelovima zemlje. U tom smislu trebaju nam i Poljud, i Rujevica, i novi stadion u Osijeku, ali logično je da Zagrebu kao glavnom gradu treba pravi stadion. Vodeći ljudi Dinama su već izrazili spremnost da krenu u projekt izgradnje novog stadiona, sad očekujem od Zagreba kao vlasnika zemljišta da odluči što i gdje. Moje mišljenje je da postojeći maksimirski stadion treba srušiti i na istom mjestu sagraditi novi na kojem bi mogli igrati i Dinamo, možda i neki drugi zagrebački klubovi, naravno i reprezentacija.

Priča o Dinamu opterećena je jednim, ali kapitalnim problemom: vlast u klubu produžena je ruka bjegunca od hrvatskog pravosuđa. Mislite li nešto poduzeti u toj priči?

- Niti mogu niti se namjeravam miješati u kadroviranje po klubovima. Kao i drugi klubovi, Dinamo ima svoje vodstvo, svoju Skupštinu i Izvršni odbor. Koliko Zdravko Mamić sudjeluje u svakodnevnom radu kluba i njegovih tijela, ja to ne mogu procjenjivati. Zaista ne znam niti se mogu miješati.

Mamić iz Međugorja i tri godine nakon bijega baca dugu sjenu u našu nogometnu stvarnost. U kakvim ste odnosima?

- U sportskom smislu, uvijek smo imali dobru suradnju. Bio je to korektan odnos u kojem on prema HNS-u nije imao posebnih zahtjeva. Ne mogu reći da je zvao i od Saveza tražio ustupke. Svakom objektivnom je jasno da je Mamić imao velike zasluge za Dinamove rezultate i trofeje, ali u klupsku stvarnost ne ulazim, kao što se ne mogu miješati niti u njegove pravosudne bitke. To nije moja domena.

S osjetljivim temama Marijan Kustić oprezno tehnicira. Pitam ga je li tako suzdržan bio i u igračkim danima?

- Uh, teško mi je reći, o tome bi bolje govorili drugi. Bio sam stoper, kapetan Novalje u njezinim najboljim danima kad je igrala kvalifikacije za popunu 1. HNL. Onako, rekao bih da sam bio čvrst igrač. Prošao sam u mladosti školu Orijenta, bio i u Lučkom radniku, i u Rijeci, ali najbolje utakmice odigrao sam za Novalju. Nakon igračke karijere u klubu sam bio i sportski direktor pa krenuo dalje i postao predsjednik Ličko-senjskog ŽNS-a. S tog mjesta sam nastavio dalje, prema tijelima HNS-a…

Za koga ste navijali u mladosti? Tko su vam bili igrački idoli?

- Navijao sam za Hajduk i obožavao nogomet Alena Bokšića. Onako robustan, moćan, nezaustavljiv napadač, baš impresivan na terenu. Odmah do njega idoli su mi bili Zvone Boban i Davor Šuker - otkriva Kustić.

A kako doživljavate nogometne predsjednike? Šefovi Fife i Uefe popadali su s inkriminacijama za korupciju, a njihove nasljednike Giannija Infantina i Aleksandera Čeferina gađaju optužbama za smrti i ropski rad stranih radnika (Katar) ili političko namještanje natjecanja (Euro 2020 koji favorizira Engleze)…

- Optužbe neću komentirati, ali svakako želim naglasiti da je Aleksander Čeferin izvrstan predsjednik Uefe. HNS uživa Čeferinovu maksimalnu podršku, a mi ćemo se truditi da tako bude i ubuduće. Vrlo dobre odnose imamo i s Fifinim predsjednikom Infantinom.

image
predsjednik nogometne federacije Aleksander Čeferin, Davor Šuker i Marijan Kustić zajedno na Trgu svetog Marka u ožujku ove godine kad se predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao s Čeferinom
Damjan Tadic/CROPIX

Kako ćete organizirati obiteljski život kad uskočite u fotelju jedne od najvažnijih sportskih institucija u zemlji?

- Neće biti potresa, slično kao i dosad. Obitelj je u Zagrebu. Imam trojicu sinova, Marija, Valentina i Roberta - kaže.

Ima li među njima nogometaša?

- Ha, ha… Ima. 14-godišnji Valentin je kadet, ali ne zanosimo se razmišljanjima o igračkoj karijeri. Važno mi je da mi se sinovi razvijaju u sportskom duhu…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:33