KRONOLOGIJA NESKLADA

S Molom u Hrvatsku ušla je i OTP banka, koja je preuzela banke na obali

Osijek, 220508.Dimnjak skriven iza Podravkine reklame na Trgu Ante Starcevica posluzio je paru roda kao novi dom nakon sto su se ponovo vratile u grad. Foto: Igor Sambolec / CROPIX
 Igor Sambolec / CROPIX

ZAGREB .- Država je privatizaciju Ine započela 2003., kada u vlasničku strukturu ulazi Mol, čjii je suvlasnik i OTP banka. Sljedećih je godina Mol stekao vlasništvo nad nešto više od 47 posto Ininih dionica, dok se državni udio spustio na 44 posto. Početkom 2009. država i Mol mijenjaju Dionički ugovor, temeljem kojeg Mol stječe veća prava.

Rujan 2009.

Ina

Otkriven ugovor s Fimom

Otkriven ugovor od 34 milijuna eura, koji je OTP banka dala Fimi. Podravka je jamac za kredit kod OTP-a, a naknadno je otkriveno da se taj dug, ako Podravka ne bude imala novaca, može vratiti dionicama Ine.

Podravka

Afera Spice

Buknula je afera Spice. Otkriveno je da se iza Podravkine pozajmice SMS-u od 65 milijuna kuna krije plan menadžera o preuzimanju Podravke novcem tvrtke. Marinac podnosi ostavku, a Polančec se ograđuje.

Listopad 2009.

Ina

Polančec podnosi ostavku

Nakon otkrivanja afere Spice, potpredsjednik Vlade Damir Polančec podnosi ostavku. Na udaru javnosti našao se i zbog Ine, te ga se optužuje da ja Molu dao prevelika upravljačka prava u Ini.

Podravka

Uhićeno šest menadžera

Zbog sumnje da su oštetili Podravku za 265 milijuna kuna, uhićeno je šest menadžera. Među njima su i bivši direktor Marinac, tadašnji predsjednik Uprave Zdravko Šestak i suvlasnik Fima Grupe Milan Horvat.

Studeni 2009.

Ina

Tajni sastanci u Budimpešti

U Budimpešti navodno održana dva tajna sastanka: jedan između Polančeca, kojeg je Vlada razriješila iz NO Ine, i predstavnika OTP banke, a drugi između Polančeca, Sanadera i predstavnika Mola.

Podravka

Otkriven depozit u OTP banci

Otkriveno je da Podravka u OTP banci ima 6,2 milijuna eura depozita. Uprava Podravke traži povrat tog novca. Vlada imenuje Ljubu Jurčića za šefa Nadzornog odbora Podravke.

Prosinac 2009.

Ina

Sporazum o izdvajanju plinskog biznisa

Vlada i Mol potpisuju dodatak sporazumu o izdvajanju plinskog biznisa iz Ine, kojim se to izdvajanje odgađa za 1. prosinca 2010. Polančec se prije zalagao za izdvajanje plinskog biznisa iz Ine, dok se njegov nasljednk Šuker tome protivi.

Podravka

Mađari taje ugovor

Čelnici OTP banke uskratili su izaslanstvu Podravke, koje je otputovalo u Budimpeštu, uvid u ugovor koji bi rasvijetlio aferu Spice. Mađari su tražili potpis izjave o tajnosti podataka uz kaznu od milijun eura.

Siječanj i veljača 2010.

Ina

Dogovor premijera

Mađarski premijer Gordon Bajnai poručuje premijerki Jadranki Kosor da su mađarske vlasti Hanfi i DORH-u dostavile dokumente o kreditu OTP-a Fimi, za koje se sada otkriva da u njima Podravka kao jamac jamči i Ininim dionicama.

Podravka

Priveden Polančecov kum

Priveden Polančecov kum Nevio Prlog, kojeg se sumnjiči da je bez natječaja sklapao za Podravku nepovoljne ugovore. Otvorena je i nova afera Stadion u kojoj se Polančeca sumnjiči za nezakonito postavljanje reflektora u Đelekovcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 01:23