NESREĆA NA SLJEMENU

‘S obzirom na mjesto nesreće, odmah sam znao da nije dobro. Pa oni su možda jurili 80 km/h!‘

Postoje mjesta za sanjkanje i postoje mjesta za skijanje i druge sportove. Nećete se ići na teniski teren bavit sinkroniziranim plivanjem

Spašavanje na Sljemenu

 Gss Zagreb

Akcija spašavanja unesrećenih sanjkaša na Sljemenu trajala je dva sata i 15 minuta, a u kompliciranoj operaciji sudjelovao je i Filip Filipović iz HGSS-a grada Zagreba, koji je svoja iskustva ispriča za RTL.

"Sinoć je to izgledalo intenzivno i vrlo dramatično. Naime po dojavi da se na Sljemenu nalaze dvije unesrećene osobne na crvenom spustu, s popriličnim ozljedam, to je za nas moglo značiti samo jedno, da se netko na crveni spust po noći išao sanjkati. Znajući da je crveni spust pripremljen za FIS natjecanje koje slijedi za par dana i da je staza ledena i tvrda, sanjkanje nije moguće. Na žalost prekinula se telefonska linija sa čovjekom koji je dojavio nesreću pa nismo mogli saznati ni točan broj osoba ni mjesto nesreće, što je podiglo ozbiljnost situacije", opisuje Filipović.

image

Spašavanje na Sljemenu

Gss Zagreb

Filipović je rekao i kako ne znaju koja je bila točna brzina kojom su mladići na strunjači jurili, no kako se to može pretpostaviti.

"Kada smo shvatili da su oni uzeli jednu zaštitnu strunjaču na kojoj su se spustili niz zaleđenu stazu na udaljenosti od 200 metara, to bi moglo biti preko 80 kilometara na sat. Strunjača na ledu nema gotovo nikakvo trenje i to je strahovito velika brzina", kaže.

A našli su ih na ulazu u jedan šumarak kraj razvodnih ormara infrastrukture skijališta.

"Bili su u poprilično teškom stanju, međutim prisebni i komunicirali su s nama. Jako im je bilo hladno, kiša je padala ledena, puhao je vjetar. Oni su imali moguće neke teže povrede prema onome što smo mogli vidjeti, a to je tako i bilo. Napravili smo trijažu i krenuli smo ih zbrinjavati. Prvo ide brzi trauma pregled na licu mjesta kao bi se utvrdile sve moguće ozlijede koje možemo vidjeti i neke koje bi mogle postojati ali ih ne vidimo i priprema za transport i transport na vrh", rekao je.

"Mi smo njih prebacili na vrh do naših prostorija, a hitna je došla u roku od 15 minuta. Jedan od unesrećenih je gubio svijest poprilično i bio je na rubu da se nije odazivao i nije reagirao na podražaje i to nam je malo podiglo adrenalin", kaže Filipović.

A za sve ostale kojima bi takvo nešto moglo pasti na pamet, ima samo jednu poruku:

"Postoje mjesta za sanjkanje i postoje mjesta za skijanje i druge sportove. Nećete se ići na teniski teren bavit sinkroniziranim plivanjem, pa se isto tako nemojte ni na skijalištu sanjkati."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. siječanj 2023 00:53