MINISTAR ANUŠIĆ

‘S onima koji su nezadovoljni mjerama protiv afričke svinjske treba razgovarati, ali bez ultimatuma‘

Struka se mora ispoštovati, i sa strukom ćemo riješiti taj problem. Pregovarati možemo, ali ucjene ne dolaze u obzir, poručio je Anušić

Ivan Anušić

 Damjan Tadic/Cropix

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić rekao je u ponedjeljak da treba razgovarati s prosvjednicima, koji su nezadovoljni mjerama protiv afričke svinjske kuge (ASK), ali bez njihovih uvjetovanja i ultimatuma.

Nakon svečane sjednice osječkog Gradskog vijeća u povodu dana grada Anušić je na pitanja novinara o prosvjedima rekao kako ultimatumi "nisu opcija", odnosno neprihvatljivi su kao i to da se nešto prejudicira prije samih razgovora. I nitko neće pristati na takve razgovore, rekao je.

Ključnim smatra držati se odluka struke, u Hrvatskoj i Europi, jer ASK nije rezervirana samo za Hrvatsku, već i cijela Europa vodi bitku s tom bolesti.

Ako ćemo tu bolest shvaćati, kao što je dio javnosti nekada shvaćao koronavirus, kao nešto što ne postoji, onda taj problem nećemo nikada riješiti. Struka se mora ispoštovati, i sa strukom ćemo riješiti taj problem. Pregovarati možemo, ali ucjene i prejudiciranje odluka prije samog sastanka ne dolaze u obzir, poručio je Anušić.

Upitan ima li neku poruku prosvjednicima, ponovio je da treba sjesti i razgovarati, ali bez uvjetovanja i ultimatuma, i onoga što uvijek onemogućava normalan razgovor.

Novinari su ga pitali i za komentar smjene Frane Barbarića s čelne dužnosti u HEP-u, s obzirom na to da je ranije tvrdio kako Barbarić svojim postupcima čini štetu HDZ-u, a Anušić je rekao kako nema potrebe to ponovno komentirati te da je cijelo vrijeme stajao iza onoga što je o tome bio govorio. Dogodilo se ono što je bilo neminovno, i to je sve što mogu reći, rekao je Anušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. veljača 2024 10:30